Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj INA

MOL: Optužbe protiv Hernadija su neutemeljene

INA
Robert Anić/PIXSELL
Autori: ba/VLM, i.kri/VLM
11.07.2013.
u 07:39

Istraga je nastavljena 4. srpnja jer su ulaskom Hrvatske u EU 1. srpnja "stvorene nove pretpostavke za osiguranje nazočnosti osumnjičenika tijekom istražnog postupka".

USKOK je nastavio istragu protiv prvog čovjeka mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija zbog sumnje u davanje mita kako bi ta kompanija dobila upravljačka prava nad Inom.

Zbog primanja mita i ratnog profiterstva bivši hrvatski premijer nepravomoćno je osuđen na 10 godina zatvora. USKOK je na svojim internetskim stranicama izvijestio da je 7. prosinca prošle godine istraga protiv Hernadija prekinuta jer nije bio dostupan nadležnim tijelima Hrvatske "niti mu se putem međunarodne pravne pomoći mogao uručiti poziv, a također je bilo odbijeno i njegovo ispitivanje pred nadležnim pravosudnim tijelima Mađarske".

"Kao razlog odbijanja udovoljenju zamolnicama USKOK-a mađarsko tužiteljstvo opetovano se pozivalo na zaštitu mađarskih nacionalnih interesa, uz obrazloženje da je nakon pribavljanja mišljenja njihova Ureda za zaštitu ustavnog poretka zauzeto stajalište kako bi ispitivanje osumnjičenika štetno utjecalo na funkcioniranje MOL-a, a posredno i na gospodarsku i financijsku stabilnost Mađarske te da bi to kršilo interese nacionalne sigurnosti i predstavljalo prijetnju za sigurnost Mađarske", piše USKOK.

Istraga je nastavljena 4. srpnja jer su ulaskom Hrvatske u EU 1. srpnja "stvorene nove pretpostavke za osiguranje nazočnosti osumnjičenika tijekom istražnog postupka te imajući u vidu odredbe o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima između država članica Europske unije, nadležnim tijelima Republike Mađarske putem međunarodne pravne pomoći upućena je zamolnica za uručenje poziva za prvo ispitivanje osumnjičenika".

USKOK sada čeka odgovor nadležnih tijela u Mađarskoj, a potom će odlučiti o mogućem raspisivanju europskog uhidbenog naloga za Zsolta Hernadija.

O slučaju se oglasio i MOL, iz kojeg su poručili kako su optužbe protiv Hernadija neutemeljene, prenosi HRT. Tvrde da su to potvrdili i međunarodni pravni stručnjaci, no dodaju da će u ovom slučaju nastaviti surađivati sa svim vlastima.

>>Hernadi ne želi na naš sud, Mađari ga ne žele ispitati videolinkom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije