Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Odluka Vrhovnog suda: VW mora kupcima isplatiti odštetu

Procjenjuje se da bi ukupno oko 60.000 klijenata moglo tražiti povrat novca za svoje modele u koje je ugrađen dizel motor manipuliran tako da na ispitivanju ispušnih plinova pokazuje lažne, smanjene vrijednosti.
25. svibnja 2020. u 12:24 2 komentara 1137 prikaza
BGH announces judgement in VW exhaust scandal
Foto: Uli Deck/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Njemački automobilski koncern Volkswagen mora njemačkim kupcima modela s manipuliranim dizelskim motorima načelno isplatiti odštetu, odlučio je Vrhovni sud Njemačke u ponedjeljak.

Volkswagen 'NEUKUSNO' VIDEO Volkswagen se ispričao zbog rasističke reklame: 'Stidimo se zbog tog objavljivanja'

"Ova presuda predstavlja pravnu sigurnost za milijune potrošača u Njemačkoj i još jednom pokazuje da niti veliki koncerni ne stoje iznad zakona", rekao je odvjetnik Claus Goldenstein koji zastupa interese tužitelja ali i daljnjih 20-tak tisuća klijenata koji su oštećeni kupnjom Volkswagenovih automobila s manipuliranim motorima.

Vrhovni sud Njemačke u Karlsruheu potvrdio je time prijašnju presudu pokrajinskog suda u Koblenzu koji je jednom kupcu modela Sharan presudio obeštećenje u visini od 26.000 eura.

Samsung S20 USPOREDNI TEST Može li mobitel zamijeniti skupi fotoaparat?

Tužitelj i kompanija Volkswagen su uložili žalbu na tadašnju presudu. VW ju je htio u potpunosti poništiti, a tužitelj je smatrao nepravednim što mu nije odobren povrat pune cijene od 31.000 eura, koliko je 2014. platio za svoj automobil, nego je odbijena vrijednost zbog korištenja vozila.

Vrhovni sud je zaključio da je tužitelj "svjesno i nemoralno" oštećen od strane tuženog. Nadalje se zaključuje kako je Volkswagen "sustavno i dugotrajno" u promet puštao vozila čiji su motori bili programirani za izdavanje lažnih podataka. Sve to se odvijalo, kako stoji u sudskoj odluci, u sklopu "strategije kompanije".

Ilustracija Prva grupna tužba Volkswagen i udruga potrošača razgovaraju o nagodbi u dizel skandalu

Današnja odluka će utjecati i na ostale tužbe protiv Volkswagena u Njemačkoj. Procjenjuje se da bi ukupno oko 60.000 klijenata moglo tražiti povrat novca za svoje modele u koje je ugrađen dizel motor manipuliran tako da na ispitivanju ispušnih plinova pokazuje lažne, smanjene vrijednosti.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

živite punim plućima
Liječnica otkrila za čim ljudi najviše žale prije nego što preminu: 'Nemojte si dopustiti ovo...'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
  • Avatar CarolKO96
    CarolKO96:

    w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​.k​i​s︆︅︆︅︆︅st​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m

  • liliZG:

    cijela ta priča mi je beskrajno smiješna jer su i dr proizvođači automobila priznali da imaju isti taj dio ugrađen u svoja vozila i o njima se ne priča, samo u njemačkoj i BMW I Mercedes su javili određene modele ... prikaži još! sa istim tim dijelom i istim tim problemom,... zašto se ništa o njima ne piše u novinama , jesu li oni već obeštetili svoje kupce pa zbog nagodbe se ništa ne smije napisati?..... čisto sumnjam i da u francuza nema istih problema kada je BOSCH radio za cijeli niz automobila različitih proizvođača.... ispada da je samo VW tu imao svoje prste iako je samo jedan u nizu, i sigurno jedan od najprodavanijih automobila.... pa količinski gledano je najviše kriv ali nije jedini krivac....