Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tražili sedmero liječnika, ali na natječaj se javilo tek - dvoje

Zdravstvene ustanove organiziraju doktorima i prijevoz iz Zagreba te daju stanove na korištenje
27. srpnja 2012. u 12:45 11 komentara 843 prikaza
'25.07.2012 - Sisak - Ulica Kralja Tomislava - manjak doktora u Hitnoj medicinskoj službi Sisak'
Foto: Edina Zuko

Oko 4300 liječnika različitih profila nedostaje u čitavoj Hrvatskoj, a deficit se izrazito osjeti i u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Prisiljeni se \"krpati\"

Liječnika fali u svim zdravstvenim ustanovama po županiji, a  problema s popunjavanjem radnih mjesta ima i novoosnovani Zavod za hitnu medicinu (ZHM). Naime, prije nekoliko tjedana ZHM je objavio natječaj u kojem su tražili sedam doktora medicine te 17 medicinskih sestara/tehničara. Dok se za potonje javilo čak njih 179, samo su se dva kandidata javila za radno mjesto doktora.

– Iz Hitne pomoći u Zavod prelazi 18 liječnika, 55 medicinskih sestara i 55 vozača. Do pune mreže morat ćemo objaviti veći broj natječaja - kaže ravnateljica Jasna Rajković. Kutinski Dom zdravlja treba pedijatra, liječnika obiteljske medicine traži još od listopada, a nitko se nije javio za posao.

– Teško nam je, stalno se \"krpamo\", liječnici rade prekovremeno - kaže ravnateljica Sanja Habek. Prije nekoliko godina, nastavlja Habek, na jedan natječaj javio im se doktor iz Makedonije kojega su bili spremni i zaposliti.

– Bilo je potrebno jako puno dokumentacije kako bi uopće ušao u Hrvatsku, jamstvo da ćemo ga zaposliti i osigurati mu smještaj i nakon svega toga molba da ga zaposlimo je odbijena. Hrvatska ima male kvote za strane radnike pa ga nismo mogli zaposliti - kaže Habek. Da se s nedostatkom liječnika i farmaceuta bore već nekoliko godina potvrđuje i Jadranka Bertović, pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo.

Na moru im privlačnije

– Situacija je ista u svim manjim sredinama. Liječnici se najčešće odlučuju raditi u Zagrebu ili na moru - kaže Jadranka Bertović. Ipak, liječnike pokušavaju privući na sve načine. Tako neki, uz zaposlenje, dobivaju i stanove na korištenje, a za zaposlenike iz Zagreba organiziran je i prijevoz do, primjerice Neuropsihijatrijske bolnice u Popovači, pa čak i do Hrvatske Kostajnice.

– Na sve načine pokušavamo doći do liječnika - ističe Jadranka Bertović.

POSLOVNA RJEŠENJA
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

  • halosk:

    Ne s....e, kakve stanove, lažovi, bježite iz ove županije, ja sam pobjego tamo političarima ne vjeruje više nitko a doktori nakon ukidanja puta i novog kolektivnog vanka, doktorica mi je rekla da ima plaću kao čistačica u jednoj opičini......................

  • ntblzg:

    Županija niti prstom nije mrdnula da privuče liječnike, a kamoli kvalitetne! Nije istina da se nude stanovi, put iz Zagreba vlakom traje vječnost, nema edukacije, nema projekata. Mladi doktori ali i ostali ne žele raditi kao činovnici, oni žele biti ... prikaži još! dio tima i raditi i na projektima. Oni koji to sad rade se u potpunosti ignoriraju od strane Županije. I onda se čudite što nema doktora, svašta!

  • baniček:

    ne bih ni ja pristao liječiti ljude koji podržavaju ovaj sistem u kojem živimo.