Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tri nova lijeka za liječenje multiplog mijeloma na listi HZZO-a

Dodatno su na liste lijekova stavljene nove generičke i kliničke paralele te novi oblici i/ili nova pakiranja već postojećih lijekova.
16. svibnja 2019. u 15:56 1 komentara 809 prikaza
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Na sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) na osnovnu listu lijekova stavljena su tri nova lijeka za liječenje multiplog mijeloma, karfilzomib, iksazomib i daratumumab, a na dopunsku listu je stavljen ciklosporin za liječenje suhog oka, priopćio je u četvrtak HZZO.

Trčanje STUDIJA Čovjek će uskoro živjeti prosječno sto godina - slijedi bum superlijekova

Dodatno su na liste lijekova stavljene nove generičke i kliničke paralele te novi oblici i/ili nova pakiranja već postojećih lijekova.

Proširene su indikacije za primjenu nekih lijekova koji se već nalaze na listi - lijek pertuzumab se može primjenjivati u adjuvantnom liječenju bolesnica s HER2 pozitivnim rakom dojke, lijek abirateron kod novodijagnosticiranog hormonski osjetljivog metastatskog karcinoma prostate, a lijek aflibercept kod oštećenja vida uzrokovanog neovaskularizacijom žilnice ili makularnim edemom.

Lijekovi, koji se primjenjuju u prvoj liniji liječenja multiple skleroze (interferon i peginterferon beta, glatiramer acetat i teriflunomid) te dva biološka lijeka (etanercept i adalimumab), moći će se na temelju preporuke bolničkog specijaliste i uz odobrenje bolničkog povjerenstva za lijekove propisivati na recept HZZO-a te podizati u ljekarni na razini primarne zdravstvene zaštite.

Dom zdravlja Retovec Zabranjena tvar Po lijek u domove zdravlja koji su pokriveni azbestom

Dodatni timovi hitne medicine na državnim cestama tijekom turističke sezone

Za potrebe hitne medicine na državnim cestama na području Hrvatske tijekom turističke sezone od lipnja do rujna ove godine osigurana su dodatna sredstva županijskim zavodima za hitnu medicinu.

Dodatni 21 tim hitne medicine organizirat će se za dežurstva na dionicama autocesta i državnih cesta, za što je HZZO u svom proračunu osigurao financijska sredstva u iznosu od 7.901.719 kuna.

novi slom Pjevačica sve lošije: Prestala uzimati lijekove, a na sudu tvrdi da ju je otac drogirao

HZZO će provesti natječaj za financiranje pripravničkog staža doktora medicine, doktora dentalne medicine, magistara farmacije i magistara medicinske biokemije i laboratorijske medicine u 2019. godini, u zdravstvenim ustanovama i kod privatnih zdravstvenih radnika koji s HZZO-om imaju sklopljen ugovor za provedbu zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

Branimir Johnny Štulić
bori se već 4 desetljeća
Javio se bijesan Branimir Johnny Štulić, traži više milijuna eura: 'Nanijeli ste mi neizmjernu štetu'
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji