Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultat inicijative

Tomislav Sokol: 'Uvođenje jedinstvenog punjača pobjeda je koju sam ostvario za sve potrošače u Europskoj uniji'

Tomislav Sokol
Foto: EPPGroup
1/2
10.12.2022.
u 07:00

Europska unija od 2024. uvodi jedinstveni punjač za mobitele i drugu elektroničku opremu. USB-C tako će uskoro postati standardni utor za sve pametne telefone, a od 2026. tom će obvezom biti obuhvaćena i prijenosna računala

Rezultat je to inicijative o uvođenju jedinstvenog punjača čiji je jedan od pokretača bio i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol. Naime, kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO), Sokol je bio supotpisnik Rezolucije o jedinstvenom punjaču zahvaljujući kojoj je nakon višegodišnjeg odgađanja, Europska unija dobila zakon koji podjednako štiti potrošače i okoliš.

'Put do uvođenja jedinstvenog punjača nije bio lak ni jednostavan. Proizvođači mobitela dugo su uvjeravali da će se problem s gomilanjem punjača riješiti dobrovoljno, različitim neobvezujućim mehanizmima što naravno nije rezultiralo konkretnim koristima za potrošače. Kad sam postao zastupnik u Europskom parlamentu nisu mi svi vjerovali da ćemo uspjeti uvesti jedinstveni punjač jer su lobiranja tehnoloških divova uistinu bila do tada neviđena. Međutim već nakon šest mjeseci u Europskom parlamentu uspio sam s kolegama zastupnicima na dnevni red staviti rezoluciju kojom zahtijevamo uvođenje jedinstvenog punjača. Ta je rezolucija usvojena s čak 582 glasa i već sam tada bio svjestan da smo time postigli veliku pobjedu za sve potrošače u Europskoj uniji. U konačnici, novi je zakon usvojen ove godine i njime će USB-C postati standardni utor za sve pametne telefone, prijenosna računala i drugu elektroničku opremu.' - kazao je Sokol.

Osim potrošača, novim zakonom štiti se i okoliš. Naime, u EU-u svake se godine baci otprilike 11 000 tona starih i neupotrebljavanih punjača, a procjene govore da će se zahvaljujući novom zakonu, elektronički otpad u Europskoj uniji, koji je inače i najbrže rastuća vrsta otpada, smanjiti za otprilike tisuću tona godišnje. Novost je i to što će potrošači moći kupovati mobitele bez punjača.

'Potrošači su nezadovoljni jer s mobitelom često moraju kupovati i punjače iako ih već nekoliko imaju pospremljenih kod kuće. Procjenjuje se da svaki potrošač u ladicama drži tri punjača zbog čega potrošačima često i nije potreban novi punjač. Informacija o tome prodaje li se uređaj s punjačem ili bez njega po novim pravilima morat će biti jasno naznačena na pakiranju proizvoda. Time će se potrošačima omogućiti izbjegavanje kupnje nepotrebnih punjača, a procjenjuje se da će time potrošači uštedjeti do 250 milijuna eura godišnje.' - istaknuo je Sokol.

Podsjetimo, nakon dugih pregovora, Europski parlament i Vijeće krajem lipnja postigli su dugo očekivani dogovor, a novim zakonom uvodi se jedinstveni utor za punjenje za široki raspon radijske opreme. Zahvaljujući jedinstvenom punjaču poboljšat će se položaj potrošača zbog ujednačavanja sučelja za punjenje i tehnologija brzog punjenja te će se smanjiti količine elektroničkog otpada koje se odlažu u okoliš.

Članak je realiziran u suradnji sa zastupnikom Tomislavom Sokolom i Klubom zastupnika Europske pučke stranke (EPP Group).

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije