Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S. LEKOVIĆ, HND:

'Otkaz Dežuloviću nastavak je opasnog trenda nakladničkog odricanja novinara'

Boris Dežulović
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/2
13.06.2015.
u 18:29

Pojačava se dojam da urednici sve više postaju produžena ruka nakladnika/vlasnika, rekao je Leković

"Hrvatsko novinarsko društvo izražava vrlo ozbiljnu zabrinutost činjenicom da je novinar Boris Dežulović telefonom obaviješten kako mu se odlukom Uprave Slobodna Dalmacija d.d. otkazuje suradnja u dnevnom listu Slobodna Dalmacija", objavio je danas HND u priopćenju.

Dežulović je, podsjetimo, dobio otkaz nakon što je objavljena presuda Županijskoga suda u Splitu po kojoj nakladnik lista, Slobodna Dalmacija d.d., čiji je vlasnik EPH, mora isplatiti 150 tisuća kuna odštete osobama koje su ga tužile zbog Dežulovićevog teksta pod naslovom "Za njih bi bilo bolje da Bog ne postoji" objavljenoga u Slobodnoj 2012. godine. HND ističe kako je tekst objavljen uredničkom odlukom te da se redakcija niti nakladnik Slobodne Dalmacije, od objave do donošenja presude, nisu "niti na koji način distancirali od spornoga teksta niti je itko zbog njegove objave sankcioniran".

"Stoga je logičan zaključak kako je odluka o otkazu suradnje 'Slobodne Dalmacije' s Borisom Dežulovićem (stalno zaposlenome u tvrtki EPH Mediji)  zapravo posljedica činjenice da se nakladnik presudom obvezuje isplatiti odštetu tužiteljima te nema nikakve veze s dosljednom obranom profesionalnih novinarskih standarda kao niti sa zaštitom ugleda osoba spomenutih u tekstu", poručuju iz HND-a, upozoravajući da "nakladnici sve češće odbijaju stati iza svojih novinara u slučaju sudskih tužbi, pri tome ne sankcionirajući eventualne uredničke propuste bez kojih ne bi bilo niti objave tekstova koji su predmet tužbi".

"Na taj način se pojačava dojam da urednici, umjesto prvih među jednakima u redakciji, sve više postaju produžena ruka nakladnika/vlasnika a na novinare se stvara dodatni pritisak koji, između ostaloga, uzrokuje autocenzuru, čime ih se posredno prisiljava da ne rade svoj posao", stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik HND-a Saša Leković.

>> Hoćemo li pokrenuti neki novi Feral? Sumanuto je samo vikati: 'Johnny, vrati se!'. Napravi svoju Azru! Bori se!

>> Lucić i Dežulović pripremili 'Melodije križa i pršuta'

Komentara 60

DU
Deleted user
18:53 13.06.2015.

Vidi, vidi! Sad se javlja takozvani HND - i osuđuje otkaz Dežuloviću. Ne mogu se nikako sjetit da je taj isti HND potrošio i jednu jedinu riječ kada je s HRT-a demisirana jedna Karolina Vidović Krišto, jedna Nada prkačin i još mnog druge. Ne mogu se ni sjetiti reakcija HND kad je Tihomir Dujmović dobio otkaz u Večernjem listu! Znaći HND se "zabrine" samo kad otkaz dobije neki novinar ili "Novinar" koji sustavno potkopava temelje hrvatskog društva i Hrvatske - ali šuti kada se zabrani djelovanje nekom od novinara koji vole Hrvatsku i hrvatski narod. Pa sad - sramotu si HND sam radi - onda moraju i živjeti s tom sramotom - koja i je jedina opipljiva karakteristika njihovog djelovanja.

CE
cenzura
18:53 13.06.2015.

Kad je Leković zamjenio Duku, mislio sam da će se u HND nešto promjeniti (nabolje) ali sam se izgleda prevario?! Zbog čega Leković štiti Dežulovića koji je notorni mrzitelj svega hrvatskog a njegovo piskaranje se svelo na pljuvačinu. Normalno je da će se svaki nakladnik riješiti ovakvog lika kako bi izbjegli daljnje sudske postupke i kazne. Čuo sam danas i još jednu radosnu vijest. Iz solidarnosti s Dežulovićem, otkaz u Slobodnoj su dali Tomić i Pavičić! Bravo! Sad se mogu sva troica preseliti u Beograd koji im je toliko na srcu!

BU
bubimir
18:48 13.06.2015.

a što je sa onima koji su godinama izražavali svoju ozbiljnu zabrinutost izljevima mržnje dežulovića i ostale bratije, sličnima ovom koji je sudski kažnjen, a sve to pod parolom slobode novinarstva, antifašizma i sličnoga ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije