Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šepava inspekcija

Trećina meda lažna ili pogrešno deklarirana?

10.04.2012., Koprivnica - Pripreme pcelara za predstojecu sezonu proizvodnje meda. Pcelar Dario Habijanec (27) ima 140 kosnica, koje ce uskoro sa dva kamiona prebaciti u polja uljane repice koja pocinje cvasti. Dario se pcelarstvom poceo baviti iz ljubavi
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
23.04.2014.
u 12:30

Kineski, čileanski, argentinski... ili domaći med? Kad bi potrošači mogli birati, najvjerojatnije bi se bez razmišljanja odlučili za ovaj posljednji, čak i uz 30 do 40 posto višu cijenu...

Kineski, čileanski, argentinski... ili domaći med? Kad bi potrošači mogli birati, najvjerojatnije bi se bez razmišljanja odlučili za ovaj posljednji, čak i uz 30 do 40 posto višu cijenu. No, u vakuumu od ukidanja Državnog inspektorata i preraspodjele inspektora po resornim ministarstvima kontrola je na tržištu malo te je moguće da i patvorinu s kukuruznim šećerom ili lažni med plaćate kao suho zlato, upozoravaju domaći medari, koji još pamte skandal sa splitskim Dalmedom, koji je kineski "med" bez zrnca peluda prodavao kao domaći vrcani med od kadulje.

S obzirom na to da kontrole nisu obvezne, a inspekcije još "zapinju", prodaja meda u Hrvatskoj trenutačno je tako na odgovornosti samih proizvođača te prodavača koji sami traže potvrdu da ne prodaju mačka u vreći.

U Zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar ove je godine dosad analizirano 45 uzoraka meda koje su sami subjekti u poslovanju s hranom donijeli prije stavljanja u promet. Prof. dr. sc. Jasna Bošnir i dr. sc. Barbara Stjepanović iz Zavoda kažu kako čak trećina uzoraka nije bila u skladu s propisima, nije odgovarala peludnoj analizi ili pak uopće nije imala peludnih zrnaca. Neki su, primjerice, deklarirani kao bagrem, a kako u njima nije otkriveno ni zrnca peluda bagrema, naposljetku su ipak stavljeni na tržište – s deklaracijom livadnog meda. Takvih je bilo čak 12. Tri su pak meda bila potpuno neispravna, niske kvalitete ili lažni, a kako su naručitelji usluga ujedno i vlasnici analize – i nije ih otkrila sanitarna inspekcija – u Zavodu se nadaju da nije dospio na tržište.

>>Ovo je najluđi način na svijetu za prodati med!

Komentara 3

KA
kafka
14:29 23.04.2014.

Zaustaviti uvoz lošeg i patvorenog meda. . . . . . . . . . . . Domaći med je jedan od najboljih u svijetu!!!

SC
sc0rpion
16:40 23.04.2014.

svakom uvuzniku koji uveze takav med zabraniti daljni rad, Karamarko nije na vlasti da mu da oprost

Avatar airbizz
airbizz
20:26 24.04.2014.

interesantno.idemo prvo ukinuti inspektorat,pa onda u ovom slučaju,održavati kvalitetu meda i ispravnost proizvoda.tko je tu kome pogodovao?!miriše na korupciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije