Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'To nas upozorava na najgori način koliko nam je upravo graditeljsko naslijeđe vrijedno'

Snimke simbola kršćanstva i europske kulture, pariške katedrale Notre Dame u ognju, nikoga nisu ostavile ravnodušnima i zato smo u mislima i molitvama s građanima Pariza i Francuske, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović
16. travnja 2019. u 14:43 1 komentara 320 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je Svečanoj akademiji kojom pet inženjerskih komora – arhitekata, inženjera geodezije, građevinarstva, strojarstva i elektrotehnike – obilježava 20. godišnjicu rada te im je, čestitajući obljetnicu, zaželjela da u budućnosti postižu još bolje rezultate i unaprjeđuju svoje struke i djelatnosti, na korist čitavom hrvatskom društvu.

umjetnine katedrale Notre Dame Nezamjenjive relikvije Svećenik heroj: 'Ušao je u katedralu i riskirao život da spasi Isusovu krunu'

Arhitektonska i inženjerske struke graditeljstva oblikovale su svijet kakav danas poznajemo, kazala je predsjednica te dodala kako su kroz povijest među tehničkim znanostima stekle veliku važnost i ugled, a svijetu u nasljeđe ostavile neizbrisiv trag i bogatu baštinu, priopćieno je iz Ureda predsjednice.

"Jučerašnji tragični događaj, koji je rastužio cijeli svijet upozorava nas na najgori mogući način koliko nam je upravo graditeljsko naslijeđe vrijedno. Snimke simbola kršćanstva i europske kulture, pariške katedrale Notre - Dame u ognju, nikoga nisu ostavile ravnodušnima i zato smo u mislima i molitvama s građanima Pariza i Francuske“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović izrazivši uvjerenje kako će rekonstrukcija oštećenih dijelova početi što prije, kako bi se tom svjetskom spomeniku vratio njegov veličanstven izgled.

GORJELA KATEDRALA Izgubljene minute: Alarm se oglasio u 18.20, no požar su otkrili tek 23 minute poslije

Dodala je kako je i naša Domovina baštinik duge graditeljske tradicije i vrijednoga nasljeđa te između mnoštva istaknutih protagonista hrvatske arhitektonske i inženjerske scene, podsjetila je na Jurja Dalmatinca, Viktora Kovačića, Fausta Vrančića i Ruđera Boškovića. "Ponosni smo što danas hrvatski arhitekti i inženjeri graditeljskih struka štite i unapređuju to svjetski poznato graditeljsko naslijeđe, čiji su najvredniji primjeri uvršteni na popis svjetske baštine UNESCO-a“, istaknula je.

Predsjednica je navela kakao je osnutak pet inženjerskih komora značio iskorak za razvoj i unaprjeđenje inženjerskih struka koje su dobile veću vidljivost, bolju organizacijsku strukturu, veći prostor djelovanja i nove zadaće te je postignuto očuvanje ugleda struke, prava i časti inženjera. Dodala je kako je i dalje potrebno raditi na uvažavanju inženjerskih struka i očuvanju osnovnih načela kulture građenja od svake vrste pritisaka i neutemeljenih zahtjeva raznih interesnih lobija. U tom smislu, istaknula je kako interes profita ne smije biti iznad uzusa struke i općeg, društvenog interesa.

"Svi vi inženjeri i arhitekti okupljeni u pet komora, dokazujete kako postoji institucionalna svijest o vlastitoj odgovornosti prema čovjeku kao središtu svojega rada i djelovanja", kazala je Grabar-Kitarović. Kao drugu ulogu komora istaknula je trajno stručno usavršavanje kojim se dodatno pozitivno utječe na položaj inženjera i kvalitetu njihova rada te zaključila kako sa svojim stručnim vodstvom i članstvom ove komore imaju snagu i sposobnost oblikovati svijet po mjeri čovjeka.

Video : Požar stavljen pod kontrolu

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • komar64:

    Političke floskule....koliko vam je stalo do kršćanstva, dobro uopće postoji.