Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Trećina učenika misli da ljudska prava vjernika određuje Biblija

To je pokazalo finalno istraživanje provedeno među učenicima uključenima u eksperimentalnu provedbu građanskog odgoja u školama
12. siječnja 2014. u 16:46 28 komentara 2318 prikaza
učenici
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Samo 14 posto učenika sedmih i osmih razreda zna da je najvažnija uloga građana u demokratskoj državi nadziranje djelovanja vlasti, a vjerojatno zbog toga što im nedostaje znanja o tome kako demokratsku vlast izabiru i smjenjuju građani na temelju praćenja i vrednovanja njezina djelovanja.

Najvažnija uloga građanina je informiranost o društvenim zbivanjima, misli 32 posto učenika, što je i najbliže točnom odgovoru, a 26 posto njih ulog građanina vidi u poštovanju odluka vlade. Ono što je zabrinjavajuće je da svaki četvrti učenik završnih razreda osnovne škole građanstvo definira kao brigu za osobne interese.

To je pokazalo finalno istraživanje provedeno među učenicima uključenima u eksperimentalnu provedbu građanskog odgoja u školama. Istraživanje će Mreža mladih Hrvatske, Centar za mirovne studije i GONG predstaviti sutra na početku novog polugodišta. Tek četvrtina učenika (24%) zna da se ljudska prava u demokratskoj državi štite Ustavom.

Iza opisa “Vlast je u zemlji u rukama jedne osobe koja vlada uz pomoć policije i tajnih službi. Građani potvrđuju svoju ljubav i vjernost vođi tako što pjevaju pjesme njemu u čast”, gotovo jedna trećina učenika vidi demokratsku vlast, a 39 posto ih je prepoznalo diktaturu.

Svaki peti učenik četvrtog razreda osnovnih škola koji su eksperimentalno imali građanski odgoj kaže da je zahvaljujući njemu poboljšao sliku o sebi i odnose s drugima, a svaki deseti osobni napredak objasnio je stjecanjem novih znanja i vještina.Od srednjoškolaca samo jedna trećina zna da posjedovati građanske vrline znači brinuti se o interesima zajednice, 33 posto taj termin povezuje s građanskim pravima, a više od jedne petine građanske vrline povezuje s civiliziranim ponašanjem.

Samo trećina (33%) zna da ljudska prava vjernika određuje Opća deklaracija o ljudskim pravima, a 31% misli da je to Biblija i 30% da je to uređeno Deklaracijom o slobodi vjeroispovijesti. 

>>Ukida se ovakva državna matura! Ovo su dvije varijante...

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • Cviet Prigorja:

    Ljudska prava opisana s deset zapovijedi su fakat strašna. Recimo peta zapovijed: Ne ubij. Od pete zapovijedi svakoj poštenoj aborterki skoči tlak. Ili recimo zapovijed: Ne sagriješi bludno. Kak se samo osjeća homić kad to čuje... Ili recimo legendarna " ... prikaži još! " Propvijed na gori" govori nam o zlatnom pravilu . Ne radi drugome ono što ne želiš da drugi rade tebi". Bez veze, je li, kad svaki pošteni komunjara zna da je drug Staljin rekao kako je pravedno i pošteno ono što je pravedno i pošteno za drugove i drugarice. Itd...

  • KroničarHr:

    Na temelju cega je GONG dobio licencu za bavljenje tim poslom i koji su uvjeti bili za to? Kod nas tko se god javno deklarira kao deklarativno ljevicarska, a u stvarnosti neokomunisticka, udruga dobije pravo na tumacenje pojma-gradjanski. A u ... prikaži još! pozadini suma iz koje im ni repovi jos nisu izmigoljili.

  • dlovrici:

    Biblija je dokazano štivo, ako se koristi i živi na ispravan način! Što ovaj članak uopće hoće reći? Čisto sumnjam da ako netko nije odgojen doma da će mu pomoći sat vremena etike i kulture u tjednu. Stalno nekakvi pokusi ... prikaži još!i sa našom djecom, ko god dođe na vlast misli da je njegov svjetonazor najbolji, da je njegov odgoj najbolji, da je on najbolji "GRAĐANIN" , ostali su valjda nekulturni i zaostali "čobani", a svjedoci smo upravo suprotnih djelovanja tih istih takozvanih građana koji nemaju ni minimum etičnosti a kamoli morala, i baš bi oni odgajali tuđu djecu a nesposobni su preodgojiti sebe u najsitnijim finesama i ponašanju! Ja znam samo jednu stvar: dok su se ljudi držali morala u ne tako davnim vremenima, makar bili i nepismeni bili su kulturniji i pošteniji od današnjih tzv: Građana! Njihovo poštenje, kultura i moral su im bili zapisani u srcu rukom njihovih roditelja. Današnji čovijek izmišlja toplu vodu i postaje sve nemoralniji i okrutniji bez obzira na izvanjsku finu građansku fasadu!