Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teška godina

Tri moguća scenarija završetka rata u Ukrajini: 'Bit će onako kako želi Zapad'

Ukrainian service members fire a L119 howitzer towards Russian troops near the front line town of Marinka
Foto: Stringer/REUTERS
1/26
15.01.2024.
u 12:19

– Ako napustimo Ukrajinu, Ukrajinci će se nastaviti hrabro boriti, ali deseci tisuća će izginuti, a Putin će na kraju pokoriti cijelu zemlju – upozorava američki general Philip Breedlove

Bivši vrhovni zapovjednik savezničkih snaga u Europi Philip Breedlove predvidio je tri scenarija kako bi mogao završiti rat u Ukrajini, od kojih dva podrazumijevaju rusku vojnu pobjedu. "Ako nastavimo s dosadašnjom politikom, Ukrajina će na kraju izgubiti, jer Rusija ima više ljudi i resursa. Ako Zapad napusti Ukrajinu, Ukrajinci će se nastaviti hrabro boriti, ali na desetke tisuća njih će izginuti i na kraju će Putin pokoriti cijelu zemlju, koja će opet biti ruski vazal", rekao je Breedlove za Newsweek.

Međutim, postoji jedan put nade za Ukrajinu, smatra Breedlove, koji je kao zapovjednik NATO-a između 2013. i 2016. svjedočio posljedicama Putinove aneksije Krima 2014. koja je prethodila punoj invaziji. Prema njegovim riječima, ako Zapad odluči dati Ukrajini sve što im je potrebno za pobjedu, Ukrajina će pobijediti. "Ovaj rat završit će točno onako kako žele zapadni kreatori politike", rekao je general s četiri zvjezdice.

Ta potreba za više zapadnog oružja bila je razlog za vapaj Volodimira Zelenskog, koji je ovog tjedna upozorio da borbu protiv Putina ne vodi samo Kijev.  "On neće stati dok ga svi zajedno ne dokrajčimo", rekao je ukrajinski predsjednik u četvrtak.

Upozorenje je stiglo nakon što je krilo Republikanske stranke prije Božića osujetilo paket pomoći u oružju vrijedan 61,4 milijarde dolara za Ukrajinu. Tijekom te kongresne stanke Ukrajina je u pet dana nakon Nove godine pretrpjela rusko bombardiranje u kojem je ispaljeno više od 500 projektila i bespilotnih letjelica diljem zemlje, uništivši rodilište, škole i stanove i ubivši 45 ljudi.

VEZANI ČLANCI 

U predizbornoj kampanji Republikanske stranke, potaknutoj od strane bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i njegovih saveznika, sve više jačaju pozivi na ukidanje pomoći SAD-a, koja od početka rata ukupno iznosi preko 79 milijardi dolara, što je najviše u svijetu. Od toga je oko 30 milijardi bilo namijenjeno za naoružanje. Tom Malinowski, bivši viši direktor Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC) i bivši pomoćnik državnog tajnika za demokraciju, ljudska prava i rad u Obaminoj administraciji, postavio je pitanje Republikancima žele li biti optuženi za pobjedu Rusije u ratu. 

Dok rat 24. veljače ulazi u treću godinu, neki američki dužnosnici sve više pozivaju Zelenskog da uđe u pregovore i ustupi dio teritorija. Međutim, procjena Instituta za proučavanje rata u prosincu opisuje strašne posljedice zamrzavanja sukoba ili, još gore, pobjede Putina. Poraz Ukrajine pogurnuo bi rusku vojsku znatno dalje nego što je bila prije invazije, uz granicu NATO-a od Crnog mora do Arktičkog oceana

U Američkom institutu za rat (ISW) sa sjedištem u Washingtonu smatraju da bi zamrznuti sukob bio gori od nastavka pomoći Ukrajini, jer bi Putinu dao vremena da se pripremi za ponovne ratne pohode i sukob s NATO-om. "Borba Ukrajine je borba Amerike. Ne želimo vidjeti Putina kako pobjeđuje. Što god Ukrajina, Sjedinjene Države i naši saveznici odluče učiniti kako bi ovaj rat doveli do povoljnog završetka, sve će ovisiti o prolasku ove pomoći. Jer ako nje ne bude, onda Putin dobiva ohrabrenje i širi svoj zamah i utjecaj', rekao je Malinowski.

Naširoko hvaljena ukrajinska protuofenziva koja je započela u lipnju 2023. godine s ciljem vraćanja teritorija pod ruskom okupacijom nije donijela rezultate koje su očekivali Kijev i njegovi saveznici. "Manevarsko ratovanje počiva na nadmoći u zraku. Nismo dali Ukrajini ono što joj je potrebno za uspostavljanje zračne nadmoći", rekao je Breedlove. On je također primijetio da je Ukrajina dobila nešto oružja kratkog dometa, ali američki ATACMS sustavi (Army Tactical Missile System) bili su starije varijante s kasetnim bombama manje učinkovitim od modernih verzija. "Ne dajemo im ono što im je potrebno za pobjedu. Umjesto toga, dajemo im dovoljno da ostanu na bojnom polju. Zapadnim čelnicima uvukao se strah u kosti, a tako uplašeni nisu u stanju donositi odluke kojima bi porazili Putina", rekao je Breedlove. 

GALERIJA Ukrajina se od Rusije odijelila i kalendarom

Ukrainian service members fire a L119 howitzer towards Russian troops near the front line town of Marinka
1/18

Ukrajinska protuofenziva bila je ometena sporom isporukom oklopnih manevarskih vozila, rekao je za Newsweek Gustav Gressel, viši politički suradnik pri Europskom vijeću za vanjske odnose (ECFR). Američka borbena vozila Bradley i tenkovi Leopard njemačke proizvodnje bili bi učinkovitiji da su isporučeni kada je integritet ukrajinskih mehaniziranih snaga bio bolji, smatra on. Također, borba za Bahmut, u Donjeckoj oblasti, imala je preskupu cijenu. "Ukrajina je napravila greške. Predugo su bili zaglavljeni u Bahmutu, izgubili su mnogo iskusnih momaka. Obuka je bila nedovoljna za manevarsko ratovanje, za jurišne brigade. Vjerovali su novoformiranim brigadama, a iz Drugog svjetskog rata znamo da je novoformiranim formacijama potrebno vrijeme za rad. Često pojačavanje postojećih iskusnih brigada ili formacija mudriji je izbor", rekao je Gressel. 

Ukrajinskoj protuofenzivi nije naštetio samo nedostatak zračne zaštite. "Duboko sam zabrinut, bit će ovo vrlo teška godina za Ukrajinu. Nismo povećali našu proizvodnju streljiva, čak ni za jednostavne topničke i minobacačke projektile, do mjere da možemo osigurati Ukrajini vatrenu nadmoć", rekao je Gressel, izrazivši ipak nadu da će 2025. biti bolja ako se poboljšaju lanci opskrbe oružjem i obuka ukrajinskih trupa.

Ukrajinski dobici 2022. uključivali su ponovno zauzimanje Harkiva i Hersona, odbacivanje ruskih snaga iz Kijeva i nanošenje udaraca Putinovoj Crnomorskoj floti, što traje i danas. Ali raniji dobici nadahnuli su Zelenskog i Bidenovu administraciju da postave "nerealne ciljeve" svojom protuofenzivom 2023., rekao je Viktor Kovalenko, obrambeni analitičar i bivši ukrajinski vojnik, za Newsweek. "Mislim da je vrijeme da se zapadni partneri Ukrajine prebace na provjerenu strategiju hladnog rata. To znači odvraćanje i obuzdavanje Rusije gdje god treba i što god poduzima u Ukrajini i uz granice NATO-a", rekao je Kovalenko.

VEZANI ČLANCI 

Ukrajina se može pohvaliti i nekim dobicima. Gotovo je povratila potpunu kontrolu nad sjeverozapadnim Crnim morem, potiskujući rusku mornaricu na istok i jugoistok. Na kopnu ukrajinske snage dovoljno su napredovale da počnu koristiti topničku vatru kratkog dometa na kopneni most prema Krimu, koji redovito napadaju. Ali sljedeća faza u ratu koji će oblikovati europsku sigurnost u idućim desetljećima nije samo pomoć SAD-a. Putinov saveznik u Europskoj uniji, mađarski premijer Viktor Orban, prošlog je mjeseca stavio veto na paket pomoći vrijedan 50 milijardi eura iz Bruxellesa, bez kojeg je Zelenski rekao da će Kijevu biti teško preživjeti dok rat 24. veljače ulazi u treću godinu. 

"Zapadna potpora Ukrajini trebala bi se preusmjeriti na izgradnju utvrda i višeslojnih obrambenih kapaciteta u Ukrajini, na obuku njihovih novaka i na jačanje proizvodnje oružja, kako bi svi daljnji ruski pokušaji da napadnu ili zagrabe više njihove zemlje bili osujećeni. Vladimir Putin nastavlja tražiti gdje može imati prednost. Ali prijelaz ukrajinske strategije na obrambenu, u kombinaciji s odvraćanjem, oduzet će mu prednost", rekao je Kovalenko.

VIDEO Ukrajina se zakopava dok zauzima obrambeni stav 

Komentara 96

TI
Titoje
13:04 15.01.2024.

nigdje kod nas nema ogromne vijesti s bojišta o uništenju ruskih zrakoplova A-50 i Il-22 koje je potvrdio i vrhovni zapovjednik oružanih snaga Ukrajine. Prema njegovim riječima, zračne snage su uništile dalekometni avion za radarsko otkrivanje A-50 i centar zaa kontrolu zraka Il-22. Usput, cijena visokosofisticiranih A-50 kojih rusija ima samo 10 komada, je od 330 mil.USD pa na više!

Avatar nisam_robot
nisam_robot
13:05 15.01.2024.

Izgleda da će ovo biti boks fight preko 12 rundi. Neke idu u korist agresora neke runde u korist branitelja. Važno je samo pomisliti što geostrateški znači za zapad ako bi Rusija pobjedila i okupirala Ukrajinu. Prvo, imali bi milijune dodatnih izbjeglica. Drugo Rusija bi pridobila ogromne resurse i veliku geostratešku prednost. Rusija i ne mora odmah napasti ali će uvijek vrebati. Imati će još više topovskog mesa u smislu zarobljenih Ukrajinaca u Rusiji nema ono "ne želim na front ovo, ono..." ideš na front posebno ako si iz nekog vazalskog naroda. Tada bi Rusija kontrolirala glavninu proizvodnje žitarica i time ucjenjivala treći svijet i huškala protiv zapada. Okupacija Ukrajine nije samo stvar Ukrajinaca već je to samo mali korak za Ruse za dominaciju nad europskim zapadom.

PE
perun
13:12 15.01.2024.

rusi izvještavaju o sve masovnijim napadima ukr.dronova koji napadaju u skupinama po 2-3 i više dronova,tj. jedan baca granate ili udara izravno u metu, drugi snimaju i po potrebi dokrajčuju metu. rusi govore da na razini svakog ukr.voda postoji tim operatera dronova i da Ukrajinci nemilice udaraju po ru vojsci i uništavaju je, što potvrđuju stotine video snimki

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije