Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkriveni detalji

Tko su muškarci koji su pripremali atentat uoči izbora u Francuskoj?

Francuska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
18.04.2017.
u 23:31

Baur se preobratio na islam 2007., bio je povezan s Čečenima i belgijskom džihadističkom skupinom, a belgijske vlasti vodile su istragu o njemu.

Policija je u stanu dvojice muškaraca uhićenih danas u Marseilleu pod sumnjom da su pripremali atentat uoči predsjedničkih izbora, pronašla tri kilograma eksploziva, vatreno oružje i zastavu Islamske države, rekao je pariški državni odvjetnik Francois Molins.

Molins je na konferenciji za novinare rekao da su oružje, eksploziv, video snimke i džihadistička propaganda pronađeni u stanu koji su 1. travnja unajmili francuski državljani Clement Baur (23) i Mahiedine Merabet (30). Državni odvjetnik je rekao da su se ta dvojica upoznala 2015. u zatvoru gdje su dijelili ćeliju i služili kazne zbog manjih zločina.

Bio povezan s Čečenima

Baur se preobratio na islam 2007., bio je povezan s Čečenima i belgijskom džihadističkom skupinom,  a belgijske vlasti vodile su istragu o njemu, rekao je Molins. Osobe odgovorne za sigurnost nekoliko kandidata za predsjedničke izbore bile su upozorene prošli tjedan na opasnost koju predstavljaju ta dvojica, čije su fotografije bile podijeljene. Prvi krug francuskih predsjedničkih izbora održava se u nedjelju 23. travnja.

Policajci su zaplijenili u stanu te dvojice muškaraca u Marseilleu tri kilograma eksploziva, od vrste kojom se često koriste džihadisti, zatim jednu granatu, nekoliko komada vatrenog oružja, streljivo i zastavu Islamske države, objavio je državni odvjetnik. U Francuskoj je 2015. izveden niz džihadističkih atentata u kojima je ubijeno 238 osoba. Dvadesetak pokušaja atentata policija je spriječila od početka 2016., prema podacima vlade.

>>'Islamski terorizam ponovno će udariti po Europi, ali će Europa pobijediti'

>>Francuski premijer: Pred nama je rat koji je terorizam počeo protiv nas

Komentara 3

TA
tarzan
06:43 19.04.2017.

Kad čujem ovo u smislu obavještajne službe su upozoravale predsjedničke kandidate da od te dvojice dolazi opasnost...pa kakvi su to zakoni po EU?? Pa kad već znaš tko je što je i što sprema kako takav netko može biti na slobodi i krećeti se gdje hoće? Zakoni su preliberalni u EU i to je najveći krivac što narod u EU živi u nesigurnosti.

BE
beeroslaw
21:49 19.04.2017.

Tko su muškarci koji su pripremali atentat uoči izbora u Francuskoj? Muslimani!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije