Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi skandal u crkvi


Hrvatski svećenik otišao iz Australije jer ga terete za zlostavljanje djevojčice

Mato Križanac
Foto: Katolički tjednik
1/2
19.08.2014.
u 07:35

Mato Križanac osumnjičen je i za ilegalno vođenje crkvenih financija, a devedesetih je priveden jer carini nije prijavio tisuće dolara..

Hrvatski svećenik u Australiji Mato Križanac (60) osumnjičen je za seksualno zlostavljanje koje se navodno zataškavalo od osamdesetih, a nedavno je i razriješen službe. Rezultat je to jednogodišnje istrage nezavisnog crkvenog istražitelja Petera O’Callaghana i australske nadbiskupije Adelaide, gdje je zlostavljanje navodno počinjeno.

Zataškavali zlostavljanje

Klupko se počelo odmotavati kada su počela saslušanja žrtava seksualnih prijestupa koja su desetljećima zataškavana u Katoličkoj crkvi, a za hrvatskog duhovnika koji više od 30 godina bodri Hrvate u Australiji žrtvinu je šutnju, navodno, financijskom nagodbom kupila Katolička crkva. Tako je, prema pisanju australskih medija, žrtva nedoličnog seksualnog ponašanja za koje je svećenik osumnjičen odbila surađivati s policijom. Optužbe su iznesene i pred južnoaustralskom policijom u svibnju prošle godine, mjesec dana prije nego što je otac Križanac poslan na “službeni dopust”. Melbournski nadbiskup Denis Hart tada je ocu Križancu rekao da ga razrješava svih svećeničkih dužnosti, a njegovim je župljanima to ponovio na nedjeljnoj misi. O svemu je izvijestio i kardinala Vinka Puljića.

– Crkva je platila žrtvi da bi kupila njezinu tišinu i osvetila se ocu Mati kojemu su uskratili pravo na pravedan sudski proces. Otac je rekao da može opovrgnuti tri glavne optužbe, ali ga Crkva odbija saslušati – tvrdi Anton Vučić, prijatelj osumnjičenog svećenika. Crkva je takve priče proglasila netočnima.

Ilegalno vodio financije

Međutim, ocu Križancu ovo nije jedina optužba kojom ga se tereti. Osumnjičen je i za ilegalno vođenje crkvenih financija za službe u Melbourneu, a ostao je zapamćen i po tome što je devedesetih priveden jer carini nije prijavio nekoliko tisuća dolara koje je nosio u torbi. Pred australskom federalnom policijom uspio se opravdati izjavom da je novac prikupljen u humanitarne svrhe. Otac Križanac tek je jedan u nizu svećenika koji su pod povećalom zbog zlostavljanja. Predstojnik australske Kraljevske komisije koja vodi državnu istragu o seksualnom zlostavljanju djece Peter McClellan rekao je da je ispitano više od 1700 žrtava, a kako je Katolička crkva odgovorna za 61 posto svećeničkog zlostavljanja. Prva koja će svjedočiti bit će majka djevojčica koje su bile žrtve katoličkog svećenika Kevina O’Donnella koji je u 50 godina seksualno uznemiravao više od stotinu dječaka i djevojčica.

>> Svećenik pedofil izbačen iz Crkve prije konačne sudske presude

>> Sveta Stolica nije kriva što je svećenik zlostavljao maloljetnike

Komentara 15

Avatar Feniks
Feniks
08:13 19.08.2014.

Nije dovoljno da je razriješen svih dužnosti! Mora dgovarati i na sudu. Takvi nemaju što tražiti u Crkvi, a pogotovo ne kaljati tu časnu službu.

DU
Deleted user
08:06 19.08.2014.

i takovima smo omogucili da nam obrazuju djecu po skolama , dirigiraju politikom ,zive na grbaci radnog naroda,huskaju narod jedne na druge ,a ovce i dalje ponizno padaju na koljena,..

O8
Orthodox 888
08:18 19.08.2014.

Rimokatolici,inkvizicija,Rim,pedofilija i jeres,sve najgore bogme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije