Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Maske imaju više psihološko značenje, nismo dali preporuku da ih nose zdrave osobe'

Oni koji imaju neke simptome prehlade, kihanje, kašljanje, dobro je da nose masku jer tako neće prenijeti prehladu ni drugu respiratornu bolest, ali nije nužno, kaže Krunoslav Capak
24. ožujka 2020. u 09:56 67 komentara 80447 prikaza
Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Na konferenciji Stožera civilne zaštite razjašnjeno je trebaju li zdrave osobe prilikom izlaska iz kuće nositi zaštitne maske.

Medicinska sestra Boroba s koronom Medicinska sestra s Rebra: Ušla sam u 18. sat dežurstva. Pomozite, jer želim vidjeti sina

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak pojasnio je kako to zapravo nije potrebno.

– Već smo više puta davali upute i objašnjenja, obične platnene, pamučne ili bilo kakve druge maske imaju više psihološko značenje, ali one mogu djelomično spriječiti širenje kapljica i aerosola koje nastaju kihanjem, kašljanjem, pričanjem. Kod koronavirusa dokazano je da kod troslojne kirurške maske, koja ima i plastični dio, virus kod dugotrajne upotrebe može prijeći tu barijeru. Zbog toga smo dali preporuku da se kirurška maska koristi kod onih koji su bolesni da bi se zaštitili oni koji nisu bolesni. Za pregledavanje pacijenata potrebne su drukčije maske koje imaju filtre koji sprečavaju prolazak virusa – rekao je Capak i dodao:

– Ovo što se traži od ljudi da se nose maske prilikom ulaska u trgovine, to nema smisla kod zdravih ljudi. Oni koji imaju neke simptome prehlade, kihanje, kašljanje, dobro je da nose masku jer tako neće prenijeti prehladu ni drugu respiratornu bolest, ali nije nužno. Nismo dali preporuke za nošenje maske za osobe koje su zdrave niti mislimo da su takve preporuke potrebne – zaključio je Capak.

VIDEO Zašto je važno ostati kod kuće?

Samoizolacija Budite odgovorni Ako ste u samoizolaciji, pridržavajte se ovih mjera. Time štitite sebe i druge

Osvrnuo se i na broj zaraženih u Hrvatskoj.

– Naša krivulja raste, ali ne raste tako kako je rasla i kako raste u nekim drugim zemljama. Mislimo da smo na vrijeme uvodili sve strože mjere. Vjerujemo da će se efekt mjera koje smo sada uveli vidjeti kroz nekoliko dana, čekamo pet-šest dana da vidimo hoće li mjere pokazati efekt ili neće. U ovom momentu imamo 1290 kontakata od dokazanih bolesnika koje pratimo i nadziremo. Sigurno će slučajeva biti još, o našem ponašanju ovisi koliko će strma biti ta krivulja – kazao je.

VIDEO Mitovi o koronavirusu

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
  • aabbcc:

    Nema potrebe nositi masku jer maski nema a kada ih bude neces smjeti bez maske izaci. Samo jos fali strucnjak da napise da su maske i zastitne rukacice stetne i opravda nedostatak istih.

  • davaj_nama:

    Načelno, SVAKA barijera između čestica u zraku i našeg respiratornog sustava je bolje nego nikakva. SVAKA takva barijera smanjuje razinu izloženosti i udisanja tih čestica, uključujući i čestice aerosola s virusom. Da li će se tko zaraziti ili ne nerjetko ... prikaži još! ovisi i o koncentraciji virusa koju netko u nekom trenutku udahne. A svaka barijera smanjuje tu koncentraciju. U svakom slučaju, svrha svake zaštitne opreme nije da sto posto zaštiti onog tko ju nosi, jer 100% zaštita ne postoji, već da smanji razinu izloženosti, odnosno da smanji mogućnost ozljeda, trovanja ili zaraze.

  • TheOA:

    "Nema smisla nositi maske", a Plenkovic i cijela svita, pa cak i Mislav Bago sa Rudolf nosom, tijekom obilaska Zagreba nakon potresa nosili maske!? Gospon Capak zasto? Zar za njih ne vrijede vase upute?! Ili mozda za njih vrijede neke ... prikaži još! druge!? Puno toga vezano uz ovo s....e polako zalazi u zonu sumraka...