Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za njih nema krize

Trgovina oružjem čak 38 posto veća nego 2002.

Oružje Rusija
Foto: Reuters/PIXSELL
12.12.2017.
u 16:57

Sto najvećih kompanija koje proizvode oružje i vojnu opremu prošle su godine prodale robe za 374,8 milijardi američkih dolara

Unatoč krizi koja je u proteklih petnaest godina pogodila gotovo sve segmente gospodarstva, jedna grana krizu nije osjetila. Riječ je o proizvođačima oružja, a izvješće stockholmskog Instituta za mirovne studije (SIPRI), pokazuje da su i prošle godine imali razloga za zadovoljstvo, prije svega američke kompanije.

Globalna trgovina oružjem i vojnim uslugama prošle godine je porasla za 1,9 posto u odnosu na 2015. godinu, a zanimljiv je podatak kako je obujam trgovine oružjem čak 38 posto veći nego 2002. godine. Kako piše Deutsche Welle najvećih 100 kompanija koje proizvode oružje i vojnu opremu prošle su godine prodale robe za 374,8 milijardi dolara.

Pritom uvjerljivo prednjače američke tvrtke, čija je prodaja porasla četiri posto, na 217,2 milijarde dolara. Razlozi se kriju u vojnim misijama američke vojske u inozemstvu, ali i u potražnji iz drugih zemalja. Tako je najveća tvrtka na ovom tržištu Lockheed Martin prodala zrakoplove F-35 Velikoj Britaniji, Italiji i Norveškoj, no najbolji kupac je i dalje SAD. Nakon američkih tvrtki koje imaju udio na tržištu od 57,9 posto slijede zapadna Europa pa Rusija sa 7,1 posto.

U Europi su francuske i talijanske tvrtke zabilježile pad, dok su britanske i njemačke rasle. Njemački proizvođač tenkova Krauss-Maffei i proizvođač vojnih vozila Rheinmetall dobro su prodavali u Europi, na Bliskom istoku i u jugoistočnoj Aziji. Vidljivo je kako na potražnju oružja ne utječu samo otvoreni sukobi već i napetosti koje još nisu eskalirale. Dobar primjer za to je Južna Koreja, čije su tvrtke prodale 20,6 posto više oružja nego prethodne godine, i to mahom domaćoj vojsci.

Komentara 3

VI
vidum
18:02 12.12.2017.

Zahvaljujući Trumpu, koji čini sve da naruši stabilnost u svijetu.

Avatar CHOW
CHOW
17:04 12.12.2017.

A nigdje ne piše da Hrvatska izvozi u Siriju i naoruzava Isis.

Avatar nekakav
nekakav
13:13 13.12.2017.

a tek kad iduće godine objave rezultate za ovu godinu, premašili smo 500 mlrd dolara. za oružje, za rakete i bombe, za silnu energiju usmjerenu na razaranje onoga što je netko svojim radom privrijedio, za silu kojom će se opljačkati i to malo što je još preostalo. da, oružje je majka svih biznisa. samo prostitucija može to ugroziti, pa predlažem pimpovima i manjem broju samostalnih obrtnica da dignu cijene za 200-300%, da se po zaradi malo približe ovom kartelu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije