Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar gospodarstva

Tomislav Panenić očekuje rješenje problema s razdjelnicima

Tomislav Panenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
26.02.2016.
u 16:14

Na pitanje što će biti s tvrtkom koja je korisnicima poslala pogrešne obračune, odgovorio je da distributeri imaju metodologiju po kojoj bi trebali raditi te da bi takve slučajeve trebalo obuhvatiti djelovanjem radne skupine i "vidjeti je li sve samo u razdjelnicima".

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić izjavio je danas kako od radne skupine očekuje rješenje problema razdjelnika topline te mjere koje će se moći brzo provesti.

 Na novinarsko pitanje o načinu djelovanja radne skupine za razdjelnike čije je osnivanje najavio jučer, Panenić je nakon sudjelovanja na sastanku s potpredsjednikom Europske komisije za euro i socijalni dijalog Valdisom Dombrovskisom rekao da je već dobio brojne ponude onih koji bi se uključili. Ističe kako je posebno važno sudjelovanje stručnjaka i udruga korisnika. 

 Od radne skupine očekuje donošenje mjera koje će se moći brzo provesti, a ističe i da će sigurno biti promjena u legislativi.

 "Ono što želim je da na kraju ne bude ljudi koji su možda u toj jednoj mjeri energetske efikasnosti osjetili da su oštećeni, nego da možemo kroz paket svih drugih mjera osjetiti da i objekti u kojima imamo takve korisnike budu efikasni i da njihovi računi za toplinsku energiju budu svima prihvatljivi", rekao je Panenić.

 Na pitanje što će biti s tvrtkom koja je korisnicima poslala pogrešne obračune, odgovorio je da distributeri imaju metodologiju po kojoj bi trebali raditi te da bi takve slučajeve trebalo obuhvatiti djelovanjem radne skupine i "vidjeti je li sve samo u razdjelnicima". Napominje kako je dvojbeno je li se ova situacija iskoristila za ugradnju nekih drugih elemenata. 

Ujedno je otklonio mogućnost da će građani plaćati izrazito visoke kazne te dodao kako će se osobno angažirati kako bi radna skupina napravila model po kojem uvođenje razdjelnika, možda i nekog drugog rješenja, ne bude pod pritiskom velikih kazni. 

Na pitanje što je s onima koji su razdjelnike već uveli upravo pod  pritiskom velikih kazni, nije dao konkretan odgovor. Naveo je tek kako ga stručnjaci upozoravaju da je to jedna od mjera energetske efikasnosti i da je to nešto što se treba uvesti.

Nezadovoljstvo računima za grijanje, nakon što je uvedena zakonska obveza uvođenja razdjelnika, javno su izrazili brojni građani, a bili su i temom rasprave u Hrvatskom saboru, kada je na dnevnom redu bilo godišnje izvješće o radu HERA-e. Profesor sa zagrebačkog Građevinskog fakulteta Ivica Džeba podnio je zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o tržištu toplinskom energijom, koji propisuje obvezu ugradnje razdjelnika i Pravilnika o načinu raspodjele i obračuna troškova za isporučenu toplinsku energiju. 

Razdjelnici su uređaji za lokalnu raspodjelu isporučene toplinske energije. Registriraju impulse prema količini potrošene energije na svakom radijatoru u stambenom ili poslovnom prostoru. Na temelju broja impulsa, ukupna količina toplinske energije isporučene za cijelu zgradu koja je izmjerena na zajedničkom mjerilu, raspodjeljuje se na pojedine krajnje kupce. Ugrađuju se u zgradama u kojima su svi stambeni ili poslovni prostori spojeni na jedno zajedničko mjerilo toplinske energije i u kojima se troškovi toplinske energije dijele razmjerno površini prostora, a ne prema stvarnoj individualnoj potrošnji.

 Prema Zakonu o tržištu toplinske energije, razdjelnici ili mjerila toplinske energije i termostatski radijatorski setovi, odnosno uređaji kojima se može podešavati (regulirati) potrošnja toplinske energije, moraju se ugraditi u sve stambene/poslovne prostore spojene na zajedničko mjerilo toplinske energije. Rok do kojih su se ti uređaji trebali ugraditi istekao je 31. prosinca 2015. za zgrade koje imaju više od 70 stambenih/poslovnih prostora, a za one koje ih imaju od 2 do 70 taj rok istječe 31. prosinca 2016. godine.

 HEP Toplinarstvo navodi da se, prema njegovim iskustvima, nakon ugradnje razdjelnika i termostatskih ventila u većini slučajeva ukupna potrošnja toplinske energije cijele zgrade, izmjerena na zajedničkom mjerilu u toplinskoj podstanici, smanjuje od 15 do 35 posto u odnosu na razdoblje prije ugradnje razdjelnika.

 Komentirajući najnovije podatke o kretanju BDP-a, Panenić je rekao da su ga oni razočarali. "Zadnji podaci dosta obeshrabruju, smatrali smo da će nam početna pozicija biti povoljnija", rekao je i dodao da će trebati puno rada i pokretanja investicija, prvenstveno u energetskom sektoru. 

 Najavio je i da će se zalagati za promjenu sustava javne nabave, kako to predlaže Hrvatska udruga poslodavaca, (uvođenje načela ekonomski, a ne cjelovno najpovoljnije ponude), jer je dosadašnji model ugrozio korištenje sredstava iz europskih fondova. "Uočili smo brojne nedostatke u pripremi natječajne dokumentacije, a to je dovelo u pitanje potpisivanje ugovora. U mom mandatu javna nabava bit će u fokusu, želimo je pojednostavniti", rekao je Panenić.

>>  Zahtjev i u EK: Razdjelnike hitno ukinuti!

Komentara 13

TO
tom
17:03 26.02.2016.

evo kako se ovce šišaju! vrdoljak si je priskrbio masnu pinku! halo DORH, spavamo???!!!

RP
rpzagreb
16:46 26.02.2016.

Najlakši i svakako najprimitivniji način uzimanja novaca građanima je donošenje zakonske odredbe. Niti jedna državna firma i institucija nema apsolutno nikakvu obvezu odgovarati na pismene molbe ili upite a takav način samo ukazuje da nema nikakve odgovornosti i transparentnosti uu njihovom radu. Osim obveza i prijetnji kaznama nitko se nije udostojio objasniti gdje, kada i na osnovu kojih parametara će ugradnja razdjenika donjeti uštede !!!!! Pitam se što rade silni direktori, pomoćnici, zamjenici, šefovi i svi oni koji dobivaju plaće u tim sektorima a da nemaju apsolutno nikakvu obavezu objasniti građanima (koji ih plaćaju) zašto nešto moraju platiti ??!! Krajnje je vrijeme da napustimo plemenski i primitivan način punjenja novcem državnih firmi i njezinih satelita. Drugim riječima - bezočna i bezkrupulozna otimačina novaca regulirana zakonom !!!!!

ZD
zdepar
17:58 26.02.2016.

stan zatvoren, radijatori isključeni, račun 525 kn, a za siječanj 2015. kada su svi radijatori radili na maximumu račun bio 505 kn (!), ali još je važnije što toplana niti na izričiti zahtjev ne šalje pojedinačne utroška po radijatoru, kao rezultat mjerenja na uređajima koji sam ja kupio !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije