Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IGRE PRIJESTOLJA

Tko su novi Putinovi moćnici: Potezi koji pokazuju da se Rusija priprema za dugotrajni rat

Nova ruska vlada
Foto: Reuters/Pixsell
1/16
25.05.2024.
u 08:50

Uzdizanje rođaka i saveznika nije novost za Putinov režim, ali novost je to što im sada daje istaknuta mjesta u vladi, a ne samo unosne poslovne pozicije kao što je to nekada bio slučaj

Vladimir Putin je, kako prenosi The Wall Street Journal, napravio potpunu rošadu među svojim bliskim suradnicima, promovirajući novi red dužnosnika, od kojih su neki i krvno povezani s njegovim postojećim unutarnjim krugom. Može se reći kako Putin okuplja sljedeću generaciju poručnika koji će biti predani njemu i njegovom ratu s Ukrajinom i Zapadom. Uzdizanje "prinčeva", među kojima su dvojica sinovi njegovih najbližih suradnika, autokratski je potez.

Struktura moći koja upravlja ruskom političkom scenom postaje nerazumljiva čak i iskusnim kremljolozima. No, najnovija rekonstrukcija simbol je visoko personalizirane dinastijske strukture moći koju je Putin stvarao više od dva desetljeća svoje vladavine, tvrde promatrači. 

"U Rusiji postoji pretpostavka da će rat u Ukrajini trajati godinama i da je to samo jedna fronta u širem ratu s neprijateljskim Zapadom", kaže Mark Galeotti, direktor Mayak Intelligencea i dugogodišnji promatrač ruske politike. "Stoga, ono što vidimo su dugoročne pripreme, a to se odražava u usponu prinčeva - dovodeći malo po malo novu, lojalnu političku generaciju", dodaje. U Kremlju, jednako kao i na Zapadu, strahuju kako bi se ruska invazija na Ukrajinu, koja je ušla u svoju treću godinu, mogla pretvoriti u dugotrajni rat iscrpljivanja.

Putin je početkom mjeseca inauguriran po peti put kao ruski predsjednik, a kasnija rekonstrukcija vlade nagrada je obiteljskim vezama i dugogodišnjim Putinovim suradnicima. Napredovao je Dmitrij Patrušev, čiji je otac, Nikolaj Patrušev, prošle godine pokrenuo atentat na Wagnerovog pobunjenog vođu Jevgenija Prigožina, a uz njega je napredovao i Boris Kovalčuk, sin čovjeka kojeg američko Ministarstvo financija opisuje kao "Putinovog bankara".

VEZANI ČLANCI:


U toj rošadi otpao je dugogodišnji Putinov saveznik, Sergej Šojgu, kojeg je na vrhu Ministarstva obrane zamijenio Andrej Belousov, makroekonomist. Pokazuje to promjenu u načinu razmišljanja u Kremlju, jer su shvatili da bi se davno propala munjevita akcija na Ukrajinu 2022. godine ubrzo mogla pretvoriti u dugi rat, koji zahtijeva industrijsku snagu, jednako koliko i vojnu. 

"Putinova imenovanja pokazuju kako je spreman voditi rat na duge staze i kako razumije da Rusija mora biti logistički bolje pripremljena", tvrdi Abas Galjamov, bivši Putinov pisac govora, koji je u jednom trenutku postao vladin kritičar. 

Nova reorganizacija je osmišljena kako bi zaštitila i Putina i Rusiju od ambicioznih želja ruske elite, koju on sada planira zadovoljiti uzdižući njihove potomke kao svoje nove saveznike i dopuštajući im tako da se bore za vlast drugog reda, štiteći samog sebe na prvom mjestu. Tvrde analitičari kako bi Putin tada mogao preuzeti ulogu arbitra i učvrstiti svoju nadmoć nad Kremljom. "To je pitanje opstanka elitnih klanova, a samim tim i utrka lojalnosti", rekao je Andrej Kolesnikov, viši suradnik iz Moskve u Carnegie Russia Eurasia Center.

FOTO Putinova 'Sotona' nanišanila je 14 meta: Ako dođe do nuklearnog rata, Rusija bi prvo gađala ove lokacije

Nova ruska vlada
1/29

Uzdizanje rođaka i saveznika nije novost za Putinov režim, ali novost je to što im sada daje istaknuta mjesta u vladi, a ne samo unosne poslovne pozicije kao što je to nekada bio slučaj. "Vladine fotelje ponovno postaju najtraženija mjesta, pa stariji potomci ruskih elitnih dinastija pokušavaju u njih smjestiti svoju djecu", tvrdi Galeotti.

Potres je izazvala smjena jednog od najstarijih saveznika, starijeg Patruševa, kojeg je Putin zamijenio na čelu Vijeća sigurnosti sa Šojguom. Označava to hijerarhijski pad bivšeg časnika KGB-a, Patruševa, koji će ostati blizak Putinu, ali će biti pod većom kontrolom. Istovremeno, Putin je uzdignuo njegovog 46-godišnjeg sina na mjesto potpredsjednika vlade, nakon što je šest godina bio ministar poljoprivrede. Mlađi, Dmitrij Patrušev je bivši bankar i vrlo vješt administrator i tehnokrat, a u portfelju mu stoji da je za vrijeme njegovog mandata Rusija postala najveći svjetski izvoznik pšenice, pritom prestigavši SAD.

Zapadne sankcije izazvane invazijom Moskve na Ukrajinu narušile su domaću industriju, koja je postala ovisna o opskrbi poljoprivredne opreme sa Zapada. Zbog toga je došlo do ogromne inflacije, koja se možda i najviše vidi na cijeni jaja, koja godišnje raste 60 posto. Putin je okrivio vladu, a ministar poljoprivrede je strašljivo rekao kako "treba bolje raditi" i zatražio "još jednu priliku". Patrušev će sa svoje nove pozicije zadržati nadzor nad sektorom poljoprivrede.

Napredovao je i Putinov bivši tjelohranitelj i povremeni partner u hokeju na ledu, Aleksej Djumin, 51-godišnji guverner regije Tula južno od Moskve, koji se vraća uz bok Putinu kao pomoćnik za nadzor u obrambenoj industriji. Prema Djuminovim pričama, jednom prilikom dok je čuvao ruskog predsjednika u planinarskom domu, prestrašio je smeđeg medvjeda koji je vrebao njihovo utočište, pucajući mu u noge.

Djumin, bivši časnik u ruskoj vojno-obavještajnoj agenciji GRU, bio je direktno uključen u moskovsku aneksiju Krima 2014. godine., a ubrzo nakon toga je postao zamjenik ministra obrane. Kremljolozi i Patruševa i Djumina već dugo hvale kao moguće nasljednike Putina, koji uskoro puni 72 godine, ali analitičari tvrde kako se on ne planira skoro povući. Promjena ustava 2020. godine dopušta mu da dužnost ruskog predsjednika obavlja sve do 2036. godine i zato uopće ne treba spominjati priču o nasljednicima, dodaju analitičari.

Nalet imenovanja novih Putinovih suradnika ukazuje na poriv da se u ruski sustav ubrizga doza tehnokratske stručnosti neophodne za navigaciju kroz mogući dugotrajni sukob s Ukrajinom i Zapadom. "Putin nastoji balansirati između jastrebova i tehnokrata", rekao je Galjamov. "Tehnokrati, naravno, nisu protiv rata, ali traže načine kako adekvatno upravljati situacijom. Misle da bi se sustav, ako ovako nastavimo, mogao urušiti baš kao što se urušio Sovjetski Savez" dodaje.

Boris Kovalčuk postaje šef Revizorske komore, utjecajnog tijela koje nadzire državnu potrošnju u najnovijem okršaju. Kovalčuk je još jedan sin iz kruga bliskog Putinu. Ovaj 46-godišnji pravnik radio je u ruskom atomsko-energetskom divu Rosatomu i donedavno je bio čelnik energetske kompanije Inter RAO. Njegov otac je medijski mogul koji kontrolira ogromnu mrežu Putinovih medija, Yuri Kovalčuk. Jedan od malo izabranih koji su Putina mogli osobno vidjeti tijekom izolacije za vrijeme pandemije.

Značajno promaknuće dobio je i Denis Manturov, štićenik Sergeja Čemezova, Putinovog dugogodišnjeg saveznika i šefa konglomerata oružja Rostec. Manturov postaje prvi potpredsjednik vlade koji nadzire vojno-industrijski kompleks. U napredovanju se pridružila i Irina Podnosova, Putinova kolegica sa sveučilišta, koja je imenovana novom predsjednicom ruskog Vrhovnog suda. "Jasno je da obiteljske veze i rad s Putinom igraju ulogu u karijeri dužnosnika", govori Konstantin Kalačev, politički analitičar i bivši savjetnik Kremlja. "Formiranje elitne klase događa se kao u staroj Rusiji gdje loza i služenje državi određuju plemstvo. Pripadnost pravom klanu je garancija za budućnost."

GALERIJA Putin: Rusija će učiniti sve da spriječi globalni sukob, ali nećemo dopustiti da nam prijete


Nova ruska vlada
1/16

 

Komentara 11

Avatar film
film
09:51 25.05.2024.

to je ekipa rođaka našeg predsjednika...

Avatar alteralterego001
alteralterego001
10:04 25.05.2024.

Bitno da je zapad korumpiran i pokvaren. A kod cara Putina u vladi sve rodjaci i poslušnici 🤣🤣🤣

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
09:11 25.05.2024.

Sve dok se sukob u Ukrajini i službeno ne proglasi ratom to ostaje specijalna vojna operacija. Nazivanje toga ratom je samo izgovor rusije za neuspjeh.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije