Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mikuláš Dzurinda

Tri savjeta bivšeg slovačkog premijera Karamarku: 'Zemlja je ispred stranke, ne oklijevajte i budite hrabri'

Mikuláš Dzurinda
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
06.11.2015.
u 17:15

Hrvatsku treba reformirati u svim sektorima. Počeo bih s makroekonomskom stabilizacijom, kaže Mikuláš Dzurinda

Mikuláš Dzurinda, bivši slovački premijer i reformator, surađivao je u izradi HDZ-ova gospodarskog programa. Danas je zastupnik u slovačkom parlamentu i predsjednik Zaklade Europske pučke stranke.

Koje ste reforme predložili Tomislavu Karamarku?

Prvo bih mu preporučio da bude lider u reformama. On ima dobru viziju, stručne ljude i siguran sam da ima i hrabrosti promijeniti Hrvatsku kako bi ona postala prosperitetna zemlja. To nije moguće postići bez reformi. Hrvatsku treba modernizirati i reformirati u svim sektorima. Ja bih počeo s makroekonomskom stabilizacijom i fiskalnom konsolidacijom kako bih zaustavio rast javnoga duga. Zatim bih se usredotočio na stvaranje prijateljskog poslovnog okruženja koje bi dovelo do novih investicija i radnih mjesta.

Koje su po vama najvažnije odrednice HDZ-ova gospodarskog programa?

Program bi trebao dovesti do restrukturiranja gospodarstva, stvaranja novih industrija i promicanja mogućnosti izvoza. Moramo ojačati srednji sloj u Hrvatskoj, a to se odnosi na mala i srednja poduzeća. I na kraju, ali ne najmanje bitno, treba uložiti znatne napore u borbu protiv korupcije. Budućnost Hrvatske leži u mladoj generaciji. U dobro obrazovanim ljudima koji mogu promicati i razvijati gospodarstvo temeljeno na znanju.

Koje su reforme nužne Hrvatskoj?

Reforme su potrebne u gotovo svim sektorima. Najvažnijim reformama smatram poreznu, reformu mirovinskog sustava, tržišta rada i javne uprave.

Hoće li HDZ imati hrabrosti provesti potrebne reforme?

Nema drugog izbora – reforma nema alternativu. Siguran sam da je Tomislav Karamarko toga svjestan. O tome smo mnogo puta razgovarali. Smatram da je on vrlo snažan i hrabar vođa. Vjerujem da će uspjeti!

Može li se na Hrvatsku primijeniti slovački recept?

Zašto ne? Shvaćam da postoje neke razlike među našim zemljama, no u osnovi pitanja su ista.

Koja su tri savjeta koja biste kao bivši premijer dali Karamarku?

Na prvom je mjestu zemlja, a tek potom dolazi stranka. Drugo, treba djelovati brzo i ne oklijevati. Treće, budite hrabri, nemojte se bojati!

>> Predsjednica će mandat dati HDZ-u jer će osvojiti najviše mjesta u Saboru

>> Dilber: Karamarko se u slučaju Gotovina ponašao krajnje ljudski i časno

Komentara 33

Avatar Anemični HDZ
Anemični HDZ
17:21 06.11.2015.

slovačka je s komunistima napravila obračun davne 1991 a hrvatska će to ove 2015

DU
Deleted user
17:36 06.11.2015.

Nadam se da će Karamarko poslušati savijet nakon pobjede u Nedjelju.

Avatar Anemični HDZ
Anemični HDZ
17:36 06.11.2015.

Najškolovaniji među svima i jedini akademik među hrvatski političarima je Željko Reiner (62). Redoviti je profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Kraljevske akademije u Londonu te predstojnik klinike za internu medicinu na Rebru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije