Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRANSPLATACIJE

Na organ se čeka najduže u posljednjih 10 godina, na listi 376 oboljelih

17.03.2015., Zagreb - Danas je u KB Merkur odradjeno 5 transplantacija. Transplantacija jetre. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
04.05.2020.
u 15:44

Zbog novog koronavirusa transplantacijski program trenutačno je također na čekanju.

Ukupno 300 organa transplantirano je prošle godine u Hrvatskoj: 134 bubrega, 123 jetre, 38 srca i pet gušterača. S tim podatkom te s lanjska 34 donora organa na milijun stanovnika i dalje transplantacijska medicina u nas ima visoko mjesto u svijetu.

Ipak, u usporedbi s prijašnjim godinama prošlogodišnje brojke pokazuju da je nešto manji broj donora organa pa tako i ukupan zbroj transplantacija zabilježen kod nas. Ukupna stopa transplantiranih organa na milijun stanovnika tako je prošle godine bila najniža u posljednjih deset godina, dok je lanjska lista čekanja na organ najduža u istom tom spomenutom razdoblju.

S ukupno 376 ljudi na listi čekanja najveći broj odnosi se na bubreg (njih 231), kojih je lani transplantirano 128 od preminulih darivatelja te sedam od živih donora bubrega.

Treba reći da su to preliminarni podaci i da je navedena stopa darovanih organa u Hrvatskoj među najvišima u svijetu te nas se svrstava, kako piše i u izvještaju o transplantacijama organa u 2019. godini, u kategoriju država s najučinkovitijim transplantacijskim sustavom u svijetu.

Najveći broj darivatelja organa u prošloj godini je iz KBC-a Rijeka, potom iz KBC-a Sestara milosrdnica te iz varaždinske bolnice, a najveći broj presađivanja organa napravljen je u KB-u Merkur. Od ukupno 300 transplantiranih organa u toj je zagrebačkoj bolnici napravljeno 155 tih zahvata, njih 97 na Rebru, 14 u Rijeci, 21 transplantacija (srca) u bolnici u Dubravi te pet transplantacija bubrega u osječkoj bolnici.

Zbog novog koronavirusa transplantacijski program trenutačno je također na čekanju. U KB-u Merkur su, podsjetimo, u jeku epidemije transplantirali jetru teško bolesnoj pacijentici kojoj je organ stigao iz KB-a Sestara milosrdnica.

Ključne riječi

Komentara 3

TA
Tackrla
16:12 04.05.2020.

Mi zagrepcani od naseg gradonacelnika i vlade svakodnevno dobijemo organ

BH
Bunjevac=Hrvat
16:13 04.05.2020.

Prije neki dan profesorica medicinskog fakulteta u Beogradu Nada Kostić je dala neki jako čudan interview u kojem je spomenula da se u Zagrebu rade ilegalne transplantacije od djece u zatvorenim dijelovima bolnica i da je sve to razotkrio potres.Ovakve tvrdnje su skandalozne i čudi me da nitko iz Hrvatske na to nije reagirao.Tim prije što je ta gospođa zastupnica u Skupšini Srbije.Može se vidjeti na You Tube-u.Spominjala je i kanibalizam.Za nevjerovati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije