Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ergonomija

Trčati bos je zdravo i efikasno, a u tenisicama je opasno za zdravlje

trčanje usporedba
Harvard
01.02.2010.
u 10:15

Bosonogi trkači spontano trče ispravnije, dočekujući se pri svakom koraku najprije na prste, a potom i na ostatak stopala. U tenisicama se trči tvrđe.

Tražite najudobnije tenisice za jutarnji džoging oko bloka? Ako temepratura nije duboko ispod ništice, razmislite o tome da trčite bosi! Najsvježije istraživanje pokazuje da je trčati bos, čak i nepopravljivo urbano deformiranom čovjeku, ergonomski efikasnije nego u tenisicama, a da čak i sa stopalima u najboljima, rizik prema ozljedama u tenisicama je veći nego u bosonogih trkača. To pokazuje studija objavljena u časopisu Natude 27. siječnja, a zanimljive izvode prenosi Scientific American.

— Trčati bos ne boli niti je opasno — kaže profesor humane evolucijske biologije Daniel Lieberman s Harvarda.

— Štoviše, bosonogo trčanje stopalo manje izlaže ozljedama od onoga u obući. Bos se može trčati i po najtvrđim podlogama bez ozbiljnog rizika od ozljeda. Naša je usporedna studija tehnike trčanja pokazala da je mehanika bosonogog trčanja znatno drukčija od obuvenog.

Tri su skupine trkača istraživači podvrgli snimanju pokreta pri trčanju i potom analizi mehaničkoga učinka svakoga načina: one koji oduvijek trče bosi, one koji oduvijek trče obuveni i one koji trče na oba načina. Pokazalo se da bosonogi trkači spontano trče tehnički ispravnije, polažući u koraku na tlo najprije prste. Tako se na stopalo mnogo mekše prenosi sila tjelesne mase. Trkači u tenisicama mnogo češće trče punim stopalom, a nerijetko se prizemlje i na petama, što udare koraka čini tvrđim i odrješitijim, a te se sile prenose kroz cijeli kostur i djeluju pogubnije po njegov ustroj.

Komentara 7

VI
vidicmar
19:13 02.02.2010.

za to se zna oduvjek.. tko god da potrči bos će instinktvno trčati na prstima.. mene brine druga stvar.. gdje je nestalo novinarstvo.. ove je prevedno kao u google translatoru

AG
Agramer198
08:49 03.02.2010.

Ja odgovorno tvrdim da je na slici u članku neki prikriveni rasizam, kao crnac trči bos jer nema za obuti niš! Zovite HHO!

BO
bomba
12:14 01.02.2010.

Odo\' u naučnike. Ovi su gore dobri kakvih ima. Jednom sam čitao naučni rad da će se zadnja prirodna plavuša na ovom svijetu roditi u Finskoj oko 2400 g. Tko će dokazati da nisu u pravu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije