Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KBC ZAGREB

Transplatacije nisu stale: Dvoje pacijenata dobilo novo srce, petero bubreg

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/3
04.06.2020.
u 12:49

Zbog testiranja na koronavirus uvjeti i način rada bili su znatno drugačiji

Epidemija koronavirusa uzdrmala je zdravstveni sustav, no transplatacije u KBC-u Zagreb su se nastavile. Dvoje pacijenata dobilo je novo srce, a petero novi bubreg. 

"Jedno je bilo u samom vrhuncu epidemije. Tu se radilo o visoko urgentnom bolesniku kod kojega nije bilo nikakve margine za čekanje. To je bolesnik koji je šest godina bio na mehaničkoj potpori srcu i koji je krenuo razvijati komplikacije", izjavio je Hrvoje Gašparović, voditelj Transplantacijskog tima Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb za Vijesti.hr

Priliku za novi život dobila je i jedanaestogodišnja djevojčica, njoj je presađeno srce. 

"Jedno je dijete dobilo srce, ta je transplantacija učinjena prije nešto manje od dva tjedna. Prije nego što smo uopće mogli početi s transplantacijskim postupkom, bolesnik mora biti testiran i COVID negativan. Nije bilo ni počinjanja procesa dok nismo imali potvrdu da je tome tako", poručio je Gašparović.

Zbog testiranja na koronavirus uvjeti i način rada bili su znatno drugačiji, a rizično je bilo što se u jeku epidemije zarazilo se i troje pacijenata koji su dobili novi organ. Epidemija je promijenila i način prijevoza organa. Avionske linije nisu bile u funkciji pa su se oslanjali na cestovni promet. 

"Mi dajemo lijekove svakom transplantiranom bolesniku na dnevnoj bazi za snižavanje imuniteta, jer njihov imunitet je oslabljen da bi organ koji je presađen mogao raditi, da ne bude odbačen i sad u takvoj situaciji imamo jedan agresivan virus koji je puno opasniji za te bolesnike", pojasnila je Jasna Brezak s Odjela za koordinaciju transtplantacije i eksplantacije KBC-a Zagreb.

Do prvog lipnja ove godine presađen je 41 bubreg. Prošle godine, 12 više, tada su bile i dvije transplantacije srca više, a nova jetra ove godine dobilo je šestero pacijenata manje nego prošle.

"Nadamo se da ćemo se do konca godine približiti nekom broju od 20 presađivanja koji je neki standard u našem KBC-u. Mi smo godišnje obavljali po 20 transplantacija srca", izjavio je Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb.

Oko 400 bolesnika još čeka bubreg, njih 29 zdravo srce. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije