Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Planinska

'Tražili su da procjena bude što veća, ali da se može braniti'

Mate Bitanga
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
13.11.2013.
u 12:39

Svjedok Bitanga ispričao je da ga je Mlinarević tražio da žurno napravi tu procjenu i to tako da bude što veća, ali da se može braniti u okviru struke.

Mate Bitanga, sudski vještak za građevinu, svjedočio je u nastavku suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu za aferu Planinska. Kazao je da je za Mlinarevićev Inženjerski biro kao vanjski suradnik radio od 1992. do 2012. Rekao je da je izradio jedan elaborat procjene nekretnine u Planinskoj i to u dogovoru s Mladenom Mlinarevićem.

Prema procjeni koju je Bitanga napravio, nekretnina u Planinskoj vrijedila je 61 milijun kuna, a Bitanga je kazao da mu Mlinarević i Marko Bošnjak nisu kazali tko je naručitelj. Dodao je zatim da ga je Mlinarević tražio da žurno napravi tu procjenu i to tako da bude što veća, ali da se može braniti u okviru struke.

Bitanga je kazao da je procjenu radio na osnovi dokumentacije koju mu je dostavio Inženjerski biro, no, u tim dokumentima, kako je kazao, nije bilo podataka da je ta nekretnina pod hipotekom od dva i pol milijuna eura. Objašnjavajući što bi se dogodilo da je znao za taj podatak, rekao je da bi vrijednost nekretnine bila umanjena za tu cifru.

Kazao je da je inače u prijašnjoj suradnji s inženjerskim biroom uglavnom znao tko je naručitelj te da mu ionako nitko nije rekao za što procjena treba i da je smatrao kako im treba zbog hipotekarnog kredita jer je spomenuta zgrada, kako je rekao, bila u dosta lošem stanju.

Kada mu je predočen drugi elaborat procjene nekretnine na kojem je pisalo da je naručitelj Ministarstvo regionalnog razvoja, Bitanga je kazao da je taj elaborat dobio od odvjetnice te da je između njegova i tog elaborata velika razlika jer u njegovu elaboratu nije bilo dokazano vlasništvo nad nekretninom.

Isto tako, rekao je da je na tom drugom elaboratu njegov potpis iako se ne sjeća da ga je dobio, a upitan da razjasni kako je to moguće, Bitanga je kratko rekao: "Ne sjećam se da sam ga dobio jer da jesam, on bi bio u mojoj arhivi, no na njemu su moj potpis, Bošnjakov i Mlinarevićev potpis".

Komentara 8

KA
Kakma
15:17 13.11.2013.

I sve tako od 1990 do danas,jadna drzava u rukama najvecih kriminalaca.

Avatar Androkoma
Androkoma
17:40 13.11.2013.

Čovjek se ničega ne stidi, još se opravdava i čak mulja oko svog osobnog potpisa! Moral dno dna!!!!!!!

DO
domoljubxy
16:15 13.11.2013.

Lopovi treba sve oduzeti Čobankovič koji se je izvukao u trgovini sa Baičem treba ispitati njegovu imovinu.To su sve lopovi koje tzreba istražiti jer njihova imovina je u razmjeru sa svojim primanjima velika razlika.Znaći drugo je sve pokrađeno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije