Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.03.2017. u 10:00

Lom Agrokora mogao bi zatresti i Vladu koja mu ne može pomoći jer nema dovoljno novca

Iako nije objavljen najavljeni plan likvidnosti, Rusi su poručili javnosti da Agrokor neće pasti na koljena i da je njegova bliža budućnost stabilna. Izjavu je dao predsjednik uprave ruske državne banke Sberbank Herman Gref koji rijetko istupa u medijima, a gotovo nikada ne govori o pojedinačnim plasmanima. Poruka je to investitorima i dobavljačima, ali i vlasniku Agrokora Ivici Todoriću da kao najveći vjerovnici, a i partneri, ne žele samo naplatiti svoja dugovanja već žele dugoročnu stabilnost kompanije koja upravlja većinom prehrambenog i maloprodajnog portfelja u regiji.

Plan likvidnosti je tek tehnički izraz za novi veliki kredit koji će omogućiti da Agrokor neometano posluje u udarnom dijelu godine – turističkoj sezoni – koja donosi najviše prihoda kroz maloprodajni dio poslovanja. Ubiti Konzum, Mercator i Ideu koje drže većinu tržišta u turističkim destinacijama regije bilo bi neracionalno s pozicije vjerovnika, ali da bi se napunile police tih trgovina, kreditori moraju injektirati svježi novac i proslijediti ga dobavljačima koji su na rubu živaca i koji više nisu sigurni da će naplatiti robu koju šalju. Vlada je u kontaktu sa svim dionicima, ali može biti tek konzultant jer nema nekoliko milijardi kuna potrebnih za saniranje situacije.

Lom Agrokora izazvao bi krizu u cijelom društvu, a i krizu proračuna pa bi mogao zatresti i Vladu, ali spas koncerna pomoću ruskog novca donosi neizvjesnost na dugi rok. Zasad Rusi tvrde da ih vlasništvo nad Agrokorom ne zanima, već da im je interes samo vratiti svoj dug koji se vrlo brzo približava iznosu od dvije milijarde eura, ali čak i da u pozadini nema geopolitičke priče, ako se Sberbank dodatno izloži u Agrokoru, morat će preuzeti upravljanje kompanijom i voditi prodaju dijela koncerna. Ivica Todorić u toj priči gubi. Je li spreman prepustiti kontrolu i zadržavati se na manjem udjelu ili će se opirati, pitanje je na koje samo on može odgovoriti. Ne smije dozvoliti da zbog tvrdoglavog zabijanja glave u pijesak i ponosa uništi dobar dio hrvatske ekonomije.     

>> Dalić nakon sastanka: Dobavljači žele otvoreniju komunikaciju s Agrokorom i bankama

>> Zdravko Marić: Ne želim biti uteg svojoj vladi u slučaju Agrokor

Komentara 7

KA
kalinovac
11:52 22.03.2017.

ode Hrvatski Rokenfehler u Ruske kandže i Rusi ulaze na mala vrata.Ne bojte se neće "malom"Ivici ništa biti jer najmanje milijardu ima u stranim bankama

Avatar reference
reference
12:28 22.03.2017.

Rusi, Kinezi, Bangladesh, Marsovci, Klingonci.. I ti kad se zaduzis kod banke za kredit da bi kupila auto moras ga odplacivati, ako ne, dolazi banka po svoje. sto mislis da bi ti u americi ili njemackoj oprostili kredit za auto/kucu. I onda kakve veze ima Ruska Americka Bugarska sigurnost sa navedenim.

DU
Deleted user
12:05 22.03.2017.

Bude Plenković pozvao svoje Ukrajinske investitore, ništa ne brinite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije