Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stopiranje odluka

Traže suradnju: MOL prijeti Vladi prodajom Ine

INA
Robert Anić/PIXSELL
01.08.2013.
u 14:37

Iako MOL nema većinski udio dionica u Ini, mađarska tvrtka prema ugovoru iz 2009. godine kontrolira hrvatsku naftnu tvrtku

Mađarska naftna kompanija MOL učinit će još jedan pokušaj kako bi potaknula hrvatsku stranu na suradnju oko hrvatske naftne kompanije Ina, a ako ne uspije, MOL želi prodati svoj udio u Ini, rekao je za austrijsku novinsku agenciju APA-u visokopozicionirani dužnosnik MOL-a.

– Ako i nakon toga budu sprječavane odluke, primjerice o velikim ulaganjima, MOL namjerava prodati svoj udio od 49 posto u Ini – rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan. Međutim, ni preuzimanje većinskog udjela u Ini nije isključeno, rekao je.

Iako MOL nema većinski udio dionica u Ini, mađarska tvrtka prema ugovoru iz 2009. godine kontrolira hrvatsku naftnu tvrtku, piše austrijska agencija.

Podsjetimo, Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da će Vladin tim za pregovore s mađarskim MOL-om o Ini voditi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, a član tima bit će Mladen Pejnović, ravnatelj Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

U okviru za pregovore upozorava se i na Glavni ugovor o plinskom poslovanju (od 30. siječnja 2009.) kojim je tadašnja Vlada predvidjela izdvajanje iz Ine tvrtke Prirodni plin koju bi otkupila država, a ranije su analize pokazivale da bi time Vlada na sebe preuzela teret gubitaka od nekoliko milijardi kuna, da su njime nerealno nisko postavljene koncesijske naknade koje Ina plaća za eksploataciju nafte i plina, itd, javlja HRT.

U okviru za pregovore iznosi se i niz podataka o poslovnim rezultatima Ine, pa se uz ostalo navodi kako je ukupna proizvodnja nafte i plina u Hrvatskoj u stalnom padu, upozorava se i na pad prerade u rafinerijama Ine, na pad investicija s oko 3,1 milijarde kuna u 2009. na 1,28 milijardi kuna prošle godine, itd.

Zbog svega toga očito je da postoje problemi u upravljanju Inom kao samostalnom integriranom naftnom kompanijom te da postoje razlozi za žurnim preispitivanjem postojećeg modela upravljanja iz 2009. godine te se nameće nužnost otvaranja pregovora kojima za cilj treba biti uspostavljanje novog modela na temelju ravnopravnih odnosa temeljem veličine dioničkih udjela pojedinih dioničara, navodi se u okviru za pregovore, javlja HRT.

>>MOL: Optužbe protiv Hernadija su neutemeljene

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije