Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GONG

'Treba konačno početi registrirati lobiste i stručnjake koji savjetuju političke dužnosnike'

Ante Ramljak
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
30.08.2018.
u 13:04

Uz ove prijedloge, koje je GONG dao prilikom sudjelovanja u radnoj skupini, kao i sada u e-savjetovanju, predlažu i da financijska kazna koja se može odrediti dužnosnicima treba biti veća od 50.000 kuna (do 120.000 kuna)

Nevladina organizacija GONG u četvrtak je ocijenila da prijedlog Zakona o sprečavanju sukoba interesa, o kojem e-savjetovanje završava 30. kolovoza, ne predstavlja značajan iskorak za budući rad Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa nego ga otežava.

"Sukob interesa treba biti reguliran za širi krug politički relevantnih osoba, Povjerenstvu treba omogućiti učinkovitiji i transparentniji rad, a javnosti treba osigurati pravovremeni pristup informacijama o interesima svih dužnosnika – kako lokalnih, tako i onih koje imenuje sud, primjerice u slučaju izvanrednog povjerenika u Agrokoru", naglašava GONG u priopćenju.

K tome, dodaju, neophodno je registrirati sve poslovne odnose dužnosnika, popisati sve aktivne članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave te konačno početi registrirati lobiste, savjetnike i stručnjake koji volonterski ili honorarno savjetuju dužnosnike, tj. uvesti Registar transparentnosti zainteresirane javnosti.

Uz ove prijedloge, koje je GONG dao prilikom sudjelovanja u radnoj skupini, kao i sada u e-savjetovanju, predlažu i da financijska kazna koja se može odrediti dužnosnicima treba biti veća od 50.000 kuna (do 120.000 kuna).

Smatraju i da Povjerenstvo ne treba proaktivno obavještavati dužnosnike o svakoj mogućnosti otvaranja predmeta protiv njih jer je dovoljno da ih se obavijesti uoči sjednice na kojoj se o tome odlučuje.

VIDEO Bojan Glavašević za Večernji TV o napuštanju SDP-a

Komentara 2

MI
miso
13:36 30.08.2018.

...Pa kazna treba, valjda. biti takva da se nadoknadi šteta! ... Veliki poso, velike zarade, velike, štete, i ... velike kazne, zar ne?

BE
berija
01:03 31.08.2018.

Zašto je GONG uopće bio u radnoj skupini? Više mi ih je pun kua. Zar nisu oni na ovaj način poput Borga: sudjeluju u izradi zakona na osnovu kojih sišu novac od države?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije