Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Treći stup isplatio trinaestu mirovinu

IZ RMOD-a stigao višak za Devet tisuća osiguranika 3. stupa
20. lipnja 2019. u 06:30 1 komentara 1162 prikaza
Novac
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo (RMOD), jedino ovlašteno za isplatu mirovina 2. i 3. stupa, razveselilo je 9 tisuća korisnika mirovina trećeg mirovinskog stupa isplativši im višak nastao 2018. godine, odnosno trinaestu mirovinu.

Milorad Batinić godine staža Hrvatska bi peta u EU usporila produljenje radnog vijeka na 67

Prosječna mirovina iz trećeg stupa iznosi 1043 kune, a primaju je osobe koje su tijekom radnog vijeka dobrovoljno štedjele u trećem stupu. U proteklih 15 godina RMOD je ugovorio isplatu oko 25 tisuća mirovina trećeg stupa. Višak se isplaćuje zadnjih pet godina, od kada je to omogućio Zakonu o mirovinskim osiguravajućim društvima iz 2014. godine, navodi članica uprave Biserka Žalac.

Najviši iznos pripada zajedničkim doživotnim mirovinama, jer su za njih i najviša sredstva pričuve. Isplata mirovine iz trećeg stupa može se ugovoriti ubrzano za razdoblje od pet godina, zatim na 10, 15 ili 20 godina te doživotno. Višak je većinom rezultat prinosa od ulaganja sredstava koja se prebacuju u RMOD u trenutku umirovljenja ili aktiviranja isplate. Korisnicima mirovina trećeg stupa koji su imali isplatu cijele 2018. godine višak iznosi do 1,5 mjesečne mirovine.

Marko Pavić Danas u Večernjem Hrvatska će kao 5. zemlja u EU usporiti umirovljenje sa 67 godina?

Hrvatska ima oko 340 tisuća građana koji dodatno štede u trećem mirovinskom stupu i njihova imovina iznosi oko 4,5 milijardi kuna. Za ugovore sklopljene do kraja 2018. godine višak se isplaćuje jednom godišnje. RMOD navodi da su od 4. lipnja, kad su od Regosa primili prve izvještaje za osiguranike drugog mirovinskog stupa, dosad dobili nalog za isplatu 80 mirovina drugog stupa. Novi umirovljenici drugog stupa dobit će zaostatke od dana umirovljenja, kao i jednokratnih 15% ako na to imaju pravo. 

potpuno iskreno
Mikulić progovorila o situaciji sa sinom: Gledaju nas kao da nismo normalni, svojom pričom ne pomažete
PD
Testiramo i educiramo o zaštitnoj opremi, a u ponudi imamo više od 10.000 proizvoda