Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezavisni hrvatski sindikati:

'Tradicionalna blagdanska potrošačka košarica za 2015. iznosit će 1.956,86 kn, a skromnija 802,00 kn'

bakalar
Foto: Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL
21.12.2015.
u 12:08

Ne treba posebno naglasiti kako skromnija košarica može biti još i skromnija odricanjem od još nekih blagdanskih sadržaja stola pa ju je, u vrlo skromnom obliku, moguće spustiti i na 530,43 kune

Nezavisni hrvatski sindikati izračunali su blagdansku potrošačku košaricu koja obuhvaća troškove tradicionalne prehrane za Badnjak, Božić, blagdan sv. Stjepana, Silvestrovo i Novu godinu.

NHS u priopćenju ističe kako je košarica temeljena na tradicionalnoj blagdanskoj prehrani koja se blaguje najčešće i u najvećem dijelu Hrvatske te je podijeljena na dvije kategorije, onu obilniju i u skladu s tradicijom i onu nešto skromniju, u kojoj su sadržane zamjenske tj. jeftinije namirnice.

– Tradicionalna blagdanska potrošačka košarica za 2015. godinu iznosit će 1.956,86 kuna, a skromnija 802,00 kune. Ne treba posebno naglasiti kako skromnija košarica može biti još i skromnija odricanjem od još nekih blagdanskih sadržaja stola pa ju je, u vrlo skromnom obliku, moguće spustiti i na 530,43 kune.  Temeljem dostupnih podataka i analiza Nezavisni hrvatski sindikati predviđaju kako će potrošnja u prosincu ove godine iznositi 11,5 - 11,6 milijardi kuna, što je vrlo blizu prognozi koju je prije nekog vremena dala i Hrvatska gospodarska komora. Iz povećane potrošnje tijekom godine, povećanja neoporezivog dijela plaće i isplate božićnice umirovljenicima (koja, ako je netko blokiran može biti uplaćena na zaštićeni račun) i iz dostupnih podataka o božićnicama, darovima za djecu i darovima u naravi, logično je očekivati ovo povećanje potrošnje u odnosu na prosinac 2014. godine, kad je potrošeno nešto više od 11 milijardi kuna – navodi NHS u priopćenju. 

>> 'Građani će u prosincu potrošiti 11 milijardi kuna'

Komentara 3

Avatar ShuPac
ShuPac
12:43 21.12.2015.

Siromašnija 802 kn??? Najskornija 530,43 kn??? U koju kategoriju spada moja košarica koja će iznosti 15 kn?

AM
Axis Mundi
12:54 21.12.2015.

kako je super kad ti drugi određuju koliko ćeš potrošiti; nikad nisam razumijela kako je to moguće. tko hoće, neka banči, tko neće, ne mora, i potrošnja može biti svedena na zaista neophodni minimum, ako i to. Božić u srcu, želudac nema s tim veze.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
22:33 21.12.2015.

nevjerovatno ovi sindikalisti kao da žive u danskoj... kojih 800 kuna a da i ne spominjem onu nebulozu od 2000 kune ... dobro ima obitelji koje ne moraju razmišljati koliko će potrošiti jer mi smo tu da im to priuštimo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije