Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MATURA Zbog nejasnoća u provođenju državne mature, koje im nitko ne zna objasniti, javili su nam se učenici SŠ Bedekovčina

Tražimo pomoć za pravednu maturu

01.04.2009.
u 18:53

Državna je matura, kao što je već poznato, podigla bunu srednjoškolaca koji su bili nezadovoljni i zbunjeni. Njihovom ustrajnošću državna je matura odgođena na godinu dana, ali njihovo nezadovoljstvo nije nestalo. Postavlja se zapravo pitanje, gdje je nastao problem?

Jesu li srednjoškolci oni koji se odupiru provođenju državne mature i zbog toga istupaju u javnosti ili je pak problem u nedovoljnoj edukaciji i pristupu resornog ministarstva sram srednjoškolaca.

Državna matura
Odgovor na to pitanje odlučilo nam je dati troje srednjoškolaca koji žele napredovati i posati akademski građani, no, kako kažu, “državna im matura ne želi dati priliku za to”. Oni su učenici Srednje škole Bedekovčina i samo su jedni u nizu srednjoškolaca koji i nakon odgode državne mature ne skrivaju svoje nezadovoljstvo. Najveći problem za njih predstavlja izjednačavanje s učenicima gimnazija.

“Čemu državna matura? Za lakši ulazak u Europsku uniju? Ako mora biti uvedena, neka se barem ispiti prilagode učenicima strukovnih škola koji žele napredovati. Rekli su u ministarstvu da mi strukovnjaci ne moramo polagati državnu maturu, ali tko će primiti fizioterapeutskog tehničara bez više škole? Nitko, svi traže fakultet - rekla nam je Jelena Halambek, učenica trećeg razreda. Još odlučnija i nezadovoljnija, nastavila je.

- U Hrvatskoj je samo oko 20 posto gimnazija, a državna je matura napravljena po gimnazijskom programu, pa zar tu ima logike, naravno da nema. Kako bi bilo gimnazijalcima da moraju polagati stručne predmete koje praktično nikad nisu vidjeli u svojem školovanju, kao i medicinski smjer matematiku. Što će jednom fizioterapeutu matematika? Da zbraja pacijente, pa izvadi iz njih logaritme i izračuna pod kojim kutem stoje - dodala je.

I subotom u školi
Istog su mišljenja i njezini kolege Maja Ščuric i Petar Vinojčić. “Subotom nadoknađujemo ono gradivo koje gimnazijalci uče četiri godine. Nastava nam počinje ujutro u osam sati, a traje do 15. U okviru toga imamo pet sati matematike, što jednostavno ne možemo izdržati. Ujedno, problem je i s prijevozom.

Vlakovi ne voze redovitom linijom u subotu, pa se moramo snalaziti na razne načine, a i ne možemo svaku subotu posvetiti nadoknađivanju - rekao nam je Petar Vinojčić, učenik trećeg razreda, smjera arhitektonski tehničar.   Ovi srednjoškolci samo traže pravdu.

- Tražimo pomoć kako bi matura bila pravedna za nas strukovnjake. Gimnazijalac će se upisati na fakultet mojeg smjera i to samo zato što je pohađao gimnaziju i učio matematiku sva četiri razreda. Zar je to pravedno za sve, kao što piše na brošurama koje je izdalo ministarstvo? Ako je to pravda onda Hrvatska zaista ide u krivom smjeru - navela je Jelena Halambek.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije