Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nitko nije ništa shvatio

Totalni kaos zbog novih pravila o koroni u jednom njemačkom gradu. Morala intervenirati i policija

policija njemačka
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija
1/4
09.03.2021.
u 08:37

Problem je u ponedjeljak nastao zbog činjenice da je Robert Koch Institute (RKI) izvijestio o incidenciji od nešto manje od 100 za regiju Hannover, ali vlada Donje Saske je objavila kako je incidencija 103,8 za cijelu državu, što znači da je Hannover automatski „ općina s visokom vrijednosti incidencije ” prema Pravilniku

Tek što su se trgovine u ponedjeljak u njemačkom Hannoveru ponovno otvorile policija ih je zatvorila. Kako pišu lokalni mediji došlo je do nesporazuma, trgovci nisu dobro razumjeli pravila otvaranja, a očito niti kupci. Naime, stupanjem na snagu novog Pravilnika o koroni u Donjoj Saskoj, mnogi su trgovci pretpostavili kako u ponedjeljak mogu otvoriti trgovine. Hannoveru su, na primjer, trgovine namještaja Staude i Haase po prvi puta otvorile svoja vrata posjetiteljima, uz prethodnu registraciju posjetitelja, piše Fenix magazin.

Nešto kasnije policija je došla i ponovno zatvorila ove dvije trgovine, piše u ponedjeljak “Hannoversche Allgemeine Zeitung” (HAZ).

Razlog ponovnog zatvaranja bila su kriva tumačenja pravila i vrijednosti sedmodnevne incidencije. Regija Hannover tjednima je imala vrijednosti incidencije od 100 novih infekcija na 100.000 stanovnika u roku od tjedan dana. Prag od 100 novozaraženih proglašen je novom smjernicom za ublažavanje nakon posljednjeg sastanka savezne i državne vlade.

Problem je u ponedjeljak nastao zbog činjenice da je Robert Koch Institute (RKI) izvijestio o incidenciji od nešto manje od 100 za regiju Hannover, ali vlada Donje Saske je objavila kako je incidencija 103,8 za cijelu državu, što znači da je Hannover automatski „ općina s visokom vrijednosti incidencije ” prema Pravilniku. No, to vlasnici trgovina namještaja Helmut Staude i Robert Andreas Hesse nisu prihvatili. Vodili su se vrijednošću RKI-a, otvorili su, ali je policija odmah zatvorila trgovine – piše “Neue Presse”.

Mark Alexander Krack, direktor trgovačkog udruženja Donja Saska-Bremen, rekao je za NDR 1 Donja Saska da su trgovci frustrirani. Pretpostavljalo se da će se u ponedjeljak na području Donje Saske primjenjivati ​​takozvane “kupovine po dogovoru”, bez obzira na vrijednost incidencije.

– Kad je nova uredba objavljena tijekom vikenda, kaos je bio neizbježan - rekao je Krack.

Saska mora bolje komunicirati s trgovcima, kritizirao je Fabian Laaß, glasnogovornik okruga Peine. – Bilo je proturječnih informacija iz vlade o tome što se točno sada primjenjuje i na koji način ponovno otvara – dodao je Laaß.

Državna vlada odmah se usprotivila. – Propis nema slobodnog prostora. Kupnja putem termina je zabranjena u regiji Hannover – rekla je Anke Pörksen, glasnogovornica Državnog ureda Donje Saske.

Ako županijska ili urbana četvrt ima vrijednost incidencije veću od 100, primjenjuju se stara pravila. Ali i ovdje postoje iznimke: kozmetički se studiji i knjižare smiju otvarati bez obzira na vrijednost incidencije. 

U gradu Hannoveru također su postojala različita tumačenja vrijednosti incidencije. U podne je trgovina odjećom C&A otvorila. Pred ulaznim vratima stvorili su se dugi redovi. Došla je policija, pa je C&A ponovno zatvorio. 

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar renac
renac
09:51 09.03.2021.

Jos malo tko nema zig na celu ili desnici nece moci nista kupiti,pa i dalje ovakve kao ja smatrajte ludima,a ludjaci,psihopate vas vode.

5S
505.scrtom
18:03 09.03.2021.

ti koji odlučuju nisu više točni u glavi, još malo i ljudima će prekipjeti

DU
Deleted user
08:48 09.03.2021.

Ovoga nije bilo ni za vrijeme Hiće... Stigli smo do toga da ni košulju nemreš kupiti a da te pri tome policija ne pokuša spriječiti!!! Novo normalno??? U Austriji se sprema zakon po kojemu ako ti u posjet dođu više od dvije osobe se to tretira kao event za koji treba dozvola vlasti!!! Ako nemaš dozvolu, kazna je 3500 eura ili 30 dana zatvora!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije