Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvodnevna ribarska konferencija

Plenković: Šest bespilotnih letjelica omogućuje kvalitetnu kontrolu hrvatskog ribarstva

Plenković na predstavljanju sustava nadzora i kontrole ribarstva
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/7
13.05.2019.
u 15:31

U zadnje dvije godine nabavljena je oprema u vrijednosti 75 milijuna kuna

Premijer Andrej Plenković otvorio je u Šibeniku konferenciju o ribarstvu istaknuvši da je ribarstvo strateška gospodarska grana i zamašnjak gospodarstva, pogotovo u priobalju.

"Održivo ribarstvo naša je obveza. Suočavamo se s prekomjernim prekomorskim prometom, intenzivnim izlovljavanjem ribe i klimatskim promjenama. Ribarstvo kojim se bavi 12.000 ljudi sprečava depopulaciju naših otoka. Bez učinkovitog nadzora ne možemo dobro upravljati ribarstvom i stoga su i u njega uložena znatna sredstva, oko 75 milijuna kuna. Svima čestitam na uspješnoj konkurentnosti na europskoj razini. Šest bespilotnih letjelica omogućuje kvalitetnu kontrolu hrvatskog ribarstva,  ali i požara i svega što se događa na našoj strani Jadrana. Stanje ribljih resursa je bolje, no moramo raditi na tome da se još više poboljša", rekao je premijer Andrej Plenković ističući znatnu obnovu flote i gradnju ribarskih luka. 

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je da održivost stabilnog ribarstva nema alternativu. "Ribolov i akvakultura su strateške grane gospodarstva i tako će i ostati. Hvala prije svega ribarima jer sve što radimo zalog je tome da se i vaša djeca mogu baviti ribarstvom. Proizvodnja u akvakulturi raste iz godine u godinu." 

"Održava se ribarska konferencija. Hrvatska je lider kada govorimo o kontroli i zaštiti svojih morskih resursa. U zadnje dvije godine nabavljena je oprema u vrijednosti 75 milijuna kuna, kamere i ronilice, vidjeli ste i bespilotni sustav, imaju domet 120 kilometara, šest sati mogu biti u pogonu, u uvjetima od 40 čvorova, pokrivaju cijelo more. Inspekcija radi da bi zaštitila naše riblje resurse i zaštitila naše ribare.

Veći dio nabavljen je sredstvima iz europskog fonda. Modernizirat ćemo se još, malo koja zemlja ima ovakav sustav. Hrvatska je lider kada govorimo o ribarstvu u ovom dijelu Europe", rekao je ministar Tomislav Tolušić.

"Zadovoljstvo je prezentirati besposadni sustav, ova nabava dobar je primjer suradnje ministarstava, ali i povlačenja sredstava iz EU. Ovaj besposadni sustav je i potvrda da hrvatska vojska jača, a i od koristi je i za Ministarstvo poljoprivrede i treba inzistirati na tome, a zapovjedništvo sustava kontrole ribarstva bit će u Puli", rekao je ministar Damir Krstičević.

Ministarstvo poljoprivrede organizira „Konferenciju o ribarstvu” 13. i 14. svibnja u Šibeniku, u sklopu koje će predstaviti novi sustav za kontrolu ribarstva na Jadranu. Konferencija i sustav nadzora sufinancirani su iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

"Još u 14.stoljeću skradinski statut, a šibenski stoljeće kasnije, govori o dozvolama za traženje ribe. Naš je cilj zaštita ribarstva i ravnoteže između ribarske flote i ribljeg resursa", rekao je župan Goran Pauk .

Na konferenciju je stigao i general Ante Gotovina.

Foto: Frane Šarić

"Ovo je bio jedan sadržajan posjet Šibeniku, s nekoliko važnih događanja. Na šibenskoj rivi vidjeli smo prezentaciju novih sposobnosti Ministarstva poljoprivrede kada je riječ o ribarskim inspekcijama, vidjeli smo sinergiju Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva obrane oko nabave novih bespilotnih letjelica koje će kontrolirati i pitanje ribarstva na Jadranu ali isto tako i druge potencijalne situacije poput požara ili ilegalnih prelazaka granice. Kombinacija resursa od strane više resora u svrhu kontrole hrvatskoga dijela Jadrana", rekao je premijer Plenković.

"Konferencija je dokaz koliko smo privrženi da dobro upravljamo resursima, a to je riblji stok. Podsjetili smo što smo sve do sada u partnerstvu s hrvatskim ribarima učinili. Očekujem da će za konferencija iznjedriti nove ideje, prije svega od strane ribara prema Ministarstvu", rekao je.

Otvoren je i Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova Civitas Sacra u obnovljenoj palači Galbiani u Šibeniku.

"Bio je tu veličanstven događaj u palači Galbiani", rekao je premijer.

"Bitno je da koristeći EU fondove Hrvatska obnavlja sakralnu baštinu. Napravili smo iskorak koji se na početku korištenja europskih sredstava činio zahtjevan, ali Šibenik je od danas bogatiji za veliku kulturnu ponudu, učinili ste da vam grad bude bolje brendiran i prepoznat kao važno kulturno središte Hrvatske", poručio je. 

Tijekom dvodnevne konferencije predstavnici ribarskog sektora, znanstvene zajednice te resornih ministarstava raspravljat će o ključnim temama: o stanju resursa i upravljanju malom plavom ribom, kontroli ribarstva, novim trendovima u akvakulturi te financiranju ribarskog sektora. Sudionici konferencije razmijenit će mišljenja o digitalizaciji i razvoju mobilnih aplikacija u ribarstvu, provedbi lokalnih razvojnih strategija te sportskom i gospodarskom ribolovu, kao i o drugim temama razvoja ribarstva kao strateške gospodarske grane u Hrvatskoj. 

Ribolov male plave ribe najvažniji je dio hrvatskog ribarstva, broji više od 200 plovila te izravno zapošljava oko 1400 ljudi. O njemu ovisi i cjelokupna industrija prerade ribe koja zapošljava oko 3300 ljudi, ali i djelatnost uzgoja tuna. Tu je i koćarski ribolov koji broji flotu s više od 350 plovila. Ukupna proizvodnja u akvakulturi (morska i slatkovodna) godišnje iznosi više od 17.000 tona u vrijednosti od 100 milijuna eura, pri čemu uzgoj bijele morske ribe (lubina i komarče) obuhvaća gotovo 70 posto ukupne vrijednosti proizvodnje u akvakulturi. Hrvatska je predvodnik u održivom upravljanju ribljim stokovima na Jadranu, dosljedno provodi plan upravljanja stokovima te usko surađuje s međunarodnom znanstvenom zajednicom i ribarima. Poseban uspjeh postigli smo uspostavom trogodišnjeg režima stroge zaštite Jabučke kotline, najvažnijeg mrijestilišta u Jadranskom moru – istaknuli su iz ministarstva

U Zadru će premijer Plenković posjetiti Rektorat Sveučilišta i sastati se s rektoricom  Dijanom Vican. Sastanku će nazočiti i župan Zadarske županije Božidar Longin te gradonačelnik Zadra Branko Dukić. Uz predsjednika Vlade u Zadru će biti i ministrice Gabrijela Žalac i Nina Obuljen Koržinek.

Komentara 44

VB
vbn36
11:51 13.05.2019.

A tko je osim nas lider u širem području? Slovenci ni nemaju more nego imaju mali zaljev koji nista ne znaci nikome osim njih, BiH ima Neum koji nije pogodan za ribolov, Crna Gora isto nema Bog zna sta, a Italija uopce ne ulaze u svoje ribarstvo i pred kolapsom im je ta gospodarska grana.

Avatar Analizator
Analizator
12:05 13.05.2019.

Dovoljno je otici na neku stranicu za praćenje brodova i vidjeti talijansku stranu i našu stranu Jadrana. Na njihovoj stotine ribarskih brodova- na našoj možda 2 do 3. Toliko o našem ribarstvu, tj o toj našoj sramoti

ŠV
Šime Validžić
16:59 13.05.2019.

Ribe nisu 'resurs' nego živa bića. Neprihvatljivo je da institucije Europske unije ili bilo koje države pružaju novčanu potporu gospodarskoj grani koja se svodi na pokolj morskih stanovnika. Ne treba zagovarati veću potrošnju ribe nego hranu biljnog porijekla ( i to one od sirovina koje su uzgojene u Hrvatskoj a ne u nekim tropskim zemljama u kojima se zbog širenja poljoprivrede događaju masovno uništenje tropskih prašuma i drugih prirodnih ekosustava, istrebljenje biljnih i životinjskih vrsta i genocid protiv domorodačkih naroda).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije