Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tomić: U svom priručniku N. Jurak doslovno je prenijela moj tekst

- Meni ta činjenica nije posve sporna. Trebalo je samo navesti izvor tog teksta i sve bi bilo u redu, tvrdi dr. Tomić.
13. rujna 2010. u 20:00 6 komentara 11 prikaza
zoran tomic
Foto: Zvonimir Ćorić

Vlasnica Fimi Medije Nevenka Jurak, koja je osumnjičena za pranje novca, u zatvoru se nalazi od početka kolovoza. Proteklih mjesec i pol dana u pritvoru, prema pisanju jednog dnevnog lista, provela je pišući priručnik o PR-u u kojem dijeli savjete kako treba izgledati i ponašati se tijekom medijskih nastupa, posebice pred TV-kamerama. Ništa neobično. No, otkrilo se da je priručnik plagijat profesora Sveučilišta u Mostaru dr. Zorana Tomića, vodećeg znanstvenika na području odnosa s javnošću u BiH i regiji.

– Da, posve je izgledno da se radi o mojem tekstu. Njega je bilo moguće uzeti iz sve tri navedene knjige. Doslovno je prenesen. Meni ta činjenica nije posve sporna. Trebalo je samo navesti izvor tog teksta i sve bi bilo u redu – tvrdi dr. Tomić.

Autor knjige “Odnosi s javnošću” koju je Jurak “kopirala” tvrdi kako ga za to nitko nije pitao. Tvrdi i kako to nije prvi i jedini slučaj.

– Uz knjige još nekoliko kolega, na tržištu se moje knjige najviše koriste u edukaciji na području odnosa s javnošću, političkog komuniciranja i političkog marketinga. Jedna je PR agencija u Zagrebu skenirala cijelu moju knjigu “Odnosi s javnošću”, samo mjesec dana nakon izlaska, i dijelila je u radnim materijalima PR polaznicima na seminarima. Na sreću, to smo na vrijeme saznali i, nadam se, spriječili. Spominje se i krađa nastavnih planova i programa u koju je upleten profesor Tomić.

– Jeftina priča za jeftine čitatelje. Nitko nije trebao ništa krasti kad je sve na internetu. Teza o krađi pada kao kula od karata. Istina je da su neki kolegiji imali isti naziv, no to je jedno od osnovnih polazišta Bologne i prohodnosti programa i studenata. Dakle, nitko nije ukrao program politologije FPZ-a, i prof. Kasapović, kako je rekla za jedan portal, nema za to dokaza.

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • hrkomentar:

    Pa logično je da je ukrala od Tomića, kad je on ispekao zanat. I to usavršavao ga je u \"studijskim laboratorijima Herceg-Bosne.\" Malo on, malo onaj drugi Tomić.. i lovica je tu. Sada je ova \"priležnica\" pokušavala samo unovčiti isprobani ... prikaži još!i recept. Dragi naš Tomiću, kada bi ti imao imalo pojma o PR, ti se u ovakvom tekstu i ovakvom kontekstu gdje netko nešto krade, gdje netko otima državne pare, u kontekstu Fima-Medije, Jurak, krađa, Sanader, HDZ i sličnim asocijacijama ne bi nikada - ni u ludilu nikada - pojavljivao. No, ti se u taj PR razumiješ kao Čeh, Mađar ili kontinentalac u navigavanje oko otoka Lastova, pa se onda tu i pojavljuješ. A da si smiješan i \"akademski izgubljen\" svjedoči i to što po tebi nije krađa nastavnog plana i programa studija jer \"nije trebalo ništa krasti kad je sve na internetu\".. Eto, to je tvoja intelektualna (ne) razina zaključivanja. A i djelovanja očito.

  • hercegovac:

    dr. Tomiću ajd u Ljubuški čuvat ovce!

  • -obrisani-:

    Prije 7 mjeseci otvorila se nova prilika da se izvučete iz financijske krize. Ta prilika je www.gdi-wealth.ws. Ova web stranica pomogla je više od 400 ljudi da se spase od \"propasti\", tj. bankrota, a neki od njih ne samo da ... prikaži još! su se oduprli krizi, već su i osigurali mjesečne prihode veće od 8000 kuna! Ukratko, www.gdi-wealth.ws je pomogao mnogima da promijene svoj život. Zašto ne bi i VAMA?