Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraga u Sisku

Tri radnika Auto prometa uhvaćena s krivotvorenim svjedodžbama

Željko Đeverlija
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/2
04.11.2014.
u 16:25

Dva vozača i kontrolor dobili su izvanredni otkaz, bit će kazneno prijavljeni, a u tijeku je provjera još 15 "sumnjivih" dokumenata

Izvanredne otkaze s 1. studenim zbog krivotvorenih svjedodžba dobila su trojica radnika sisačkog Auto prometa. Kako doznajemo, riječ je o dva vozača i kontroloru koji su bili zaposleni na radnim mjestima sa srednjom stručnom spremom, iako srednju školu nikada nisu završili. U gradskoj tvrtki njih dvoje tako je steklo, pretežno na račun poreznih obveznika, više od deset godina staža. Iz tvrtke je tijekom provjere sporazumno otišao još jedan vozač.  

I djelatnik GOS-a lažirao  

– Nakon dugotrajnog procesa utvrđivanja pravnih sljednika poslan je dopis Ministarstvu vanjskih poslova zbog provjere još 15 svjedodžba za srednje škole u BIH i Srbiji. Riječ je o reviziji kvalifikacija svih zaposlenih, od onih s diplomama pa naniže. Radnici s krivotvorenim svjedodžbama, o čemu smo iz hrvatskih škola obaviješteni da ih nemaju u sustavu, zaposleni su u vrijeme bivše vlasti i rukovodstva tvrtke, a dobit će i kaznenu prijavu. Zakon je tu jasan – kaže direktor Željko Đeverlija. Auto promet je stoga raspisao natječaj za nove vozače. Početkom godine s lažnom srednjoškolskom svjedodžbom, krivotvorenom prije desetak godina, “uhvaćen” je i zaposlenik tvrtke GOS koji u njoj radi oko 15 godina.  

– S obzirom da nije obavljao poslove koji zahtijevaju srednju spremu nije ugrozio tvrtku te je ostao raditi bez sankcija. U obzir smo uzeli i jako loš socijalni status osobe. Također, nije bilo ni krivičnog gonjenja, jer je došlo do zastare - kaže direktorica Sandra Divjakinja.

Inače, ove provjere rezultat su naloga sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, upućenog svim gradskim trgovačkim društvima.  

– Otkako sam preuzela funkciju gradonačelnice krenuli smo s provjerom, samo što to negdje ide sporije, jer se od pojedinih obrazovnih institucija duže čeka odgovor. Ovi slučajevi dokazuju kako su naše sumnje bile opravdane i da intencija bivše HDZ-ove vlasti nije bila zapošljavati stručne ljude, već svoju vojsku, članove stranaka i njihovih obitelji kako bi si osigurali potporu na izborima - kaže Ikić Baniček.  

Slučaj u Vodovodu  

Podsjetimo, prije pet godina sisačka je policija zbog lažne diplome prijavila voditelja Službe tehničkih poslova u Sisačkom vodovodu, Milorada Malivuka, no od kaznenog progona spasila ga je zastara. Malivuk je 2004. nabavio lažnu diplomu inženjera prometa Pučkog otvorenog učilišta Kotva iz Petrinje te ju je u Uredu državne uprave upisao u knjižicu. Umjesto sankcija, gradska tvrtka nagradila ga je 100.000 kuna vrijednim doškolovanjem na Visokoj poslovnoj školi za tržišne komunikacije.

Komentara 3

Avatar anlaser
anlaser
12:56 07.12.2019.

Lažna diploma , sporazumni raskid radnog odnosa i nikome ništa . Kakvi političari takva i država .Da sam barem 91. otišao van da ne gledam ovaj freak show .

19
1995josip
14:58 05.11.2014.

Tako i USKOK provjerava gdje je 100 km pruge , i gdje je 10 000 000 kuna od te pljačke završilo , štete je i puno više kuna jer su SDP političari dali srušiti 8 mostova koje nisu smijeli srušiti .

LA
lacika66
07:18 05.11.2014.

vijest stara 3 tjedna..................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije