Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA AKCIJA U NJEMAČKOJ

Tri tisuće policajaca u lovu na pučiste: Planirali oteti ministra, objavljeni i drugi detalji

Suspected members and supporters of a far-right group were detained during raids, in Berlin
Foto: CHRISTIAN MANG/REUTERS
1/11
07.12.2022.
u 10:57

Racije je izvelo više od tri tisuće policajaca i pripadnika snaga sigurnosti u 11 njemačkih saveznih država. Uhićenja su provedena u Baden-Württembergu, Bavarskoj, Berlinu, Hesseu, Donjoj Saskoj, Saskoj i Tirinškoj te u Austriji i Italiji.

Dvadeset pet navodnih pripadnika i pobornika krajnje desne terorističke skupine, za koje se sumnja da su planirali puč u Njemačkoj, uhićeno je rano u srijedu tijekom racija diljem zemlje, objavio je ured državnog tužitelja. Među uhićenima su jedan aktivni vojnik i nekoliko rezervista, objavila je vojna obavještajna agencija BAMAD. Aktivni vojnik član je zapovjedništva specijalnih snaga. Osumnjičene se tereti za pripremu djelovanja na temelju njihove ideologije, poput nabavljanja opreme, regrutiranja novih članova i održavanja obuke pucanja. U fokusu napora novačenja bili su prije svega pripadnici vojske i policije, priopćio je ured.

Racije je izvelo više od tri tisuće policajaca i pripadnika snaga sigurnosti u 11 njemačkih saveznih država. Uhićenja su provedena u Baden-Württembergu, Bavarskoj, Berlinu, Hesseu, Donjoj Saskoj, Saskoj i Tirinškoj te u Austriji i Italiji.

Otmica ministra i planovi za vojno krilo

Ured federalnog tužitelja rekao je kako je skupina planirala nasilni državni udar od studenoga 2021. godine i da su članovi njezina središnjeg vijeća održavali redovite sastanke. Imali su gotove planove za vladanje Njemačkom s odjelima koji pokrivaju zdravstvo, pravosuđe i vanjske poslove, rekao je tužitelj.

Istražitelji su prošlog travnja otkrili planove za otmicu u koju je bila uključena banda koja sebe naziva "Ujedinjenim patriotima". Oni su također bili dio Reichsbürger scene, a plan im je navodno bio oteti ministra zdravstva Karla Lauterbacha te istodobno stvoriti "uvjete građanskog rata" koji bi doveli do pada demokracije u Njemačkoj. 

Za ministra pravosuđa bio je predviđen bivši ekstremno desni član AfD-a u Bundestagu, a princ Heinrich XIII. bio je zamišljen kao vođa. BBC piše da on potječe iz stare plemićke obitelji poznate kao kuća Reuss, koja je vladala dijelovima moderne istočne države Thüringen do 1918. Svi muški članovi obitelji dobili su ime Heinrich, kao i broj.

Znatnu ulogu u državnom udaru imao je i vojni odjel za koji su imali planove, a trebali su ga činiti aktivni i bivši pripadnici vojske, među njima i bivši pripadnici elitnih jedinica. Pod istragom je i pripadnik specijalnih komandosa, a policija je pretražila njegov dom i sobu u vojnoj bazi Graf-Zeppelin u Calwu, jugozapadno od Stuttgarta.

Suspected members and supporters of a far-right group were detained during raids, in Berlin
1/6

Komentara 60

TR
Tridvajeda
11:36 07.12.2022.

Ne postoji država u EU, koja nije premrežena ruskim agentima i lobistima te koja neće biti na udaru zbog sankcija Rusiji. Kako Putin bude gubio tlo pod nogama, tako će destabilizacija država u Europi postajati jača i otvorenija. Radeći na pokušaju rasturanja EU, Putinov neofašistički režim je odavno kupio desnicu u EU, a koristeći njihove destruktivne ksenofobne osjećaje. Rezultat kupovine desnice Europe od strane Putinovog Ruskog Reicha je i BREXIT u UKu. Naravno da je kupljena i Le Pen ili AfD u Njemačkoj, ali i neki luđaci u RH iz kradezea i drugi, čiji se prsti mogu vidjeti u prodaji INAe i Lex Agrokoru, tj. predaji hrvatskih državnih interesa u ruske ruke.

DU
Deleted user
11:53 07.12.2022.

Ruska agresija na Ukrajinu otvorila je Pandorinu kutiju zla. Posljedično, na površinu su isplivali svi defekti današnjeg čovjeka.

DU
Deleted user
11:37 07.12.2022.

Ne bih se čudio da su prsti istočnih službi tu lukavo i perfidno upleteni. Naime vrlo često radi destabilizacije zapadnih država, a i naše države, Istočne službe perfidno i vrlo zakukuljeno, podupiru i ekstremno desne i fašističke snage, ali ii bilo koje druge, ako doprinose ostvarenju njihovih ciljeva destabilizacije. Tako su poduprli Le Pen, pa i u Austriji, je Putin na svadbu došao .Ako malo razmislite i kod nas se to događa. No svakako, istine radi, nije da to zapad ne radi i Istoku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije