Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Todorić nije htio iznositi obranu, Huljev i P. Canjuga odbacuju optužbe

- Neću se braniti, nema uopće šanse. U međuvremenu će se razjasniti stvar oko Agrokora, vidjet će se tko je to napravio, izaći će dokumenti i dokazi. Imam nekoliko stotina dokaza  - rekao je Todorić novinarima
28. rujna 2020. u 16:18 1 komentara 818 prikaza
Zagreb: Na suđenju Ivici Todoriću svjedočio Valentin Vičić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Poštovana predsjednice sudskog vijeća, neću iznositi obranu. Ispričavam se vama, ali to je moj stav prema ovom postupku - kazao je jučer Ivica Todorić, koji je s još nekoliko osoba optužen da oštetio Agrokor za 1,2 milijuna eura.

Riječ je o tzv. malom Agrokoru u kojem se on te Ante Huljev, Piruška Canjuga i Nicole de Rosi terete da su preko jedne švicarske tvrtke iz Agrokora izvukli novac za usluge koje nisu obavljene.

Ivica Todorić POSRNULI TAJKUN Ivica Todorić: 'Kriminalci su mi oteli Agrokor, a važnu poruku imam i za sve kupce mojih tvrtki'

Todorić  je od početka postupka rezolutan u stavu da se želi braniti, a nakon što je odbio iznijeti obranu sutkinja Maja Štampar Stipić je pročitala njegovu obranu iz istrage. No iako u sudnici nije htio pričati, nakon rasprave je odgovarao na pitanja novinara.

- Neću se braniti, nema uopće šanse. U međuvremenu će se razjasniti stvar oko Agrokora, vidjet će se tko je to napravio, izaći će dokumenti i dokazi. Imam nekoliko stotina dokaza. Imam dokaze da se zločinačka organizacija koju je postavio Plenković napravila plan prije nego sam došao na sastanke kod njih -  rekao je Todorić.

Pojasnio je da ima vladin plan u kojem piše da on treba otići kod bilježnika i bez naknade dati trećoj osobi firmu.

- Oni su mene došli ucijeniti. Htjeli su prije zakona da im privatno dam firmu. Potjerao sam Dalićku iz sobe, nisam htio na to pristati. Rekli su da ako ne predam firmu, onda će napisati zakon - kazao je Todorić vezano za slučaj Agrokor u kojem je optužnica nedavno podignuta. 

POKAZALO VJEŠTAČENJE Kako je obitelj Todorić trošila novac Agrokora: Otkrivamo tko je bio najrastrošniji

I dok on nije htio pričati u sudnici već izvan nje, njegovi suoptuženici Ante Huljev i Piruška Canjuga su iznijeli obrane. Oboje su zanijekali krivnju, a Huljev je naveo da je optužnica neosnovana.

- Inkriminiranu transakciju sam obavio s pažnjom dobrog gospodarstvenika. Rezigniran sam sudskim postupkom jer mi je nanesena poslovna šteta zbog koje neki više sa mnom ne žele surađivati. Angažiranje savjetnika je uobičajena praksa u poslovnom svijetu, a podsjetio bih i da Vlada RH plaća savjetničke usluge za Inu i restrukturiranje Fortenove.  Za tu inkriminiranu transakciju  postoje potpisani sporazumi koji su priloženi u spis. Sporni ugovor  je pravovaljan, prije realizacije  je prošao kroz kontrolu regulatornih odbora Agrokora, Hrvatske narodne banke i Erste banke. Nakon toliko kontrola nemoguće je da se radilo o fiktivnom plaćanju - kazao je Huljev.

Krivnju je zanijekala i Piruška Canjuga, bivša članica uprave Agrokora. I ona je istaknula da  je poslovala striktno po zakonu.

-  Nikada nisam o tome razgovarala ni s Todorićem ni s Nicole De Rossi,  a nisam ni s Huljevom od Todorića zatražila isplatu dijela novca s Agrokorovog na  moj račun - kazala je P. Canjuga.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Trgovina grobovima na Mirogoju

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • Kendra:

    Ne znam što Todorić planira, ali ne sumnjam da je ova afera osmišljena i izmišljena na najvišim razinama vlasti. Podrška Todoriću.