Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.10.2020. u 07:55

Europskim novcem sad gradimo pruge, mostove, ceste…, ali na tim projektima uglavnom rade strane tvrtke

Hrvatska je počela izdašno koristiti europski novac. Prvih godina imali smo problema u povlačenju sredstava iz EU kao i sve nove članice Unije prije nas, no sad su se projekti počeli brže pripremati i realizirati. A tako su počeli brže stizati i euri iz EU. Moglo bi se reći da nam je prvi cilj bio iskoristiti što više sredstava iz EU fondova u ovom proračunskom razdoblju. I kako sad stvari stoje, na kraju ćemo moći biti zadovoljni koliko smo iskoristili novca od ukupno 10,7 milijardi eura koje su nam bile na raspolaganju od 2014. do 2020.

A sad slijedi novo proračunsko razdoblje u kojem će europski novac namijenjen Hrvatskoj iz višegodišnjeg financijskog okvira 2021. – 2027. biti ‘podebljan’ i sredstvima iz instrumenta Next Generation, koji je osmišljen kao pomoć članicama EU za oporavak od koronakrize. Riječ je o ukupno 22 milijarde eura za Hrvatsku, a od toga se na Next Generation odnosi 9,4 milijarde eura. 

Ovog bismo puta taj europski novac trebali iskoristiti pametnije. Glavni cilj trebao bi biti, uz sad već uhodano povlačenje sredstava, da što više tog novca ostane u Hrvatskoj i oplodi se tako da dobijemo visokovrijedne proizvode koje možemo izvoziti. Europskim novcem sad primjerice gradimo pruge, mostove, ceste…, ali na tim projektima uglavnom rade strane tvrtke, pa tako i taj novac na kraju odlazi vani. Domaće firme dobivaju samo mrvice od tog kolača.

Kako bismo to promijenili, trebamo izraditi konkretan program koje industrije ćemo podržavati i financirati EU sredstvima kako bismo od toga onda imali višestruke koristi. Dobar za primjer za to su vlakovi koje Končar proizvodi za HŽ, a ta se nabava sufinancira s 85 posto iz EU fondova. Proizvod koji je rezultat hrvatske pameti, za koji se koristi domaća sirovina i koji se proizvodi u hrvatskim pogonima su i bukobrani koje su osmislili domaći poduzetnici i znanstvenici. Naše informatičke kompanije poput Infobipa osvojile su svijet. Trenutačno se kod nas 70-ak startupa bavi umjetnom inteligencijom. Takve projekte sad trebamo podupirati. Oni će pomoći oporavku ove generacije, ali i još boljem životu sljedeće.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar fuzzy
fuzzy
11:57 21.10.2020.

@ Hrvatski Idol i Vođa: Prijatelju, već mjesecima svojim penetrantnim i besmislenim komentarima, punim jala i mržnje truješ sebe i platformu ovog portala koja Ti to omogućava. Idi, bre, pa se leči, jer s Tobom evidentno nešto debelo nije u redu. Nakon (nadam se!) uspješne terapije možda pronađeš cestu k samome sebi i svome unutarnjem miru i sreći. Tek onda se (možda) uspiješ socijalizirati i usmjeriš svoje vrijeme, sposobnosti i ljudskost na nešto dobro i kreativno. Od srca Ti, s pozdravom, želim sve najbolje.

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
08:21 21.10.2020.

Treba nam program kojim će izkljucivo domoljubno odabrani pravi hrvati jamiti novac iz EU u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije