Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dr. Petrov otkrio proteklih dana svoja lica

Portret Bože Petrova: Treći put ili stranputica?

Most na konzulatcijama kod predsjednice
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/5
24.12.2015.
u 21:19

Zahvaljujući čelniku Mosta i njegovu bizarnom političkom igrokazu, proteklih smo dana vidjeli ama baš sva lica politike. Pritom je dr. Petrov otkrio i poneko svoje.

Maratonsku partiju pokera odigrao je Božo Petrov “zvani Pub” posljednjih 45 dana s cjelokupnom javnošću pa je pravo čudo što nitko od kreativaca iz virtualnog svijeta još nije osmislio kakvu slikovno-glazbenu poskočicu s duhovitom, ali snažnom porukom najpoznatijem psihijatru u državi. Jer, kibiceri su u transu, kao u pjesmi, hladan probija znoj.

Presudio svjetonazor

Čini se da je, kupujući vrijeme kako bi se pribrao od izborne noći koja je ponajviše zatekla njega samoga, Hrvatsku učinio taocem vlastite neodlučnosti. Zahvaljujući čelniku Mosta i njegovu bizarnom političkom igrokazu, proteklih smo dana vidjeli ama baš sva lica politike. Pritom je dr. Petrov otkrio i poneko svoje.

Mantrajući o reformama, natjerao je obje koalicije da pišu zadaćnice na stotine stranica i poslušno ih, u pravilno određenim vremenskim razmacima i zacrtanim rutama središtem Zagreba, privodio u svoju središnjicu. No što je takav scenarij iznjedrio, javnost nikada nije doznala. Pritom, njegove reforme ispostavile su se nerealnima, utopističkima ili pak kontradiktornima. Priča o foteljama od koje je silno bježao u konačnici se nametnula kao dominantna, zapravo jedina, jer drukčije nije moglo ni biti.

Silno nestrpljiva i umorna od silnih prevrata, zapleta i obrata, javnost mu danas zamjera nedosljednost jer je prešutio da je potpisom kod javnog bilježnika umjesto “koalicije” ovjerio, kako kaže, “suradnju”. Nakon puste priče o reformama izgleda da je u konačnici ipak presudio svjetonazor. Ukratko, ideologija.

Dok javnim prostorom lebdi teza da nakon “saveza s komunjarama” ne smije preko praga svoje kuće, pa ni crkve, teško se oteti dojmu da je odluku kojim će Hrvatska putem u konačnici donio pod utjecajem anonimnih pretorijanaca iz Nacionalnog vijeća i igrača iz sjene koji sada poput kobaca kruže oko Mosta. Ako je drukčije, neka Petrov demantira. “Moj politički habitus bliži je desnim, tradicionalnim, kršćanskim vrijednostima i opcijama”, bilo je posve legitimno reći, ali odmah. Vjerojatno u tome leži razlog što ga mediji uglavnom razapinju, što se komentatori natječu tko će biti uvjerljiviji tvrdeći da je Petrov ostao dosljedan tek u svojoj nedosljednosti. Od intervjua s Mislavom Bagom Petrov se sasvim sigurno neće tako brzo oporaviti. Dobro došao pod svjetla pozornice!

Premda bi o načinu na koji je intervju vođen ponešto trebala reći i struka, perjanica informativnog programa Nove TV Petrovu je usput “naplatila” (i) sva dežuranja svojih kolega na niskim temperaturama ispred središnjice Mosta, pa i na svim točkama rute slijeva nadesno, ispostavilo se, bespotrebna i uzaludna. No valja ovdje detektirati i nedosljednost u vlastitim redovima pa priznati da ni izbliza tako oštra nisu bila novinska pera u trenutku kada je izgledalo da će sa Zoranom Milanovićem sklopiti taj pakt, suradnju, koaliciju... kako god... jer tada terminologija nije bila ključna. Valja nam priznati da je medijski linč neobično glasan tek posljednjih 48 sati, otkako je postalo izvjesno da će ipak s Tomislavom Karamarkom, pa mu se nedosljednost zamjera od trenutka kad su skupa ušetali na Pantovčak.

Dobar kućni odgoj

Razočaranim glasačima Mosta koji danas pale svijeće ispred sjedišta u Smičiklasovoj preostaje nada da njegova neupitna karizma i svježina, u političkoj žabokrečini u koju je uplivao, neće izblijedjeti putem. I da neće smetnuti s uma da njegov koalicijski partner Karamarko nije razbijao Most samo iz jednog razloga, zato što mu je trebao cijeli.

Boži Petrovu treba dati šansu, dopustiti mu da u mjesecima koji dolaze pokaže svoje pošteno, neiskvareno lice kakvo je zahvaljujući kućnom odgoju i obrazovanju stekao u Metkoviću. Treba vjerovati da je bolji od druge dvojice i da svojim nesnalaženjem nije kompromitirao nadu građana u toliko željeni treći put. U protivnom, obistinit će se ona Karamarkova o “mostićima” i “putićima”, a treći put ostat će tek puka stranputica, uz pjesmu “džaba vam novci, moji sinovci, džaba vam bilo dobre volje”. I puno pacijenata u ambulanti dr. Petrova.    

>> Zbog sela i obitelji Petrov nije mogao s 'partijom'

>> Mandatar Orešković ima jaki engleski naglasak. Očito će biti zanimljivih situacija

Komentara 314

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
21:22 24.12.2015.

"Od intervjua s Mislavom Bagom Petrov se sasvim sigurno neće tako brzo oporaviti. "...zašto, pa to je bila najobičnija seansa s pacijentom po imenu Mislav, oboljelim od kompleksa manje vrijednosti što kompenzira agresivnim ispadima.

SS
Sapienti.sat
21:30 24.12.2015.

Pitanje je koja javnost mu zamjera? A sto se tiče konobara Bagre sve se zna. Članku ocjena -1. Pametnome dosta.

PI
pismeni
21:32 24.12.2015.

Prekomjerni deficit i smanjenje javnog duga su glavni problemi! Potrebno je sve snage usmjeriti u financijsku konsolidaciju zemlje. Sve ostalo je politika!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije