Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U prirodnoj veličini

Tounj dobiva spomenik radnika u kamenolomu

'08.06.2011. Tounj - Kamneni dvokatni most iz 19. stoljeca na rijeci Tounjcici u Tonju na Jozefinskoj cesti ili D23. Na most su prilikom gradnje postavljena 4 kipa rimskih vojnika koja su u 2. svjetsk
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
23.04.2013.
u 12:02

Rad kipara Ante Bračića prikazuje radnika kako čekićem i dlijetom kleše stijenu, a vijećnici se za njegovo ostvarenje odrekli dnevnice

Još jedna atrakcija dolazi u općinu Tounj. Uskoro će dobiti spomenik radniku u kamenolomu.

 Po tome, kao i dvokatnom mostu i kipovima rimskih vojnika to mjesto postaje uistinu jedinstveno u Hrvatskoj.

 Tek nakon izbora

– Spomenik ćemo postaviti na središnji mjesni trg. Međutim, to će se dogoditi tek nakon predstojećih lokalnih izbora – napominje načelnik Općine Ivica Sopek, koji zasad ne može govoriti o točnom datumu.

Da se spomenik radnika u kamenolomu postavi jednoglasno su odlučile sve političke stranke koje su do nedavnog raspuštanja bile zastupljene u Općinskom vijeću. Raspisan je natječaj, a najpovoljnijom ponudom odabran je rad akademskog kipara Ante Brčića. Spomenik prikazuje radnika kako čekićem i dlijetom kleše stijenu.

 – Kip radnika će biti u prirodnoj veličini – otkriva neke od najvažnijih detalja načelnik Tounja.

 Kiparski rad stoji 68.000 kuna, a 70.000 kuna treba još osigurati i za odljev. Međutim, i u tom su slučaju vijećnici i vodstvo zauzeli zajednički stav. Za ostvarenje najnovijeg općinskog projekta odrekli su se dnevnice. Načelnik će u tu svrhu utrošiti deset posto mjesečne naknade, a one koji rade u općinskom sustavu zamoljeno je da se odreknu deset posto plaće.

 – Na taj način planiramo 7.000 kuna osigurati za spomenik – dodaje Sopek. Možda će se neki zapitati zašto baš takav spomenik, ali za sve koji poznaju povijest Tounja, nema nikakvih nepoznanica.

 Nada u zapošljavanje

 Tounjski kamenolom ima stoljetnu tradiciju i poznat je širom zemlje, iako se već tri i pol godine ondje ne eksploatira planina Krpel. Podsjetimo da je 2009. godine krahirala tvrtka IGM Tounj, koja je zapošljavala oko pet stotina radnika što je bila impozantna brojka za ovaj mali kraj. Novim vlasnikom je postao Jozo Kalem, poduzetnik iz Rijeke. IGM je sada u stečaju, a na toj lokaciji proradila je tvrtka Rudar, koja bi uskoro trebala napokon dobiti koncesiju za rad.

 Načelnik Sopek se nada zapošljavanju još stotinjak radnika. Spomenikom će se odati počast i na radu poginulim radnicima. Bit će spomenute i sve tvrtke koje su radile u tom kamenolomu još od davne 1873.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije