Naslovnica Vijesti Hrvatska

Apel psihijatrijske bolnice: Pomozite nam, liječimo djecu u teškim uvjetima!

Nekoliko mjeseci prošle godine popunjenost odjela bila je 122 posto, pa i veća kad bi se poštovali pravilnici
24. rujna 2016. u 13:00 9 komentara 5730 prikaza
Na jednoj etaži smještena su djeca od 6 do 14 godina (kapacitet 16 kreveta), a na drugoj adolescenti od 15 do 18 (kapacitet 21 krevet)
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

S djecom koja su pokušala samoubojstvo smještaju se njihovi i depresivni i agresivni vršnjaci, djeca s poremećajem ličnosti, autisti, oboljeli od anoreksije, oni koji imaju psihotične ispade... Maloljetnici na zatvorenom odjelu ostaju i onda kada nema indikacija da na takvom odjelu trebaju nastaviti liječenje... Djeca i adolescenti koji su zbog agresivnosti, samoozljeđivanja, psihotičnih simptoma i suicidalnih prijetnji vezani u takvom stanju leže pokraj ostalih... Bolničko dvorište nije ograđeno i zbog toga ne mogu svi pacijenti ići u šetnju pa se događa da neka djeca dugo vremena ne osjete svježi zrak... Zbog prostornih i kadrovskih uvjeta nije moguće organizirati prehranu na samom odjelu pa djeca tri puta dnevno izlaze izvan njega, u podrum psihijatrijske bolnice gdje je smještena blagovaonica, što zbog povećanog rizika od bijega predstavlja i sigurnosni problem...

Najteži i akutni slučajevi

Ove alarmantne i dramatične rečenice nalaze se u izvješću pučke pravobraniteljice Lore Vidović, a oslikavaju stanje u Psihijatrijskoj bolnici za djecu u zagrebačkoj Kukuljevićevoj ulici u kojoj se liječe djeca s duševnim smetnjama u dobi od šest do 18 godina. Apel da rade u nemogućim uvjetima odaslan je iz same bolnice, i to na devet adresa, između ostalog i pučkoj pravobraniteljici čiji je tim u lipnju nenajavljeno došao u Kukuljevićevu gdje su razgovarali s ravnateljicom i nekoliko pacijenata, pregledali dokumentaciju i obišli bolnički odjel koji se prostire na dvije etaže i gdje je smješteno 37 kreveta (25 za akutne i 12 za kronične pacijente). Taj je odjel organiziran kao zatvoreni psihijatrijski odjel i jedini je takav za djecu u Hrvatskoj. Psihijatrijska bolnica u vlasništvu je Grada Zagreba, a djeca ovdje na liječenju ostaju u prosjeku dva mjeseca. U izvješću pučke pravobraniteljice navodi se da je liječenje u sadašnjim uvjetima neodrživo, da predstavlja kršenje prava djece i da treba žurno osigurati nove prostore Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež.

“Na jednoj etaži smještena su djeca od 6 do 14 godina (kapacitet 16 kreveta), a na drugoj adolescenti od 15 do 18 godina (kapacitet 21 krevet).

Psihijatrijska bolnica na liječenje prima velik broj pacijenata iz tercijarnih zdravstvenih ustanova, prvenstveno iz KBC-a Zagreb i KBC-a Split, ali u pojedinim slučajevima i iz KBC-a Rijeka i KBC-a Osijek, zbog nemogućnosti zbrinjavanja akutnih i najkompliciranijih slučajeva u njihovim zavodima i odjelima za dječju i adolescentsku psihijatriju.

Stoga se nerijetko događa da se roditelji koji ne žive u Zagrebu ili okolici ne mogu uključiti u liječenje, što predstavlja velik problem i negativno se odražava na tijek i ishod liječenja...”, navodi se u izvješću. Tijekom nekoliko mjeseci prošle godine popunjenost na odjelu bila je 122 posto, a kada bi se poštovali pravilnici kojima se propisuju minimalni uvjeti o prostoru koji bi djeca ovisno o spolu i dobi trebala imati, stvarni bi kapacitet bio 30 posto manji od sadašnjeg.

Još zatvorenih odjela

radio TERAPIJA Oboljeli od shizofrenije uređuju i vode radijsku emisiju Psihijatrijska bolnica Ispričala svoju priču Pacijentica (20) otkrila iz svog iskustva: Evo što se doista događa u psihijatrijskim bolnicama!

“Ova ustanova u vlasništvu je Grada Zagreba, no s obzirom na to da pruža usluge pacijentima iz cijele RH, osim Grada, nadležno ministarstvo treba se što žurnije uključiti u rješavanje problema koji su prvenstveno uzrokovani neadekvatnim prostornim uvjetima u kojima se odvija rad psihijatrijske bolnice. U KBC-u Zagreb, KBC-u Rijeka, KBC-u Osijek treba ustrojiti dio odjela koji bi bio zatvorenog tipa kako bi se liječenje djece moglo provoditi što bliže njihovim obiteljima.

Ne upućivati na zatvoreni odjel PB pacijente kojima takvo liječenje nije potrebno, odnosno omogućiti da psihijatrijska bolnica te pacijente može uputiti na odgovarajuće odjele ustanova koje ispunjavaju uvjete za smještaj i liječenje djece odvojeno od punoljetnih osoba”, savjetuje pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

>> Svjetski uvjeti za palijativnu skrb psihički oboljelih

Nova Klaićeva?

Od svih naših pacijenata djeca iz Zagreba i Zagrebačke županije čine 38% što pokazuje nefunkcioniranje sustava dječje psihijatrije u ostalim županijama. Prema izmjenama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama djeca moraju biti hospitalizirana odvojeno od odraslih, a na temelju tih izmjena i bolnica Lopača skinuta je s liste psihijatrijskih ustanova što je značilo još veći priljev pacijenata – kaže prim. dr. sc. Vlatka Boričević Maršanić, ravnateljica bolnice u Kukuljevićevoj. Ukinut je i odjel dječje psihijatrije u Psihijatrijskoj bolnici “Sveti Ivan” u Jankomiru te KBC-u Sestre milosrdnice što znači – manje kapaciteta, a kako kaže dr. Boričević Maršanić, potrebe su sve veće.

– Ovoj djelatnosti ništa nije dano, a stalno se od nje uzimalo – poručuje ravnateljica. Nakon što su iz ove bolnice obavijestili sve nadležne adrese, među kojima i Ministarstvo zdravlja, u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo napravljena je procjena potreba te se krenulo u financijsku realizaciju tih potreba. Za to treba aplicirati na fondove EU, ali da bi se to moglo učiniti, bolnica mora biti na listi prioriteta Ministarstva. U Ministarstvu pak, odgovaraju nam, čekaju izvješća KBC-a Split, Zagreb i Rijeka prema preporuci pučke pravobraniteljice te rješavaju problem kapaciteta u Osijeku. Osnovali su povjerenstvo za Strateški plan za dječju psihijatriju, a konačno rješenje bit će, kažu, nova Klaićeva. (Ivana Rimac Lesički)

Nedopustive prakse u bolnici u Kukuljevićevoj

1. Pacijente koje su morali vezati drže zajedno s ostalima u sobi

"Sva sputavanja provode se u sobi intenzivne skrbi, na dijelu odjela namijenjenog adolescentima... Poseban problem predstavlja činjenica da pacijente koje je potrebno fiksirati nije moguće odvojiti od ostalih, što može predstavljati ponižavajuće postupanje, ali i sigurnosni rizik." Pacijenti su vezani najčešće sat, no zabilježen je i slučaj pacijenta koji je bio vezan sedam sati.

2. Sa suicidalnom djecom smještaju depresivnu i agresivnu djecu

Nema prostornih mogućnosti za odvajanje djece po dijagnostičkim kriterijima, što je neophodno za odgovarajuću dijagnostiku i liječenje. Dijete sa psihotičnom epizodom boravi u istoj sobi i dnevnom boravku s djetetom koje je pokušalo suicid; dijete s poremećajem ponašanja i razvojem disocijalnog poremećaja ličnosti, koje je heteroagresivno, smješteno je sa suicidalnim... 

3. Na zatvorenom odjelu drže i onu djecu koja na tom odjelu više ne bi trebala biti

Dio pacijenata upućuje se na bolničko liječenje u Psihijatrijsku bolnicu i bez indikacija za liječenje na zatvorenom odjelu; pacijenti ovdje ostaju i kad više nema indikacija za liječenje na zatvorenom... Zbog nedostatka prostora pacijentima smještenima u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež ne može se osigurati srednjoškolsko obrazovanje te je potrebno osigurati nove prostore.

4. Roditelji iz drugih krajeva Hrvatske ne mogu biti s djecom tijekom liječenja

Osim iz Zagreba, na bolničko liječenje ovamo dolaze adolescenti i iz drugih krajeva Hrvatske koje se u njihovoj sredini ne može adekvatno liječiti.
"Stoga se nerijetko događa da se roditelji ne mogu uključiti u liječenje, što predstavlja velik problem i negativno se odražava na tijek i ishod liječenja. Pacijenti se u bolnici u prosjeku zadržavaju do dva mjeseca".

5. Na svježi zrak ne mogu svi, a na objed moraju odlaziti u podrum bolnice 

Dvorište nije ograđeno te se na svježem zraku mogu šetati samo oni za koje postoji pozitivno mišljenje liječnika. Tako se može dogoditi da pojedini pacijenti i dulje vrijeme ne borave na svježem zraku. Nije moguće organizirati prehranu na samom odjelu, djeca tri puta dnevno izlaze u podrum, gdje je smještena blagovaonica, što zbog rizika od bijega predstavlja i sigurnosni problem.

rafting
Blic intervju
Rafting instruktor i bivši reprezentativac Kelemen: Što sve treba znati o pustolovinama na rijekama

A1 izdvaja za Vas

  • Veljko_Veseljko:

    Milijuni kuna odlaze raznim pupavcima i udrugama koje rade protiv ove države, a hrvatska djeca se liječe u nehumanim uvjetima. Do kada tako? HDZ=SDP=KPH

  • osica:

    Nemam komentar ,osim " Tu pored nas (ne u Africi) , neka djeca strašno pate. Ovo je prestrašno. Čovjeku se srce stegne . Toliko nesretnih sudbina od 6 do 14 godina. Dobro da ste to objavili , "valjda će se ... prikaži još! će se naši ma mu ti pokrenuti" . Sramota svih naših elita. Ni jednom građaninu Hrvatke nije svejedno i ja se osijećam danas loše zbog toga. Pokrenite suvislu akciju i počnite riješavati problem, građani neće ostati gluhi, kao "neki sve ove godine " . Neusporedivo, ali ako pomažemo azilu, vjerujem da ćemo i djeci . Jadni nisu krivi za bolest "oštećeni su tamo gdje su bili najslabiji". Zavrijeđuju našu pomoć, pažnju , sve da ozdrave, tako su mladi...Život je pred njima, van bolnice.

  • Deleted user:

    Uzasno za procitati. Kako je tek djeci pacijentima?! Jedino ne znam zasto iz svih dijelova Hrvatske dolaze na lijecenje u Zagreb? U Zagrebu je najveci prirez, pa gradani koji tu zive sudjeluju u financiranju. Jedinice lokalne samouprave trebaju raditi na ... prikaži još! prosirenju svojih bolnica - kapaciteta, odjela. Neka i oni povuku novce iz EU fondova. Iz do sada videnog proizlazi da na lokalnoj razini nisu sposobni za nista, osim prihode podijeliti u place.