Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nejasna mjera

Treba li nositi maske na otvorenom? Božinović: 'Hajdemo vidjeti što je Zagreb napisao'

Zagreb: Velike gužve i redovi na Trešnjevačkom trgu i placu
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/3
31.03.2021.
u 14:51

Ako se nalazite negdje sami, onda nema potrebe da nosite masku. To je sasvim logično, kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak

Stožer je donio četiri odluke na nacionalnoj i dvije na regionalnoj razini za Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju. Čeka se još i potvrda Nacionalnog stožera za Grad Zagreb. Naime, prvi čovjek zagrebačkog Stožera Zvonimir Šostar objavio je nove mjere koje od danas, odnosno od trenutka objave stupaju na snagu, a to su obavezno korištenje maske u svim zatvorenim prostorima gdje se odvijaju okupljanja, kao i obaveza nošenja maski i na svim otvorenim prostorima.

Na konferenciji Nacionalnog stožera ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću postavljeno je pitanje o toj odluci zagrebačkog stožera. Na pitanje koliko je izgledno da se na otvorenom u Zagrebu nose maske, Božinović je rekao da mora vidjeti odluku.

"Moram vidjeti tu odluku, nisam je imao prilike vidjeti. Vidjet ćemo što su oni točno predložili", kazao je Božinović koji je prije toga pročitao i odluku koja je na snazi u Splitsko-dalmatinskoj županiji. 

"U Splitsko-dalmatinskoj županiji obvezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski na mjestima gdje se očekuje veći protok ljudi, a to su tržnice, prostori oko trgovačkih centara, vjerski objekti i slično bez obzira na razmak", pročitao je odluku Božinović koja vrijedi za splitsko područje. 

Na pitanje kako se na to nošenje maski na otvorenom gleda epidemiološki, Capak je rekao:

"Ako se nalazite negdje sami, onda nema potrebe da nosite masku. To je sasvim logično. Ako ste čuli ovo vezano za odluku u Splitu, to se odnosi na ona mjesta gdje se očekuju veće gužve, poput rive ili na tržnici. Iako se radi o otvorenom prostoru, očekuje se da se prema toj preporuci nosi maska. Nisam vidio zagrebački zahtjev. Pretpostavljam da će biti logičan. Ako netko šeta psa sam, nema logike da nosi masku". 

"Hajdemo vidjet što je Zagreb napisao, je l' možda to sve sadržano. Sve što sada imamo medijski su napisi. Razgovarat ćemo s Zagrebom. Ne bih davao odgovore na pitanja koja su malo hipotetska", kazao je Božinović na ponovljeno pitanje o obveznom nošenju maski na otvorenom u Zagrebu.

Capak je poručio kako se virus može širiti na otvorenom pa su maske u okolnostima u kojima ima više ljudi korisne.

"Kakva će biti preporuka Zagreba, ja ne znam. Virus se može prenijeti na otvorenom. Virus se prenosi kapljično i aerosolom. A aerosol je minoran na otvorenom. Ali kapljično se može prenijeti ako ste blizu osobe koja pjeva ili viče. U Splitu su rekli da su takvu odluku donijeli jer očekuju gužve na tržnicama uoči Uskrsa, ljude koji će šetati na rivi, zato su donijeli preporuku za takva mjesta", poručio je Capak. 

Sada se čeka i formalna odluka Nacionalnog stožera oko novih mjera za Zagreb. 

Komentara 29

AA
aabbcc
15:24 31.03.2021.

Hahaaaha.. pa nema veze ako ste sami korona je nevidljiva i maske stavi !

Avatar pametnom_dosta
pametnom_dosta
15:25 31.03.2021.

Capak pretpostavlja da je zahtjev "logičan" ... zadnju godinu i pol logika i zdrava pamet više ne stanuju u RH

FE
FelixCroatia
15:14 31.03.2021.

Capaka odmah prijaviti Društvu za zaštitu životinja. Što ako 'šetač' ne nosi masku i zarazi psa? Tko će tada biti odgovoran, ha?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije