Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tomić: U svom priručniku N. Jurak doslovno je prenijela moj tekst

- Meni ta činjenica nije posve sporna. Trebalo je samo navesti izvor tog teksta i sve bi bilo u redu, tvrdi dr. Tomić.
13. rujna 2010. u 20:00 6 komentara 20 prikaza
zoran tomic
Foto: Zvonimir Ćorić

Vlasnica Fimi Medije Nevenka Jurak, koja je osumnjičena za pranje novca, u zatvoru se nalazi od početka kolovoza. Proteklih mjesec i pol dana u pritvoru, prema pisanju jednog dnevnog lista, provela je pišući priručnik o PR-u u kojem dijeli savjete kako treba izgledati i ponašati se tijekom medijskih nastupa, posebice pred TV-kamerama. Ništa neobično. No, otkrilo se da je priručnik plagijat profesora Sveučilišta u Mostaru dr. Zorana Tomića, vodećeg znanstvenika na području odnosa s javnošću u BiH i regiji.

– Da, posve je izgledno da se radi o mojem tekstu. Njega je bilo moguće uzeti iz sve tri navedene knjige. Doslovno je prenesen. Meni ta činjenica nije posve sporna. Trebalo je samo navesti izvor tog teksta i sve bi bilo u redu – tvrdi dr. Tomić.

Autor knjige “Odnosi s javnošću” koju je Jurak “kopirala” tvrdi kako ga za to nitko nije pitao. Tvrdi i kako to nije prvi i jedini slučaj.

– Uz knjige još nekoliko kolega, na tržištu se moje knjige najviše koriste u edukaciji na području odnosa s javnošću, političkog komuniciranja i političkog marketinga. Jedna je PR agencija u Zagrebu skenirala cijelu moju knjigu “Odnosi s javnošću”, samo mjesec dana nakon izlaska, i dijelila je u radnim materijalima PR polaznicima na seminarima. Na sreću, to smo na vrijeme saznali i, nadam se, spriječili. Spominje se i krađa nastavnih planova i programa u koju je upleten profesor Tomić.

– Jeftina priča za jeftine čitatelje. Nitko nije trebao ništa krasti kad je sve na internetu. Teza o krađi pada kao kula od karata. Istina je da su neki kolegiji imali isti naziv, no to je jedno od osnovnih polazišta Bologne i prohodnosti programa i studenata. Dakle, nitko nije ukrao program politologije FPZ-a, i prof. Kasapović, kako je rekla za jedan portal, nema za to dokaza.

Workers in protective suits take part in the disinfection of Huanan seafood market, where the novel coronavirus is believed to have first surfaced, in Wuhan
GODINU DANA OD PANDEMIJE
Kineski mediji šokirali svijet: COVID-19 nije izbio u Wuhanu, imamo dokaze za to
ZŠEM
ZŠEM
Zbog ovih profesora gotovo svi studenti pronađu posao u prvoj godini dana nakon završetka studija
  • hrkomentar:

    Pa logično je da je ukrala od Tomića, kad je on ispekao zanat. I to usavršavao ga je u \"studijskim laboratorijima Herceg-Bosne.\" Malo on, malo onaj drugi Tomić.. i lovica je tu. Sada je ova \"priležnica\" pokušavala samo unovčiti isprobani ... prikaži još!i recept. Dragi naš Tomiću, kada bi ti imao imalo pojma o PR, ti se u ovakvom tekstu i ovakvom kontekstu gdje netko nešto krade, gdje netko otima državne pare, u kontekstu Fima-Medije, Jurak, krađa, Sanader, HDZ i sličnim asocijacijama ne bi nikada - ni u ludilu nikada - pojavljivao. No, ti se u taj PR razumiješ kao Čeh, Mađar ili kontinentalac u navigavanje oko otoka Lastova, pa se onda tu i pojavljuješ. A da si smiješan i \"akademski izgubljen\" svjedoči i to što po tebi nije krađa nastavnog plana i programa studija jer \"nije trebalo ništa krasti kad je sve na internetu\".. Eto, to je tvoja intelektualna (ne) razina zaključivanja. A i djelovanja očito.

  • hercegovac:

    dr. Tomiću ajd u Ljubuški čuvat ovce!

  • -obrisani-:

    Prije 7 mjeseci otvorila se nova prilika da se izvučete iz financijske krize. Ta prilika je www.gdi-wealth.ws. Ova web stranica pomogla je više od 400 ljudi da se spase od \"propasti\", tj. bankrota, a neki od njih ne samo da ... prikaži još! su se oduprli krizi, već su i osigurali mjesečne prihode veće od 8000 kuna! Ukratko, www.gdi-wealth.ws je pomogao mnogima da promijene svoj život. Zašto ne bi i VAMA?