Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Garešničanin skuplja

To me fascinira, staviš film, povučeš polugicu i – škljoc!

\'keglevic01_mp1_pod_070611\'
Michael Palijan / VLM
16.06.2011.
u 12:45

Kristijan Keglević u kolekciji uređaja iz cijelog svijeta ima i one stare gotovo jedno stoljeće

Mogućnosti fotografiranja danas su velike zahvaljujući digitalnoj tehnici, činjenici da su masi ljudi dostupni dobri fotoaparati po prihvatljivim cijenama. Naravno, riječ je najčešće o tzv. idiotima kod kojih je jedini potreban potez za snimanje fotke pritisnuti jedan gumb. No, danas odavno zaboravljeni aparati, koji su u svoje vrijeme bili "čudo tehnike" i nedostupni svima, te s kojima se nije moglo tako lako rukovati kao s današnjima, skuplja i od zaborava i uništenja spašava garešnički politolog Kristijan Keglević. U svojoj zbirci ima već 20-ak starih "fotića", koje je počeo skupljati prošle godine. Ima ih starih gotovo i cijelo stoljeće.

– Nakon što sam pospremajući sobu naišao na stari Kodak Polaroid, više sam se zainteresirao za stare fotoaparate. Danas je svih 20-ak ispravno, što je najzanimljivije – kaže Keglević. Dio aparata dobio je na dar, a dio kupio po simboličnim cijenama koje, kaže, nisu vrijedne spomena.

– Fasciniraju me te stare naprave u kojima nema baterije, a stavlja se film, povlači polugica i škljoc! – oduševljen je antikvitetima Kristijan. Ima primjeraka proizvedenih u Sovjetskom Savezu poput Zenitha, Zorkija, Lubitela, ali i zapadnjačke poput Minoxa B i njemačkog Kinga regule u koji je stavio film i fotografira za svoju dušu.

– Naravno da imam i digitalce, ali ovi stari su mi puno draži – priča kolekcionar fotića. No, skuplja i stare fotografije, razglednice i dokumente Garešnice. Nedavno je priredio i izložbu u gradskoj galeriji koju je posjetilo 1100 osoba, što je iznad očekivanja.

– I dalje prikupljam staru građu. Tko se ne želi odreći originala, presnimavam ih i vraćam vlasnicima, jer su to vrijedni dokumenti povijesnih trenutaka – zaključuje Keglević, nadajući se da će se njegove kolekcije uz pomoć građana i proširiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije