Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jovanović u zadru:
Povratak na članak

'Treba nam više doktora znanosti koji surađuju u gospodarstvu'

– Naši doktori znanosti odlaze na sveučilišta, a u gospodarstvu ih surađuje svega 15%. U SAD-u u gospodarstvu ih surađuje 75%, a u Europi 50%. To je ključ boljeg uspjeha hrvatskog sveučilišta i tada će i BDP biti veći – smatra ministar

Komentari 6

DJ
djemi
18:11 25.03.2013.

Osnova svakog održivog uspjeha je poštenje! Zbog toga treba reći što je znanost i što je usmjereno na kvalitetno objavljivanje a što je biznis usmjeren na zaradu novca. Hrvatski, pa ćak i svjetski problem je što se to često miješa na štetu mladih i korist starih.

VL
IM
Immanuell
13:25 25.03.2013.

Baš..... U gospodarstvu, pogotovo u proizvodnji i preradi NE TREBAJU! doktori znanosti. Doktor znanosti na prirodoslovno - matematičkom polju treba se iskazivati u inovacijama, novim teorijskim saznanjima i saznanjima primjenjivim u praksi, ali samo onima koji će tu praksu pojednostavniti, a ne usložiti već složene postupke s minorno pozitivnim pomakom. Mogu doktori znanosti pristigli na sveučilišta iz industrijske prakse, to pozdravljam, takvih se može nabrojiti na prste dvije ruke. Prije par godina na osječkom sveučilištu organizirano je stručno predavanje gdje se silom pokušala povezati famozna "znanost" i proizvodnja slavonskog kulena u praksi, privatnoj i industrijskoj.

VL
IM
Immanuell
13:26 25.03.2013.

Bilo je ubi bože dosadno, ne trebam ni spomenuti da su predavači bez ikakvog iskustva u praksi, crtali kućice i ispisivali nekakve korake, koristili masu stranih izraza kako bi dali važnost svom udjelu, kojeg praktično nema. Znanost ako se želi baviti praksom, trebala bi pokriti tu praksu pa recimo u tom slučaju s kulenom konačno razotkriti do kraja biokemijske reakcije koje idu prirodno tijekom procesa fermentacije. Danas je to površno, polovično, a praksa bi ipak htjela znati sve do kraja. Miješati znanost u npr. takav prirodni proces je truba; neki proizvođači, posebno industrijski, time dobivaju na oko krasan kulen, a kad ga narežete, okus je kao da jedete milansku salamu. Od kulena je ostao samo vanjski izgled i ništa više.

VL
JO
JORGOVAN
15:21 25.03.2013.

al zato mi imamo najvrsnije doktore pravnih znanosti, politologije, filozofe, kroatiste, ..........najviše je takvih, a kolko gospodarstvo od takvih ima koristi, svi imamo prilike vidjeti...nas sve iz tehničkih ili prirodoslovno-matematičkih ili kemijsko-bioloških znanosti, da neidemo dalje, svi su bacili na marginu........zemlja znanja....baš!!!!

VL
DO
DoktorAmer
15:55 25.03.2013.

Mi u mojoj maloj firmi od 40 zaposlenih imamo 3 doktora znanosti i 6 magistera. Podrucje am je fotonika, tj laseri i komponente za fiber optiku. Takove male firme su cesto vodece u svietu u nekoj tehnickoj nisi, znaci uskom podrucju necega. Mi na pr iamo 30 patenata. Takovih firmi ima u Americi na tisuce i zaposljuju ogroman broj ljudi sa visokim placama

VL
AN
ankicascreiber
18:30 25.03.2013.

JooooooooooooooooooooJNema pojma sto prica. Ja radim i u akademiji i u gospodarstvu. Gospodarstvo u HR ne postoji, a znanost je fantasticna s obzirom da prosjecna zemlja zapada ulaze cca 2.0 % BDP u znanost a HR 0.79 (sto je na nivou pakistana i irana). Ruder boskovic ima znastveni budzet oko 150 milijuna kuna, dok ce vlada potrositi 80 milijuna kuna samo da bi razdvojila lokalne i EU izbore!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pliva nije imala problema sa znanosti, Plivine znastvenike unistila je politika kada je Stavila Zeljka Covica, i Mitomira Zuzula na celo Plive.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.