Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kobna 
jurnjava

Treći će vještak otkriti tko je kriv za smrt studentice

05.11.2010., Bosiljevo - U teskoj prometnoj nesreci koja se dogodila na 62. kilometru autoceste prema Rijeci kod cvora Bosiljevo u potpunosti izgorio Ferrari koji je vozio automobilisticki as Marin Colak. Zenska osoba poginula je u nesreci. Ferrari je sle
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
14.05.2014.
u 12:45

Odvjetnik Križanović: 
Prvi vještaci krivo su preveli literaturu s engleskom jezika

Je li se s odlukom da se provede novo prometno vještačenje, koje će raditi ugledni sudski vještak Zvonko Ivašić, dogodio i preokret na suđenju automobilistima Marinu Čolaku i Daliboru Opačku, optuženima za nesreću u kojoj je na autocesti kod Bosiljeva 2010. poginula Čolakova suvozačica, studentica Ivana Obad?

Veliki preokret

Branitelj Opačka, Milko Križanović tvrdi da je odluka zagrebačkog suca Milenka Đakovića da se provede novo vještačenje veliki preokret i vjeruje da će vještačenje pokazati da Opačak nije kriv. U svakom slučaju nakon Ivašićeva vještačenja, s obzirom na njegovu stručnost i iskustvo, napokon bi se moglo utvrditi jesu li obojica optuženih sukrivci za smrt studentice ili samo jedan. Čolak je, prema optužnici, vozio ferrari pretjecajnim trakom brzinom od 188 km/sat i počeo je prelaziti iz pretjecajnog traka u desni zapriječivši prolaz Opačku, koji je nissanom, brzinom od 210 km/na sat, pretjecao Čolaka. Udario je u stražnji bočni dio ferrarija, koji je sletio s ceste i zapalio se. Opačkov odvjetnik ima drugu priču.

Iskazi vještaka sa zagrebačkog Prometnog fakulteta su proturječni, matematički i fizikalno pogrešni, pa se zato i provodi novo vještačenje. Njihov nalaz, u kojem su se pozvali na njemačku i englesku literaturu, protivan je nalazima te literature. Kopirao sam te knjige, dao ih prevesti sudskom vještaku i ispalo je da nisu postupali prema uputama iz te literature, pa sam to mišljenje vještaka dao na uvid sudu. Temeljem pak iskaza vještaka Vlade Arbutine da je do sudara došlo kad je Opačak po zaustavnom traku pretekao Čolaka i da su se dogodila dva udarca između ferarija i nissana, protiv Opačka je proširena istraga. Arbutinu sam bio i kazneno prijavio jer mu nalaz nema uporišta, a on ga je poslije na sudu povukao. Nesreća se nije dogodila onako kako navode prof. Prometnog fakulteta Tomislav Perić i Zdravko Bukljaš – govori Križanović.

Na upit smatra li da je u dosadašnjim vještačenjima došlo do pogreške slučajno ili namjerno na štetu Opačka, kaže: – Određene sumnje imam o tome, ali zasad s tim u javnost ne bih izlazio.

– Opačak tvrdi da se vozio u desnom traku, a Čolak u lijevom i da je Čolak naglo iz lijevog traka skrenuo u njegov, zatvorio mu prolaz, izgurao ga i tada je došlo do kontakta vozila. Onda je Čolak izletio s ferrarijem s autoceste – govori Križanović. Negira da su se njih dvojica utrkivala, da je Opačak vozio brzinom od 210 km/sat i da ima snimku te utrke.

Skupa vještačenja

Izmišljotine su da postoji snimka jer su i vještaci utvrdili da Opačkov CD za snimanje nije bio upaljen. Njih dvojica su bili u dobrim odnosima, ali više nisu. Sretan sam što će se konačno utvrditi istina o nesreći. Dosad je potrošeno na vještačenja 30-ak tisuća kuna, a nije se utvrdilo ništa – kaže Križanović. 

>> Terete dvojicu vozača zbog smrti djevojke u zapaljenom Ferrariju

Komentara 2

DU
Deleted user
13:06 14.05.2014.

Toga ima samo u Hrvatskoj. Utrkivali su se to je 10g zatvora svakome + eventualne dodatne zasluge

OB
Objektivno...
19:05 14.05.2014.

Vještaci su kao juke-box. Postaju sve bitniji... Bitnij čak i od sudaca a nimalo jeftiniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije