Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.03.2016. u 09:00

"Crkva se nije brinula zbog žrtava. Pročitao sam mnoga svjedočenja i duboko sam pogođen"

I jedno je samoubojstvo previše, kazao je kardinal George Pell, vatikanski ministar ekonomije i član skupine devetorice kardinala (C9) zaduženih za reformu kurije koje je imenovao papa Franjo nakon što se sastao sa žrtvama svećenika pedofila iz Australije. Oni su došli u Rim, odakle je putem videokonferencije kardinal Pell odgovarao na pitanja australske komisije za istragu o odgovornima za zlostavljanja djece. Nakon što je ovaj tjedan Pell odgovarao četvrti, posljednji put pred komisijom, primio je žrtve svećenika pedofila. 

– Susreo sam se sa žrtvama i saslušao sam svaku njihovu riječ – kazao je Pell i naglasio da je bilo bolno čuti ta svjedočenja te kako je skandal sa svećenicima pedofilima teška rana za Crkvu. David Ridsdale, jedna od žrtava svećenika pedofila, kazao je kako mnogi nisu izdržali i počinili su samoubojstvo. Stoga je Pell kazao da je i samo jedno samoubojstvo žrtve svećenika pedofila previše. Na saslušanju je Pell rekao da se Crkva više brinula o tome da zaštiti sebe nego djecu. Htjela je zaštititi svoj ugled zataškavanjem slučajeva zlostavljanja djece, pa je čak razne prijave protiv svećenika koji su zlostavljali djecu odbacivala kao neutemeljene.

– Crkva se nije brinula zbog žrtava. Pročitao sam mnoga svjedočenja i duboko sam pogođen – kazao je Pell, koji je bio nadbiskup u Melbourneu i Sydneyu dok su svećenici zlostavljali djecu.

– Sada, nakon četrdesetogodišnjeg iskustva, mislim da sam tada mogao učiniti više – rekao je Pell, ali odbacuje svaku odgovornost u slučajevima zlostavljanja djece i prikrivanja svećenika pedofila. No, priznao je jedan dramatičan trenutak kada mu je 1974. godine jedan učenik koledža St. Patrick’s, kojim je upravljao red Kršćanska braća, kazao da se “kršćanski brat” Edward Dolan “ponašao loše” prema djeci. Pell dodaje da je mislio kako je riječ o običnoj pritužbi. Peter McClellan, predsjednik Royal Commissione, koja vodi istragu, pitao je tada Pella što je učinio kada je čuo tu pritužbu. Pell je odgovorio: “Ništa”. Dowlan je uhićen tek 1996. Papa Franjo rekao je da bi svaki biskup koji je zataškavao takve zločine morao podnijeti ostavku. Bi li Pell, treći čovjek u vrhu Vatikana, nakon svega ipak trebao podnijeti ostavku kao primjer drugima?

>> Hrvatski svećenik otišao iz Australije jer ga terete za zlostavljanje djevojčice

>> Svećenik pedofil počinio samoubojstvo u Trstu

Komentara 1

ST
Stjepan2103
22:04 06.03.2016.

Crkva se mora ocistiti od tih spodoba da oni koji su zaista dobri kao i u svakoj dr.sluzbi nebi bili prozivani a nisu krivi....Pedofilije ima u skolama,drzavnim institucijama.vjersk.inst.ali nisu svi prof. pedofili .nisu svi sluzbenici pedofili....Znaci treba odvojiti kukolj od zita!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije