Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Trend pritisaka na novinare će se nastaviti

Iako su novinari često potplaćeni i sve više ih gubi posao, to ne može biti opravdanje za neprofesionalnost
20. lipnja 2015. u 14:00 21 komentara 1061 prikaza
Saša Leković
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Sve češće, pa tako i posljednjih desetak dana, i novinari postaju medijske vijesti. Uprava Slobodne Dalmacije otkazala je suradnju Borisu Dežuloviću jer je zbog njegove kolumne od prije tri godine izgubila sudski spor. Uprava Novog lista zatražila je pak izvanredni otkaz Borisu Paveliću zbog prenesene izjave Josipa Manolića da je Tomislav Karamarko nekad bio suradnik Udbe. No, odluka o izvanrednom otkazu, doznajemo, naknadno se prometnula u – opomenu. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel zasuo je uvredama HTV-ova Ranka Stojanca zbog sasvim običnog pitanja zašto nije probao pripremljene lignje. Što na sve to kaže čelnik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković?

Obrušava li se to nervoza među političarima prije izbora preko vlasnika medija na – novinare? Podliježu li vlasnici medija političkim pritiscima, jesu li novinari žrtve?

Djelomično bi to mogao biti odgovor, a dijelom se i vlasnici medija, urednici te novinari sami pokušavaju prilagoditi političkoj situaciji, tj. nekim predviđanjima političkih promjena.

Ali, gdje je tu onda profesionalno novinarstvo?

Bez obzira na činjenicu da su novinari često potplaćeni i da sve više novinara gubi posao, nikako te situacije ne mogu biti opravdanje za neprofesionalno ponašanje. Pristajanje na cenzuru ili autocenzuru svakako nisu modeli ponašanja koje zagovara HND.

Rekli ste da HND zna kako se sprema još otkaza "neposlušnim" novinarima u više medija, da su urednici i novinari izloženi pritiscima da rade neprofesionalno...

Mi u HND-u ne možemo znati tko će sutra biti otpušten imenom i prezimenom. To ponekad ne znaju ni njihovi poslodavci jer takvi potezi nekad ovise o tome može li se naći dobar povod ili izgovor, ali nakon što nas je niz urednika i novinara obavijestilo o raznim vrstama pritisaka, zaključili smo da bi taj opasan trend mogao biti nastavljen.

Na dva portala i novinari su izloženi lažima, uvredama... HRT je zabranio gostovanje novinara tih portala u emisijama. Što nam valja napraviti i u vlastitom dvorištu?

Jasan je stav HND-a da postoje novinari i "novinari". No, važno je istaknuti da ih mi ne dijelimo po ideološkoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti, nego svakog novinara ocjenjujemo prema njegovu profesionalnom ili neprofesionalnom radu. A kad govorimo o HRT-ovoj zabrani gostovanja novinara portala Dnevno.hr i Direktno.hr u emisijama, HND je protiv tih općih zabrana. Urednici i urednički kolegiji trebali bi odlučivati je li nečije gostovanje u interesu javnosti i ne pozivati one koji šire govor mržnje, netoleranciju... To smo jasno rekli ravnatelju Radmanu.

>>'Otkaz Dežuloviću nastavak je opasnog trenda nakladničkog odricanja novinara'

>>Vukšić osudio otkaze novinarima: To je čisto prestrojavanje i udar na novinarstvo

WhatsApp
STVORILI PANIKU
Bijesni korisnici prelaze na druge servise: WhatsApp odgodio najavljene promjene
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • boris1234:

    Šutjeli ste kad su dani otkazi novinarima: Dujmović, Krišto, Šola... Koje licimjerje

  • pozornik66:

    Radmane pokupi tu štafetu i trči u 3 PM

  • stefj:

    Situacija s medijima kod nas je katastrofa. Do kuda je dovela cenzura koju provodi vlada najbolje se vidi po tome da se npr. Bujanec kod nas smatra dobrim novinarom... Malo se situacija promijenila odlaskom Josipovića i njegove čvrste ruke kojom ... prikaži još! je vladao medijima, no to je više naznaka da je trenutno na djelu preslagivanje utjecaja po medijima, nego naznaka da se demokracija polako vraća... Danas je glavni zadatak medija ne pisati o gospodarstvu i što neprimjetnije prenositi nepovoljne ocijene međunarodno relevantnih čimbenika. Tako urednici stavljaju naslove i određuju koliko dugo će se tema zadržati na naslovnici, a tako se biraju i novinari... Neovisno novinarstvo je jako skupo u svakom pogledu, a mi smo jako siromašna zemlja...