Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tražite recept za najfiniji blagdanski ručak? Evo kako ga priprema chef Tomislav Špiček

Tradicionalan blagdanski ručak purica s mlincima ispast će savršeno ako slijedite jednostavne savjete našeg vrhunskog chefa
23. prosinca 2019. u 09:17 6 komentara 18641 prikaza
Špiček
Foto: SPAR

Za savršene blagdane najvažnije je dobro društvo za stolom, a na stolu u ove dane najčešće se okupljamo oko tradicionalnog blagdanskog ručka - purice s mlincima. Iako svi imaju neku svoju recepturu kako pripremiti najukusniju puricu s mlincima, često se dogodi da meso ne ispadne dovoljno sočno ili mlinci premasni, a takve sitne nezgode u kuhinji lako mogu pokvariti blagdanski ugođaj. Iz tog razloga, naš vrhunski chef Tomislav Špiček podijelio je svoj recept za savršenu božićnu puricu.

Sastojci za šest osoba:

1 svježa purica od cca 3 kilograma

2 glavice luka

svinjska mast

sol

500 grama mlinaca

Puricu je potrebno dobro oprati, posušiti i posoliti sa vanjske i unutarnje strane. Potom je stavite na rešetku pećnice i sve zajedno na pleh za pečenje kako bi mast za vrijeme pečenja kapala u pleh. U lončiću zagrijte četiri velike žlice svinjske masti. Mast mora biti jako vruća, no pripazite da ne zagori te vrelu mast prelijte po purici. Ovaj korak je jako važan kako bi meso ostalo sočno, jer će vruća mast zatvoriti pore na koži purice tijekom pečenja pa iz nje neće iscuriti sokovi. Kako bi purica zadržala lijepi oblik, vežite purici noge kuhinjskom špagom. Luk očistite i prerežite na četvrtine i stavite u pleh za pečenje ispod purice pa sve podlijte s 0,5 L tople vode. Puricu pecite dva sata uz stalno podlijevanje masnoćom. Prvih 15 minuta puricu pecite na 240°C, a nakon toga smanjite temperaturu na 200°C. Nakon dva sata pečenja izvadite puricu iz pećnice, maknite kuharsku špagu i premažite je masnoćom od pečenja.

Priprema mlinaca

U lonac nalijte litru neposoljene vode. Potrgajte mlince na manje komade i stavite ih u posudu. Zalijte mlince proključalom vodom i pričekajte tri do četiri minute da omekšaju, a zatim ih procijedite. U tavicu zagrijte mast od pečenja i dodajte mlince, pazeći da se ne slijepe. Čim mlinci upiju masnoću maknite ih s vatre. Mlinci će vam najbolje ispasti ako ih pustite da se malo zapeku, ali treba pripaziti da se ne slijepe.

Sve sastojke za božićnu puricu za mlincima po receptu Tomislava Špičeka možete pronaći u trgovinama SPAR i INTERSPAR. Cijena purice po kilogramu iznosi 37,99 kuna, a najfiniji domaći mlinci su oni robne marke S-BUDGET koje proizvodi obitelj Gorički iz Jertovca. S-BUDGET mlinci nemaju dodane aditive i rade se ručno, a kako bi bili savršeno hrskavi, peku se točno određeno vrijeme. Domaće mlince iz Jertovca možete pronaći u svim trgovinama SPAR i INTERSPAR po cijeni od 7,99 kuna. Recept za najukusniju blagdansku puricu s mlincima potražite i na web stranici dobartek.spar.

Sadržaj je omogućio SPAR

VIŠE PUTA ZABRANJENI
Masoni su u Hrvatsku došli u 18. stoljeću, a trenutno ih je 800
Valamar
Dobar posao u Valamaru
Ako volite ljude, kao animator u hotelu uopće nemate osjećaj da radite. To je posao mojeg života
  • Avatar EtTore
    EtTore:

    Stevo Karapandza No. 1

  • Avatar indigo25
    indigo25:

    A sada će Mile da donese prasence, a ja ću da skratimo jer znamo da prasići nisu nešto kad se ohlade.

  • Blender:

    Taj Spicek je dokaz koliko neki ljudi mogu biti glupe!! U jednoj emisiji je rekao da se riba cisti kao kak to on cisti i da se treba znati konstitucija ribe da bi se to znalo napraviti kako treba. Konstitucija ... prikaži još! ribe???? Halo nepismeni seljak, pa tko je tebe na televiziju stavio, sigurno netko tko usto nezna sto je konstitucija!!