Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SATNICE PLAĆENE 50% VIŠE

Vlada odustala od 'priziva savjesti' na rad nedjeljom. Trgovci biraju 16 radnih nedjelja, iznimka su određeni prodajni objekti

Neradna nedjelja
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr , Hina
01.12.2022.
u 11:13

U tjednu u kojem trgovac odredi radnu nedjelju, u trajanju do 90 sati dodaje se još 15 sati, ukupno 105 sati, koje trgovac samostalno raspodjeljuje od ponedjeljka do nedjelje.

Ministar Marin Piletić potvrdio je nakon sjednice Vlade da je iz izmjena Zakona o radu izbačen dio koji se odnosi na "priziv savjesti". “Kako je i u javnosti i među našim socijalnim partnerima izazvalo najveće polemike nešto što nikad nismo u zakon ni stavili, a što se prozvalo prizivom savjesti, te tri stavke smo izbacili iz konačnog prijedloga nacrta izmjene i dopune Zakona o radu”, izjavio je Piletić, prenosi N1

Vlada je na sjednici u četvrtak predstavila Prijedlog izmjena Zakona o trgovini, prema kojemu bi trgovine nedjeljom u pravilu bile zatvorene, a trgovci bi mogli odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili. Izmjenama se predlaže da radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac, raspolažući maksimalnim iznosom fonda od 90 sati koje raspoređuje u razdobljima od ponedjeljka do subote te da prodajni objekti nedjeljom i blagdanima budu pretežito zatvoreni.

Prijedlog zakona predviđa 16 nedjelja u godini koje su radne, a kojim će nedjeljama prodajni objekti biti otvoreni odredio bi sam trgovac u skladu sa svojih potrebama, sezonalnosti, mikrolokacijom i drugim faktorima koji utječu na individualnu procjenu za potrebom radne nedjelje. U tjednu u kojem trgovac odredi radnu nedjelju, u trajanju do 90 sati dodaje se još 15 sati, ukupno 105 sati, koje trgovac samostalno raspodjeljuje od ponedjeljka do nedjelje.

Izmjenama Zakona o radu, koje također predlaže vlada, rad nedjeljom morao bi se po satu platiti 50 posto više nego običnim radnim danom.

Prema predloženim izmjenama, iznimno bi nedjeljom i blagdanima mogli raditi prodajni objekti koji se nalaze unutar ili su sastavni dio "željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih i trajektnih luka, luka unutarnje plovidbe brodova, zrakoplova i trajekata za prijevoz osoba i vozila, benzinskih postaja, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova te drugih subjekata u kulturi, muzeja, centara za posjetitelje odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava,  proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima".

Također, zabrana rada nedjeljom i blagdanom ne odnosi se na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo i prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

Prema prijedlogu zakona, distribucija tiska putem kioska kao posebnog oblika prodaje izvan prodavaonica te specijalizirane prodavaonice za prodaju kruha i pekarskih proizvoda bit će otvorene nedjeljom i blagdanom u vremenu od 7 do 13 sati. Ministar gospodarstva Davor Filipović rekao je kako istraživanja pokazuju da dvije trećine građana podržava Vladine prijedloge te da su oni dio Vladina programa rada.

Plenković: Slobodna nedjelja za obitelj

Premijer Andrej Plenković je rekao da će usvajanje Vladina prijedloga omogućiti radnicima, posebno u trgovini, da nedjelju provedu sa svojim najmilijima odnosno obiteljima. Model koji se predlaže prema njegovim riječima baziran je na sličnim modelima u nekim drugim zemljama, ali primjeren je Hrvatskoj koja je izrazito vezana za usluge, a osobito je vezan turizam.

"Ovakvom regulacijom nedjelju činimo danom za obitelj, jačanje nukleusa hrvatskog društva, a istodobno sa 16 radnih nedjelja trgovine u sezoni i u velikim gradovima imaju mogućnost rasporediti radno vrijeme", rekao je Plenković. S druge strane, kako je dodao, da bi se omogućilo onima koji rade nedjeljom da budu adekvatno plaćeni, izmjenama Zakona o radu povećava se cijena rada nedjeljom za 50 posto u odnosu na druge dane. "Šesnaest radnih nedjelja i povećanje cijene rada nedjeljom bit su i sukus ovih prijedloga", rekao je Plenković.

Komentara 8

PE
Pericabad2
11:22 01.12.2022.

Zasto se petljate u to? Jednostavno sve sto trebate napraviti je da je rad nedjeljom placen 100% vecom dnevnicom, a to kako ce netko raditi i hoce li raditi ostavite na poslodavcima

ST
stefj
10:14 01.12.2022.

Tja eto, bavimo se zabranama umjesto regulacijom rada. Ovo je valjda da se podilazi crkvi i sindikatima. Baš me zanima kako će se objasniti pad potrošnje, valjda krizom... A država živi od potrošnje... Zaposleni će se vjerojatno preliti u druge sektore... Ma nema veze, bitno je da se mi čvrsto držimo dna EU-a i ne mislimo se od tu maknuti. A vani, pogle čuda, nedjelja opet radna i u Italiji i u Francuskoj...

SB
sinisa.budimir.18
10:26 01.12.2022.

Plaća je ista radili ne radili !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije