Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potrošači prevareni

Zahtjev i u EK: Razdjelnike hitno ukinuti!

13.05.2015., Zagreb -  Stanari zgrade u ulici Viktora Kovacica 24 zale se na poskupljenje grijanja nakon ugradnje razdjelnika za radijatore.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
26.02.2016.
u 09:00

Primjeri: Dva stana u Zagrebu u zgradama blizankama, oba s po četiri radijatora, jedan ima, drugi nema razdjelnike – računi su manji u potonjem

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić najavio je jučer da će osnovati radnu skupinu koja će razmotriti učinke uvođenja razdjelnika topline u stanove i poslovne prostore. U toj radnoj skupini, kazao je Panenić, bit će i predstavnici korisnika. No ministar nije odgovorio na novinarsko pitanje hoće li biti ukinuta obveza ugradnje razdjelnika.

Građanima uskraćena analiza

A o razdjelnicima, kojima su nezadovoljni mnogi koji su ih ugradili jer su im računi za grijanje sad puno veći nego prije ugradnje, odlučivat će se i u Europskoj komisiji. Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec jučer je uputio prioritetno pitanje EK upravo o razdelnicima. On se zalaže za ukidanje obveze ugradnje razdjelnika. Škrlec smatra da je nepravilna primjena Direktive EU stvorila kod većine građana veće iznose računa za isporučenu toplinsku energiju iako primjenjuju mjere štednje, što dokazuje da su sustavi krivo projektirani. O tom problemu Škrlec je pismeno obavijestio povjerenicu za unutarnje tržište Bienkowsku i povjerenicu za zaštitu prava potrošača Jourovu. Njihov odgovor očekuje za trideset dana. Škrlec podsjeća da je EK Direktivom 2012/27/EU naložila uvođenje sustava individualnog mjerenja potrošnje toplinske energije do kraja 2016. samo ako je ugradnja tehnički i ekonomski opravdana. No, Vlada RH je 2014. donijela Zakon o tržištu toplinske energije čijom se izmjenom 5. rujna 2015. godine uvode novčane kazne za sve vlasnike stanova u višestambenim zgradama ne ugrade li navedene obvezatne uređaje u zadanom roku.

– Temeljem mojeg zahtjeva prema Službi za istraživanje Europskog parlamenta, provedena je analiza zakonodavstva država članica EU. Jasno je vidljivo na primjeru Danske, Irske i Velike Britanije da ne postoji obveza ugradnje uređaja za individualno mjerenje, štoviše, građane se ne kažnjava novčano, već se ostavlja mogućnost alternativne metode raspodjele troškova po potrošačima u višestambenim zgradama – izjavio je Škrlec. On smatra da su pri tome narušena prava potrošača jer za višestambene zgrade nisu učinjeni energetski pregledi te analiza sustava grijanja koji je priključen na centralizirani sustav grijanja.

– Građanima je uskraćena tehnička i troškovna analiza, a zakonom su prisiljeni na ugradnju uređaja bez alternativne troškovno učinkovite metode čime se uzrokuje netransparentno obavještavanje građana o ostvarenoj potrošnji i naplati – navodi Šrklec. On smatra da se stoga treba mijenjati zakon koji nameće razdjelnike i propisuje kazne. Sporno je i to što su troškove ugradnje razdjelnika morali snositi građani, a to bi trebalo ići na račun države i pružatelja usluge grijanja odnosno toplana. Koliko su razdjelnici nepotreban trošak najbolje se vidi iz primjera dva stana u Zagrebu, iz dviju zgrada blizanki. Stanovi su smješteni na istoj poziciji u zgradi, na zadnjem katu bez krova. Oba stana imaju po četiri radijatora. Stan bez razdjelnika je površine 45, a stan s razdjelnicima 49 četvornih metara.

Račun nikad veći

Račun za grijanje za stan bez razdjelnika u prosincu 2015. bio je 378 kuna, a za siječanj ove godine 460 kuna. Vlasnik stana s razdjelnicima je pak dobio račun za grijanje za prosinac od 497 kuna, a za siječanj 586 kuna. Pri tome vlasnik stana s razdjelnicima nikad dosad nije dobio tako visok iznos računa za grijanje. Otkako je ugradio razdjelnike smanjuje grijanje kad nije u stanu i gasi ga potpuno kad izbiva dulje vrijeme. No ipak dobiva veće račune od susjeda s istim stanom, ali bez razdjelnika, koji usto za njih nije morao platiti 1000 kuna kao ovaj koji sad skuplje plaća grijanje. 

>> Državni zavod: Razdjelnici nisu zakonito mjerilo topline

Komentara 117

ZG
zgblabla
09:10 26.02.2016.

Agencija za tržišno natjecanje --zašto svi imaju sličnu cijenu- razdjelnik vani košta cca15 eura- nama ga uvaljuju za 500-800 kn, Dorh, uskok,50% je paušal ili fiksni trošak, a vi se bavite Vasom ha ha ha....razdjelnici su dobra ideja kada see SVI ne bi uvaljali u kombinaciju,i kad ne bi tu bilo lopovluka

Avatar Matija22
Matija22
09:08 26.02.2016.

a tko će vratit lovu od razdjelnika šta su ugradili bezveze (500 kuna) po radijatoru?

ZG
zgblabla
09:20 26.02.2016.

po vlastitom priznanju toplinarstva potstanice su registrirale 10-30% manju potrošnju energije u zgradama gdje su ugrađeni razdjelnici, zašto tim ljudima nisu manji raćuni za toliko????'pa zato jer je po srijedi lopovluk!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije