Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nastup u medijima

Tko su medijski negativci, a tko političari dobra medijskog nastupa

'27.10.2010., Hrvatski sabor, Zagreb - Sjednica i izglasavanje povjerenja Vladi Republike Hrvatske. Zoran Milanovic, predsjednik SDP-a.'
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
1/6
24.01.2013.
u 17:36

Ne traži publicitet ako ti ne treba i u medijima nastupaj ako imaš što reći. To ne razumiju svi.

Angažiranje medijskog trenera koji je na dvodnevnoj klauzuri HDZ-a nastojao uputiti hadezeovce u tajne javnog nastupa, a nije tajna ni da Tomislav Karamarko, šef te stranke, prolazi medijske treninge, skrenulo je pozornost na političare koji imaju dobre, ali i na one koji imaju loše nastupe.

Krešimir Macan, vlasnik PR agencije Manjgura, analizirao je i izdvojio u redovima HDZ-a i u redovima Kukuriku koalicije one koji su vješti u medijskim nastupima, ali i one koji bi morali poraditi na svojoj medijskoj prezentaciji. Tomislav Karamarko, Milijan Brkić Vaso i Jadranka Kosor, po Macanovu izboru, moraju ispeglati svoj medijski imidž, komunikaciju... dok Dubravka Šuica, Domagoj Ivan Milošević i Drago Prgomet dobro plivaju u medijskim vodama.

U lijevoj koaliciji pozitivni su medijski likovi Veljko Ostojić, Slavko Linić i Mirando Mrsić, a Zoran Milanović, Željko Jovanović i Andrea Zlatar svrstali su se u ekipu koja mora raditi na sebi.

HDZ-ovoj trojki medijskih “negativaca” zajednička je poveznica, kaže Macan, što nemaju širinu i pogled u svijet jer znaju samo osnove engleskog jezika na kojem moraju poraditi. Kukuriku negativcima zajedničko je da kod njih nema dijaloga s onima koji drugačije razmišljaju. To veže Jovanovića i A. Zlatar, a Milanović si skače u usta kad kaže da će primiti svakog investitora i onda zalupi vrata šefu Gazproma, zaključio je Macan.

Političari dobra medijskog nastupa

Drago Prgomet

- pripremljen

- nikada ne improvizira

- zna koje poruke poslati

- nastupa kad ima što reći

- medijski talentiran

Osnovna vrlina Drage Prgometa, zamjenika predsjednika HDZ-a, jest ta što nastupa samo onda kada ima nešto za reći, a to je glavno pravilo medijskih nastupa. On šalje jasne poruke, objašnjava Macan, mekan je u nastupu (nije agresivan). Ima dobar imidž, odaje dojam tradicionalnog obiteljskog čovjeka.

Domagoj Milošević

- ambiciozan

- mekan u nastupu

- argumentiran

- ne upušta se u politikantstvo

- govori o onom što zna

Ivan Domagoj Milošević u HDZ je ušao s ciljem da nešto dugoročno ostvari, smatra Macan.

– On je pristojno dijete, dobro odgojen momak iz građanske obitelji – opisuje ga. I kad kritizira, on je argumentiran, ne lupa politički. Njegovim porukama može se vjerovati jer govori o gospodarstvu, za što je potkovan – zaključio je.

Dubravka Šuica

- ima iskustva s medijima

- nema problema s javnim nastupom

- širokih je pogleda

- obrazovana

- nije tip domaćice

Dubravka Šuica, potpredsjednica HDZ-a, kapetanova je žena, a to u Dubrovniku znači da ima “para”, objašnjava Macan jer se Šuici spočitava njezino bogatstvo.

– Ona je vjerodostojna kada govori o onome u što vjeruje, ali kada izvršava zadatke i ne vjeruje u ono što govori, to se vidi – rekao je Macan.

 Veljko Ostojić

- sve planira

- profesionalac u svom resoru

- kompetentan ministar

- ne stoluje iz Zagreba, obišao je sve županije

Veljko Ostojić, IDS-ov ministar turizma, po Macanu je kompetentan ministar u Kukuriku vladi. Njegov je najveći plus što je profesionalac i apsolutno razumije svoj sektor, smatra Macan. On je pripremljen u svojim nastupima, dostupan je, sažet je i jasan u komunikaciji. Zna se izboriti za medijski prostor.

 Slavko Linić

- iskren

- dozira nastupe

- znatno smireniji nego u prethodnom mandatu

- govori ono što zaista i misli

Ministar financija Slavko Linić u ovom je mandatu odlučio, objašnjava Macan, govoriti samo istinu. Smiren je, ne da se izbaciti iz takta.

– Mediji mu ispred nosa mogu mahati crvenom krpom, ali neće ga isprovocirati. Nakon nekog vremena pitat će ih: jeste li se umorili – slikovit je Macan. Građani nagrađuju njegovu iskrenost.

Mirando Mrsić

- dozira nastupe

- kombinira loše i dobre vijesti

- rijetko ima gafove (poput vječnog raka i kolektivnih ugovora)

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić zaslužio je strelicu gore. Iako je imao gafova u istupima kada je kolektivne ugovore usporedio s “vječnim” rakom, on ipak bira što će reći.

– Dobro anticipira loše vijesti. Predvidio je rast nezaposlenosti i tu mu se ne može prigovarati – objasnio je Macan.

Medijski negativci koji moraju raditi na sebi

Tomislav Karamarko

- nije još naučio biti prvi jer je dosad bio osoba iz sjene

- introvertiran

- govori sebi u bradu

- stara retorika

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko mora naučiti biti lider. On ima problem s glasovnim aparatom, mora naučiti razgovijetno govoriti, a potom i artikulirati svoje poruke.

– Mora postati odlučan, vođa, a ne moliti Oče naš – kaže Macan. Pohvalio ga je zbog spuštanja lopte na zemlju u odnosima s Jadrankom Kosor.

 Milijan Brkić

- ima repove iz policijske prošlosti koje druga strana koristi

- mora naučiti strani jezik

- pod stresom je zbog stranke

Milijan Brkić Vaso, glavni tajnik HDZ-a, ima jednak problem kao i Karamarko, a to je da mora shvatiti da više nije osoba iz službe, iz drugih redova, nego da je sada glavni operativac stranke. Šteta je što zbog stresa njegova duhovitost ne dolazi do izražaja, smatra Macan, a modernije se odijeva od šefa Karamarka.

Jadranka Kosor

- još žali što nije više šefica HDZ-a

- svako malo vraća se na staro

- mora se koordinirati s vrhom

- ima šarma

Jadranka Kosor, bivša šefica HDZ-a, znatno je smanjila medijske istupe u kojima je pokazivala ogorčenje jer više nije predsjednica, ali još nije to potpuno ostavila iza sebe. Morala bi prihvatiti ruku pomirenja koju joj pruža Karamarko i poštovati hijerarhiju stranke, smatra Macan.

Zoran Milanović

- govori svisoka

- poradio na samopouzdanju pa postao presamopouzdan

- skače sam sebi u usta

Premijer Milanović pametuje u svojim istupima, govori svisoka i često ga ne mogu svi razumjeti. Često sam sebi skače u usta jer proglasi izvanredno stanje u državi pa ode u mondeno skijalište, tumači Macan.

– Radio je na samopouzdanju pa je postao preagresivan, u Saboru radi “masakr” – kaže Macan.

Željko Jovanović

- zaboravlja da je ministar svih građana RH

- nema dijaloga s onima koji ne misle kao on

- talibanske izjave

Ministar obrazovanja Jovanović po Macanu se i dalje ponaša kao saborski zastupnik Kukuriku koalicije, a ne kao ministar koji mora imati vremena i za smijenjene ravnatelje i za biskupe, odnosno za sve one s čijim se mišljenjima ne slaže.

– U resoru ga pamte samo po rezanju plaća – tvrdi Macan.

Andrea Zlatar

- ne shvaća da mora surađivati i s onima s kojima ne dijeli svjetonazor

- nema je u javnosti

- u raskoraku s Vladom

Andrea Zlatar, ministrica kulture, vrlo je često nekoordinirana s Vladom, smatra Macan. Dok Vlada donosi Zakon o investicijama, njezino ministarstvo proglašava kulturnim dobrom mjesta tih investicija. Nema sluha za ljude različita svjetonazora, slična je Jovanoviću po izjavama.

>>Ovo su lupetanja hrvatskih političara koja su obilježila 2012.

Komentara 45

DE
deda58
20:39 24.01.2013.

Koliko se ja sjecam, problem predaje vlasti je bio 2000-te i samo razumu velikog covjaka g. Pavletica sve je proslo mirno

TH
thedunavac
13:02 25.01.2013.

JOVANOVIĆ rasipa novce na sve strane, po školama se , kako čujem, provode neki nazovi SANITARNI PREGLEDI, svih radnika, koji koštaju 75 kuna po radniku, gdje ih pita liječnik : jesi zdrav? i udari im pečat. to traje oko 15 sekundi sve skupa. Kako u školama radi oko 60 000 ljudi to vam dođe 4,5 milijuna kuna. Za taj idiotizam IMAJU novaca!!!! Bolesnici!!!

DE
deda58
20:26 24.01.2013.

Tocno je da Milanovica mnogi ne shvacaju, ali razumiju Karamarka i Dakica. Onda to nije problem Milanovica, nego onih koji ga ne razumiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije