Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslodavci i liječnici

'Tražimo aktivniju ulogu HZZO-a u kontrolama bolovanja'

HRT- Dobro jutro Hrvatska
Foto: Screenshoot
1/3
14.06.2019.
u 13:03

Prvi korak smo napravili, poslali smo listu naših sudionika. Sada čekamo da ministarstvo imenuje svoje predstavnike i da krenemo u jednu ozbiljnu analizu stanja, rekla je Milka Kosanović.

Hrvatska ima godišnji trošak od pet milijardi kuna zbog toga što je svaki dan na bolovanju oko 50.000 ljudi. Zbog ovog zabrinjavajućeg podatka je Hrvatska udruga poslodavaca poslala apel Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Ministarstvu zdravstva da se više angažiraju i osvijeste oko ovog problema.

Milka Kosanović, direktorica Odnosa s članstvom HUP-a, bila je jedna od gošća HRT-ove emisije te je komentirala spomenutu situaciju i nada se da će Ministarstvo uvidjeti problem te pronaći rješenje.

- Ministar je odredio da ćemo formirati zajedničku radnu skupinu u kojoj će između ostaloga biti predstavnici HUP-a i ministarstva, HZZO-a, liječnika i tako dalje. Prvi korak smo napravili, poslali smo listu naših sudionika. Sada čekamo da ministarstvo imenuje svoje predstavnike i da krenemo u jednu ozbiljnu analizu stanja- kazala je M. Kosanović.

Kako objašnjava Kosanović, zakon ne poznaje termin lažnog bolovanja, no u službenim kontrolama HZZO-a se pokazalo da je preko 30 posto bolovanja prekomjernog trajanja. Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (HOKOM), Vikica Krolo, kaže kako je ovdje sva odgovornost svaljena na liječnike te da se HZZO treba više uključiti.

- Svakako smo tražili aktivniju ulogu HZZO-a i njihovih kontrolora u kontrolama bolovanja. Jer i po Zakonu o zdravstvenom osiguranju te kontrole bolovanja se zapravo mogu sprovoditi i u kući pacijenta. Odnosno, mogu se kontrolirati pacijenti, a ne samo liječnici. Predlagali smo da se vrati institut liječničkih povjerenstava, da se primjerice nakon 90 dana bolovanja pacijent ponovno vještači u HZZO-u- rekla je gošća emisije "Dobro jutro, Hrvatska", V. Krolo.

Komentara 3

JO
josipkucko59
13:43 14.06.2019.

tu udrugu poslodavaca treba odma ukinuti branite tajkune ugrozavate jadnog radmika

Avatar Grunf
Grunf
15:41 14.06.2019.

smanjite vi pritisak na radnike pa će biti i manje bolovanje. sve je to uzročno poslijedična veza

DD
dr dragon
14:51 14.06.2019.

Udruga da olakša doktorima deblju hladovinu a iz radnika proizvesti robove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije