Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.12.2016. u 10:46

Nitko ne može, niti bi trebao pokušavati, spriječiti bilo koga da privatno rabi bilo koje znakovlje koje izravno ne poziva na nasilje. “Za dom spremni”, dakle, tu uvjetno prolazi, crvena petokraka također – bila na titovki ili na boci piva – ali nikako ne “U” i “Smrt fašizmu”

U SDP-u se ovih dana budi instinkt matadora, osjetili su miris krvi u zraku, prepoznali da je osvanuo dugo sanjani trenutak da povampirenoj beštiji zabiju glogov kolac u srce, da konačno iščupaju tu ljutu ustašku guju iz njedara i stegnu je u čvor.

No, pobjeda bi mogla biti Pirova. Jer uz kukasto “U” i “ZDS”, u povijesnom herbariju mogli bi lako završiti i crvena petokraka i “Smrt fašizmu”. Bivši ministar uprave uputio je izazov Andreju Plenkoviću: dokažite da imate petlju, uklonite “ZDS” s jasenovačke spomen-ploče.

Valjda na onaj isti način na koji je on dokazivao svoju petlju – pod okriljem mraka šaljući zakrabuljene specijalce u male noćne klesarske akcije? Slično kao što su silovali zakone i Ustav i prije prvih pijetlova kriomice uvodili ćirilicu u Vukovar.

No, dobili su nagovještaj akcije koji nisu očekivali. Plenković i Stier poručili su da je došlo vrijeme da se to pitanje riješi “sustavno i institucionalno”, upravo onako kako je Bauku bilo bauk. To u ovoj priči možda i nije neki moćan argument, no Stier je u pravu – to što Bauk veli da je HOS-ova udruga registrirana za vrijeme Mateše je promašeno, jer statut s tim sloganom odobren je za vrijeme Račana.

Isto je tako laž da je i Ustavni sud potvrdio da je “ZDS” zabranjen, jer ustavni suci u slučaju Josipa Miljka to uopće nisu uzeli za meritum predmeta. “ZDS” nije kriminaliziran – niti bi trebao biti, ali mu nije mjesto nigdje gdje su institucije države.

Ni u operi, a ponajmanje kao službeni pozdrav HV-a. Istina je da to odavno više nije samo ustaško geslo, da je u posljednjih četvrt stoljeća dobio i mnogo šira značenja, no to nikad neće biti dovoljno da se prebriše njegova ustaška povijest i povezanost s masovnim zločinima iz Drugog svjetskog rata, koji će uvijek biti opterećenje za hrvatsko društvo.

Ne valja biti isključiv. Potpuno je shvatljivo da nekoga vrijeđa “ZDS” u Jasenovcu, isto kao što nekoga drugoga vrijeđa što taj prvi ne vidi da je ploča podignuta u spomen mladićima rođenima daleko nakon Drugog svjetskog rata, koji su svoje živote dali u borbi protiv nekog drugog fašizma, dok su ovi vjerojatno spavali na toplom.

Zakonski treba regulirati da takva simbolika nema pravo pojavnosti u službenim prilikama – od ceremonija do spomen-obilježja. A ne da policija improvizira prema hirovima ministara! No, to istodobno znači da treba iskoristiti priliku i riješiti se jednom za svagda svih obilježja svih totalitarističkih sustava te tako konačno provesti u djelo rezoluciju Vijeća Europe koju je bivša većina hitro pomela pod saborski tepih.

U bocu treba vratiti i “ZDS” i petokraku! Naravno, to ne znači da će se s njima u bocu poslušno vratiti baš svi zlodusi totalitarizama. Dekreti nisu čarobni štapići, njima se ne može pamćenje tek tako izbrisati, a u ljudskoj naravi je da se na zabrane reagira još ljuće.

Upravo kao što “ZDS” na nogometnim stadionima tu nije zbog nostalgije prema NDH, već kao naličje urođenog hrvatskog inata prema metodama naslijeđenima od narodne milicije. Nitko ne može, niti bi trebao pokušavati, spriječiti bilo koga da privatno rabi bilo koje znakovlje koje izravno ne poziva na nasilje.

“ZDS”, dakle, tu uvjetno prolazi, crvena petokraka također – bila na titovki ili na boci piva – ali nikako ne “U” i “Smrt fašizmu”. HOS-ovci će se vjerojatno buniti manje od bivših partizana i njihovih duhovnih sljednika. Jer ako “ZDS” time eliminira petokraku, možda njihova tvrdoglavost dobije i neki novi smisao.

Žrtva će biti vrijedna cilja! Više problema treba očekivati s druge strane, koja će se buniti da se opet izjednačavaju zločini. Kao, “njihovi” su zločini bili u ime dobra, pa su valjda zato prihvatljivi(ji). A i što bi bilo sa smislom postojanja SDP-a kad bi taj arhineprijatelj odjednom nestao?

Evo, novoizabrani predsjednik SDP-a gromko poručuje: “Moramo probuditi duh kolektivizma kao antifašisti ‘45. i hrvatski branitelji devedesetih!”. U jednoj rečenici nadmašio je sve “zoranizme” koje sam do sada uspio skupiti. Otvaram bilježnicu za “davorizme”.

Ovo je užasnije od ičega što je Zoran Milanović ikad izgovorio. Duh kolektivizma iz 1945.?!?! Je li to budućnost kakvu nam priželjkuje Davor Bernardić: Vrijeme najcrnjeg staljinizma, najmasovnijih likvidacija bez suda te priprema nasilne nacionalizacije, kolektivizacije i “holodomora” po naputku druga Staljina.

Izgubljen u vremenu i prostoru! Još ćemo se mi zaželjeti “libertarijanca i kalvinista” Milanovića! Za kraj poruka onima koje adventski vijenac na HRT-u žulja jednako koliko i “ZDS” i “ustaško” prvo bijelo polje na šahovnici: Prvo vratite “ustaške” kune, pa onda pričajte. Evo ja se dobrovoljno javljam za njihovo stručno i efikasno uništavanje.  

>> Plenković se u paketu želi riješiti tereta Pavelića i Tita

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije