Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Varaždinsko smeće

Trgovački sud poništio ugovor Patafte, Čehoka i Kezelja

bale
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
18.06.2014.
u 10:00

Nisu ispunjeni uvjeti za izuzeće od postupka javne nabave, što za posljedicu ima ništetnost pravnih poslova - kratko je obrazložio sudac Radovan Raduka

Ugovor za mehaničko-biološku obradu varaždinskog otpada proglašen je ništetnim! Odlučio je tako u srijedu ujutro Radovan Raduka, sudac Trgovačkog suda u Varaždinu.
- Nisu ispunjeni uvjeti za izuzeće od postupka javne nabave, što za posljedicu ima ništetnost pravnih poslova - kratko je obrazložio sudac i odvjetnicima predao presudu na 40-ak stranica.
Poništio je tako "Ugovor o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada radi sanacije postojeće lokacije Brezje" od 24. prosinca 2008. godine, koji su sklopili Tomislav Kezelj kao direktor komunalca Varkoma i Davor Patafta, kao direktor T7 Visa (danas Održivi razvoj). Ujedno, poništio je i aneks koji je u ljeto iduće godine supotpisao i tadašnji gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok. Sva trojica su, podsjetimo, uskočki optuženici, protiv kojih je počeo proces na Županijskom sudu u Zagrebu, kojim bi se trebalo utvrditi ima li i kaznene odgovornosti u aranžmanima s varaždinskim smećem.
Zasad nepravomoćno ništetnim ugovorima dogovorena je obrada brda baliranoga otpada na ulazu u Varaždin, ali i daljnja obrada tekućeg komunalnog otpada. Patafta je po sklapanju ugovora izgradio modernu MBO tvornicu, no smeće nikad nije - dobio. Naime, nakon što su on Čehok i Kezelj privedeni te se promijenila gradska vlast, nova vlast na čelu s Goranom Habušem nije mu isporučila smeće te je putem suda (tužeći pri tome i svoju komunalnu tvrtku!) zatražila da se taj ugovor proglasi ništetnim.
Ključno u postupku bio je stav zagrebačkog sudskog vještaka zaštite okoliša Ratka Đorđevića da nije bilo dovoljno elemenata hitnosti i interventnosti, tj. takve opasnosti za okoliš da bi se ugovor sklopio na takav način, tj. bez postupka klasične javne nabave (proveden je postupak tzv. ograničene javne nabave).

Preostao avans


Presuda je djelomična, a idući tjedan sud će angažirati vještaka kako bi se odlučilo i o sudbini avansa koji je uplaćen T7 Visu, u visini od 9,1 milijuna kuna. Sporno je koliko je dao Grad, a koliko njegov komunalac.
Maja Špoljarić, odvjetnica Održivog razvoja, izlazeći iz sudnice komentirala je kako će o eventualnom žalbenom postupku odlučiti nakon konzultacije sa strankom i proučavanja materijala.
Gradski odvjetnik Marijan Petić pak nije krio oduševljenje.
- Prezadovoljni smo, ali ovo je bilo očekivano, utvrđeno je na temelju postojećeg stanja - kazao je Petrić.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije